Impulzus Napló - Platón mostohagyermekei

2020. augusztus 21. 09:00 - FCs.

Az Impulzus 134. adásában a Platón mostohagyermekei című epizódról beszélgettünk, melyben az ókori görög kultúrára építették a társadalmukat azok az idegenek, akik a filozófia tisztelőiként platóniaknak nevezték el magukat. Az idős közösség valódi romlottságáról azonban hamar lehull a lepel, amikor a helyi vezető azt szeretné, hogy az életét megmentő Dr. McCoy örökre maradjon velük: pszichokinetikus képességükkel visszaélve a platóniak szörnyű erődemonstrációt végeznek a leszállócsapaton, akiknek egyetlen esélye az marad, ha a helyi adottságokra támaszkodva magukban is felélesztik az erőt.

star_trek_the_original_series_s03e10_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_16_48_806.png

Az Egyesült Királyságban ezt az epizódot 1993 decemberéig nem mutatták be a kellemetlen tartalma miatt, ugyanis a kínzás és a szadizmus tálalása túl soknak bizonyult az akkori nézők számára. A Star Treket részben fiataloknak, gyermekeknek szóló műsornak tartották, ezért hasonló indíttatásból A világ minden fájdalma (The Empath, TOS 3x12), Az őrült (Whom Gods Destroy, TOS 3x14), és a Miri (Miri, TOS 1x08) című epizódokat is átugrották a vetítéseknél, ami akkoriban a kora esti műsorsávba esett.

A leszállócsapat sanyargatása helyett az epizódra leginkább a merész kiállása miatt emlékeznek a legtöbben, hiszen a Kirk és Uhura között elcsattanó csók olyan mérföldkőhöz vitte a szórakoztatóipart, amit azóta is mindenki idéz - még ha sokan hozzá is teszik, hogy valójában nem is ez volt az első ilyen precedens a képernyőkön. Bár akadnak korábbi példák, a Star Trek által elért nyilvánosság és a közvetítő erő sokkal jelentősebb volt, mint azelőtt bármikor. A csók mellett Kirk elfogadásról szóló mondata is jól demonstrálta a készítők jövőbeli társadalmunkról alkotott elképzelését: "Az én világomban méret, alak és szín nem számít."

Gene Roddenberry a The Star Trek Interview Book (1988) hasábjain elárulta, hogy volt idő, amikor az Alexandert játszó Michael Dunn-t fontolgatta Spock szerepére:

“Azt szerettem volna, hogy Spock máshogy nézzen ki és legyen más, és igen, hogy teljesen kívülállónak tűnjön.”

Michael Dunn később sem tűnt el a készítők látóköréből, hiszen a Pókerjátszma (The Corbomite Maneuver, TOS 1x10) című epizódnál a döntéshozók egy “Michael Dunn típusú“ karaktert szeretettek volna Balok szerepére, amit végül Clint Howard kapott.

star_trek_the_original_series_s03e10_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_42_23_612.png

Az epizódban szereplő történelmi csók valódisága a mai napig nem tisztázott: bár a felvételeken úgy tűnik, hogy az ajkak érintkeznek, a jelenetben részt vevő színészek, Nichelle Nichols és William Shatner úgy emlékeztek vissza, hogy az NBC megtiltotta a valódi csókot, helyette ügyes kameraszögeket kellett találni.

Nichols szerint az NBC nagyon félt a jelenettől, mert a déli államokban előfordulhatott, hogy bizonyos csatornák nem tűzik majd műsorra emiatt az epizódot. Végül egy olyan megoldás született, hogy két különböző verzió készül: az egyikben elcsattan a csók, a másikban viszont nem. Az első változat sikeresen leforgott, a csókmentes verzióba viszont Nichols és Shatner szándékosan belebakizott, így használhatatlanná vált az egész jelenet, tehát kizárólag az első verzió maradt. Nichols így emlékezett vissza:

“Mindenki azt nézte, ahogy Kirk és Uhura csókolóznak. És szeretném, ha mindenki tudná: habár Kirk és Uhura harcoltak ellene, minden jelenetben megcsókolták egymást. Amikor a csókmentes jelenet jött, mindenki megbolondult. Az utolsó jelenetben - ami a díszletekben még jónak tűnt - Bill bandzsított egy erőset, ez pedig utólag derült ki. Annyira banális és rossz volt, hogy nem tudták használni. Az egyetlen megoldás az lett volna, ha kivágják az egész jelenetet, de ezt nem tudták megcsinálni, mert nélküle szétesik az egész epizód. Végül a döntéshozók azt mondták: ‘Francba az egésszel, maradjon a csók.’ Gondolom amúgy is arra jutottak, hogy pár hónap múlva elkaszálják az egész sorozatot. Így tehát a csók maradt.”

Nichols szintén elmondta, hogy a történetben először Spock csókolta volna meg Uhurát, de William Shatner ezt nem hagyta, és ilyesmit mondott: “Ha valaki itt megcsókolja Nichelle-t. az én leszek, úgy értem Kirk kapitány.” A csók hatalmas levéláradatot váltott ki a közönségből, és minden egyes visszajelzés, ami ezzel kapcsolatban érkezett a készítőkhöz és a színészekhez, pozitív hangvételű volt.

Az Impulzus 134. adásában a Platón mostohagyermekei további érdekességeiről, valamint a magyar szinkronos tapasztalatainkról is beszélgetünk:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6116167874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása