Impulzus Napló - A vonakodó menyasszony

2020. szeptember 17. 10:00 - FCs.

Az Impulzus 137. adásában A vonakodó menyasszony című epizódról beszélgettünk, melyben egy nehéz természetű uralkodónőt szállít az Enterprise a troyiusi uralkodóháznak, a békét teremtő házasság azonban elviselhetetlen távolságba kerül, hiszen a hölgy illemtani felkészítése olyan időigényes feladatnak ígérkezik, ami miatt Kirk a térhajtómű mellőzésére kényszerül. Petri nagykövet a diplomáciai ténykedése közben súlyos sérülést szenved, Kirk kapitánynak pedig a leendő uralkodónő civilizálása mellett a klingonok kellemetlen felbukkanásával is meg kell birkóznia.

star_trek_the_original_series_s03e13_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_30_24_756.png

Neveletlen hercegnő

A történet John Meredyth Lucas nevéhez kötődik, és ez az egyetlen olyan epizód a Star Trekben, amelyet ugyanaz az ember írt és rendezett. Lucas egy szokatlan tempóváltást eszközölt az epizód közepén, a végeredményről pedig elégedetten nyilatkozott:

“Élveztem a szerelmi szál megvalósítását az epizódban, ami egy érdekes tempóváltást tett lehetővé. Nem sok ilyesmire volt lehetőség akkoriban.”

Az udvariatlanul, sokszor pedig erőszakosan viselkedő vendégszereplő, Elaan nem tud megbékélni a neki szánt szereppel, a dacos ellenállásnak azonban Kirk határozott fellépése és karizmája vet véget: amikor Elaan a neki szánt troyiusi férfi megismerése előtt inkább a kapitányban látja meg a szerelmet, az említett tempóváltás bekövetkezik, és a tányérdobálást felváltja egy visszafogottan előadott szerelmi dráma, melyben a kapitány nehéz helyzetbe kerül, hiszen a férfiakat elbűvölő elasi könnyről hamar kiderül, hogy nem csak legenda. Zack Handlen a The A.V. Club kritikájában ezt a karakterépítést, valamint a váratlan befejezést emeli ki:

“Ha meg kellett volna jósolnom, hogy mi történik az után, hogy Elaan és Kirk összejönnek, talán azt mondtam volna, hogy Kirk beavatkozik az esküvőnél... ehelyett kaptunk egy jó kis űrcsatát a klingonokkal, egy árulót az elasiak között, váratlan helyről érkező dilítium kristályokat, és egy meglepően visszafogott alakítást Shatnertől, aki jól átadja a belső vívódását a kötelesség és az érzelmei között, anélkül, hogy túljátszaná a szerepet.”

Az epizód végére Kirk számára elkészül az ellenszer, Spock azonban rámutat, hogy az Enterprise iránti megszállottsága miatt felesleges kezelni a kapitányt. Dr. McCoytól ekkor elhangzik a mára ikonikussá vált “Are you out of your Vulcan mind?" mondat, ami a magyar fordításban így szól: “Elment az a vulkáni esze?” A mondat később újra felbukkan a Khan haragjában, és a Kelvin idővonalon is elhangzik a Karl Urban által alakított Dr. McCoy szájából a 2009-es mozifilmben.

A harmadik évad vezető producere, Fred Freiberger szerint az epizód akár a női nézők becsalogatására is alkalmas lehetett volna, akik akkoriban még nem voltak túl érdeklődőek az science fiction műfaj iránt. Freiberger azonban úgy gondolta, hogy a szándék kevésnek bizonyult, és az áttörésnek még nem jött el az ideje:

“Egy olyan szegmensét próbáltuk elérni a közönségnek, amit máshogyan nem tudtunk, de végül nem jártunk sikerrel.”

A történések egyébként mély nyomot hagytak Scotty fejében, ugyanis felidézi ennek az epizódnak a cselekményét, és a Dohlmant is külön megemlíti A múlt emlékei (Relics, TNG 6x04) című epizódban, amikor Az új nemzedék sorozatban visszatér.

star_trek_the_original_series_s03e13_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_04_49_156.png

A Dohlman új ruhája

Az Elaan karakterében látható France Nuyen az első komoly szereppel bíró vietnámi színésznő az amerikai képernyőkön, és nem ez az utolsó eset, hogy William Shatner mellett láthatjuk: a Kung-Fu című sorozat harmadik évadában Shatner és Nuyen egymás házastársait alakítják. Nuyen szívesen emlékszik vissza a Shatnerrel történt közös munkákra:

“Minél magabiztosabb, akivel játszol, te is annál magabiztosabb vagy. Bill egy profi színész. Két évvel az epizód előtt együtt álltunk a színpadon, több, mint 100 előadáson. A Star Trek után pedig a Kung Fuban is együtt játszottunk, ahol a feleségét alakítottam, és persze a The Horror at 37,000 Feetben is. Tudtam, hogy mindent képes megoldani, ami egy adott jelenet hiteles átadásához csak szükséges. Ez lehetővé teszi egy színész vagy színésznő számára, hogy lazítson, mert tudja, hogy minden rendben lesz, mert akivel együtt játszik, mindent megtesz.”

Elaan és Kirk egyébként a képernyőn kívüli, azaz a nem-kánoni világban is újra találkoznak, hiszen a Firestorm című regényben az Enterprise évekkel később ismét a helyszínre látogat.

A Dohlman az egyik legtöbbször átöltöző vendégszereplő az eredeti sorozatban. A listában még a Lenore Karidian szerepében látható Barbara Anderson szerepel A király lelkiismerete (The Conscience of the King, TOS 1x13) című epizódból, valamint Ricardo Montalban Khan Noonien Singh szerepében Az alvó oroszlán (Space Seed, TOS 1x22) című részből. A váratlan helyeken kivágott, oldalról sokat láttató, de mégis ízléses ruhák tipikusan William Theiss tervezései, aki a produkció állandó ruhatervezője volt. Theiss munkájáról maga a vendégszereplő színésznő is elismerően nyilatkozott:

“A ruhák tervezője, William Theiss kivételes fantáziával volt megáldva. Cipőfűzőkkel kellett dolgoznia, nulla költségvetéssel. Semmire sem volt elég idő. Bármihez is kezdett hozzá, jól megálmodta. A páncélok műanyagból készültek, tányéralátétekből. Szétvágta őket, majd összeillesztette, és úgy nézett ki a kamerák által, mintha millió dollárokat költöttünk volna rá. A haj csupán egy paróka volt. A kosztümök még nem is voltak befejezve, amikor megérkeztem a forgatásra, szó szerint a kamera előtt végezték el az utolsó öltéseket. Voltak olyan részek, amiket egyszerűen a bőrömre ragasztottak.”

Elaan érkezése miatt Uhura lemond a saját kabinjának kényelméről, így a Mint a pók hálójában (The Tholian Web, TOS 3x09) című epizódon kívül ez a második alkalom, hogy láthatjuk Uhura kabinját. Ahová Elaan bezárkózik Kirk elől, talán a kabinok mosdója lehet, amit sohasem láttunk teljesen az eredeti sorozatban. Ugyanilyen részleges betekintés kaphattunk a Tükröm, tükröm (Mirror, Mirror, TOS 2x04), A király lelkiismerete (The Conscience of the King, TOS 1x13), valamint A vágyak csapdája (By Any Other Name, TOS 2x22) című részekben is.

A leendő uralkodónő kabinjában a zene segítségével is megpróbálták csillapítani Elaan kedélyeit, ehhez pedig egy törölt jelenet is kapcsolódik az arborétumban: Spock a vulkáni hárfáján játszik, Uhura pedig ekkor javasolja, hogy a zenét lejátszhatnák a Dohlman szállásán. A jelenet eltávolítása miatt az arborétum díszlet végül csak A megkísértés (And the Children Shall Lead, TOS 3x04) és A medúza pillantása (Is There in Truth No Beauty?, TOS 3x05) című epizódokban jelenik meg. A megírt jelenetbe, és a kivágott rész képkockáiba itt lehet beletekinteni.

star_trek_the_original_series_s03e13_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_46_14_105.png

Cirkalmatlan cirkáló

Ebben az epizódban szerepel először a Matt Jefferies által tervezett klingon hajómodell, a vetítési sorrend miatt azonban a nézők már korábban is láthatták a harmadik évadban, A viszálykeltő (Day of the Dove, TOS 3x07) című epizódban például ebből a részből is újra bevágtak bizonyos részleteket. Bár A vonakodó menyasszony az évad elején lett forgatva, a befejezése sok utómunkát igényelt, ezért csak az évad közepén mutatták be.

Ma már tudjuk, hogy ennek a modellnek a típusa D-7, de a tényleges megnevezésre a franchise harmincadik évfordulójáig kellett várni, egészen a Deep Space Nine Klingonok, kémek, és más szőr-nyűségek (Trials and Tribble-ations, DS9 5x06) című epizódjáig, melyben Kira Nerys azonosítja be a szóban forgó cirkálót.

A megnevezés viszont az eredeti sorozat idejében sem volt mindig egyértelmű, Gene Roddenberry így emlékszik vissza a hajóval kapcsolatos vitákra:

“Egyik nap ellátogattam a forgatásra, ahol mindenki készen állt, és rám várt. Tudták, hogy egy elhúzódó újraírás miatt eléggé kimerült vagyok. Ahogy beléptem a díszletekbe, Bill és Leonard elrontott egy jelenetet, amit szánt szándékkal csináltak, mert elég indulatosan összevitatkoztak. Bill azt üvöltötte, hogy ‘Leonard! Miért hívod D-7-nek ezt a klingon hajót!? Ez egy D-6-os!’ Leonard visszavágott, hogy ‘Dehogy is, te idióta, a D-6-nak négy ajtaja van ott, ahol a D-7-nek csak kettő!’ Bill nem hagyta annyiban, és rávágta, hogy ’Nem, nem, nem - pont fordítva van. Rosszul tudod!’

Amikor ez zajlott, csak álltam és egyre idegesebb lettem, számoltam a perceket, amik ezzel teltek, és kalkuláltam a fejemben a pénzügyi veszteséget, amit a jelentre fordítható értékes időtartam csökkenésével elszenvedünk, mert a kamera éppen nem forog. Ahogyan folytatódott a vita, az járt a fejemben, hogy ‘Miről beszélnek ezek? Túl messzire ment ez az egész.’ Az is eszembe jutott, hogy már magam sem emlékszem rá, melyik a D-6 és melyik a D-7. Aztán nem bírtam tovább, közéjük sétáltam és azt mondtam, hogy ‘Ugyan már srácok, nem számít, nem ez a lényeg. Csak csináljuk meg a jelenetet.’ Ettől az egész csapat nevetni kezdett. Így adták a tudtomra, hogy ‘Nem kell ennyire komolyan venni az időt, nyugodjak meg.”

A Békeküldetés (Errand of Mercy, TOS 1x26) mellett kizárólag ebben az epizódban látunk a csillagflottáshoz hasonló, “kihajthatós” klingon kommunikátort. Ez a kommunikátor eredetileg az eminian lakosoknál szerepelt először a Háborús játékok (A Taste of Armageddon, TOS 1x23) című epizódban.

A vonakodó menyasszonyhoz kapcsolódó további érdekességekről és magyar szinkronos információkról az Impulzus 137. adásában hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8516199800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása