Hivatalosan is megnyitott a Movie Park Germany legújabb attrakciója

2017. június 17. 22:00 - Menyhárt Attila

Körülbelül két évvel az építés megkezdése, és két héttel a nyilvános tesztidőszak elindulása után június 14-én hivatalosan is megnyitotta Movie Park Germany történetének legnagyobb beruházása, a Star Trek: Operation Enterprise komplexuma. A száztizenhatezer lakosú német nagyváros, Bottrop híres filmes tematikus élményparkja összehozott valami egyedit a vidámparkok történelmében: egy Star Trek hullámvasutat. Star Trek témájú hullámvasút licensszel jelenleg csak a Movie Park Germany büszkélkedhet az egész világon. Ugyanakkor a létesítmény nem csak egy hullámvasút, hanem közvetlenül kapcsolódik a vidámpark új, Star Trek tematika köré épült részéhez. A megnyitó díszvendége Marina Sirtis (Troi, TNG) volt.

mpg_sthull_megnyit_1.jpg

Ahogy ebben a videóban is látható, a megnyitó látványosan indult: délután egy órakor füst tört ki a hatalmas hangárkapu alól,mely lassan kitárult. Fotósok és rajongók kíváncsi hada bámulta a füstben mozgó alakokat...

A borg! A két borg lassú, monoton léptekkel tört át füstfüggönyön, mögöttük ott sorjáztak a Csillagflotta- egyenruhás tisztek (bár robotszerű mozgásuk alapján azt gondolhattuk volna, hogy már asszimilálták is őket). Tűzijáték és konfetti fogadta a menetet, melynek a végén – de nem utolsósorban – a Park vezetőségének képviselői társaságában megérkezett a megnyitó díszvendége: Marina Sirtisi!

Sajnos azt is el kell mondanunk, hogy a nyitó ceremónia láttán nem éppen a német precizitás jutott eszünkbe… A rendezők a színésznőnek például el sem mondták, hogy majd hol fog állni az ünnepség folyamán – Sirtis gyanútlanul fel is ment a színpadra, hiszen Thorsten Backhaus, a Park ügyvezető igazgatója jelezte is a kezével az irányt! A két férfi azonban meggondolhatta magát, mert leszólították onnan a színésznőt. Ez bizony komoly baki: nem hozhatják ilyen kellemetlen helyzetbe a meghívott díszvendéget. Az ügyvezető igazgatónak és a nála idősebb főpolgármesternek rögtönözni kellett volna, és inkább csatlakozni a színésznőhöz odafent a színpadon, majd onnan folytatni a megnyitót, ahelyett, hogy lehívták volna őt onnan… Az improvizálás néha hasznos lehet ilyen nagy rendezvényeken is!

Szerencsére a színésznő könnyeden, és profi módon hidalta át a kellemetlen helyzeteket. Kedves volt és közvetlen, mint mindig.

A megnyitó ezután már menetrend szerint a színpadon folytatódott, ahol Backhaus igazgató mondott rövid (alig negyedórás) beszédet. Itt ismét felkaptuk a fejünket: az igazgató a megnyitó beszéd elején gyakorlatilag minden jelenlévőt üdvözöl: főpolgármester, munkatársak, vendégek, sajtó képviselői, csak magát Marina Sirtist nem… Hamar kiderült: a színésznőt egy külön bevezető után méltatja és köszönti, mint a megnyitó díszvendégét, aki százhatvannyolc epizódon és négy mozifilmen át volt látható Picard kapitány mellett a Németországban legnépszerűbb Star Trek sorozatban, Az új nemzedékben (TNG).

Az igazgató beszámolt az egyedülálló projekt kezdeteiről és jelentőségéről, valamint nehézségeiről is, megmagyarázva azt is, miért pont a TNG- tematikára esett a választás. Röviden ismertette a látogatók által majd átélhető élményeket is (erről már korábban beszámoltunk). Elmondta, hogy az élménypark bizonyos épületei már meglévő parklétesítmények átépítésével keletkeztek (például az Akadémia Újonckiképző Központja). Különösen a hídra, a holofedélzetre, és a transzporterre hívta fel a figyelmet. A Park különösen büszke arra, hogy jelenleg egyedül itt van a világon hivatalos CBS/Star Trek licensszel rendelkező hullámvasút. Az amerikai cég energikusan, lelkesen segítette végig a vállalkozást. Az építési munkálatok rövid története, illetve a közreműködő cégek méltatása után az igazgató vulkáni köszöntéssel búcsúzott, majd átadta a mikrofont egy amerikai származású tolmácsnak, a kedves hölgy közvetlenül csevegve beszélgetett a művésznővel, végül Bottrop főpolgármestere, Bernd Tischler is szólt pár mondatot.

mpg_sthull_megnyit_2.jpg

Marina Sirtis először csodálatának adott hangot: elmondta, lenyűgözőnek tartja az új létesítményt. Utána elmondta: a Star Trek minden értelemben megváltoztatta az életét. Felidézte a TNG forgatásának kezdeteit, a jól ismert akkori vízum-problémáit, és azt, milyen sokat jelent neki a Star Trek, és mennyit köszönhet neki. A legjobb dolog, ami csak az életében történhetett.

Elmondta azt is, hogy a népszerűség ellenére is hétköznapi életet él, normál háziasszony, aki eljár bevásárolni, és főzni. Problémának tartja, hogy a Hollywood-i színészek gyakorlatilag elszigetelten élnek, ez a siker velejárója. Roddenberry pozitív, önzetlen, pacifista jövőképére is kitért, de elmondta: a mai világot nézve, nem hiszi, hogy ez bekövetkezne… Úgy látja, a Star Trek sok, sokféle embernek jelent menedéket.

A színésznő beszélt Az új nemzedék harmincadik évfordulójáról is, és hogy mennyire örül, hogy a híd másolatában ismét saját székében lehet. Sirtis szerint Németország jelenleg tökéletes befogadó ország egy ilyen Star Trek látványossághoz.

Anekdotaként elmondta: Las Vegasban az Enterprise hídján, Troi székében ülve egyszer a biztonságiak – akik vélhetően nem ismerték fel, és látogatónak hitték – ki akarták vezetni a hídról (!), ám Marina ragaszkodott a maradáshoz: "Ez az én székem. Tényleg az székem!" – érvelt nekik.

Marina Sirtis szerint a Star Trek élmény még több érdeklődőt bevonz majd, mint egy átlagos vidámparki hullámvasút.

A parkigazgató utólag még tréfásan biztosította is Marinát: ezúttal a biztonságiak nem állítják majd fel a székéről. A polgármester, aki zavarában Marinát először Mrs. Sirtis-nek szólította, rövid, de frappáns beszédet mondott, melyben szinte vérbeli Star Trek rajongóként beszélt arról, milyen érzés lehet trekkie-ként az Enterprise fedélzetére lépni, majd az "Energiát!" paranccsal búcsúzott.

mpg_sthull_megnyit_3.jpg

(A szerk. szubjektív megjegyzése: Hazánkban egy középkorú polgármesterről el sem tudnánk képzelni, hogy ilyen Trek alaptudással legyen felvértezve, legtöbbjük valószínűleg magáról a sorozatról is aligha hallott… Az USA-hoz hasonlóan Németországban is közel 5 évtizede a köztudat és a populáris kultúra része a Star Trek – Magyarországnak itt is súlyos pótolnivalója van – még mindig.)

Ezután jöhetett a lényeg: a létesítmény, a Starfleet Academy Recruitment Center megnyitása, az ünnepélyes szalag-átvágással. Az illusztris vendéget (borgok kíséretében) végigkalauzolták az egész komplexumon, és a végállomáson, az Enterprise-D hídjának (majdnem) pontos másában elfoglalhatta a tanácsadói széket.

Ahogy véget ért a hivatalos ceremónia, a művésznő immár a tőle megszokott közvetlenséggel várta a fényképekre és autogrammra éhes rajongókat.

További képek a megnyitóról itt.

emTV.hu // közreműködött: Dave // fotók: freizeitpark-welt.de / movieparkfanpage.de / Marc Oliver Hänig, Bild

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9812602789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása