Podcast műsorok a Star Trek világában

2020. február 17. 14:00 - FCs.

A rajongói élmények a legtöbb esetben nem érnek véget a stáblistával, a történet által generált diskurzusok és véleménylavinák ugyanis jókora utóéletet generálnak a frissen megjelent sorozatepizódokhoz. Sokan rajongói csoportokban osztják meg a gondolataikat, mások pedig a produkció készítésének részletes háttérinformációira vadásznak. A kibeszélés gyakran történik podcast műsorok segítségével, ez pedig mind a hallgatóknak, mind pedig az adás készítőinek tökéletes platformot jelenthet az átélt élmények feldolgozásához.

pic_podcast_3.png

Bár a különböző videócsatornák elemzői, valamint a hivatalos kiadványokon található extrák első ránézésre jobban megragadják a figyelmet, és ingergazdagabb tartalommal kecsegtetnek, a podcast műsorok jelentősége így is folyamatosan nő, hiszen olyan életszituációkban is megjelenhetnek, ahol egy videónak esélye sincs az érvényesülésre: a podcastek műsorvezetői utazás vagy monoton munkavégzés közben töltik ki a holtidőnket, vagy elalvás előtt nyújthatják a képernyőmentes tartalomfogyasztás élményét.

A Star Trek audio formátumban történő fogyasztására már a podcastek előtt is mutatkozott igény: több rajongótársam egymástól függetlenül számolt be azokról az időkről, amikor a különböző epizódokat hallgatható formában vitték magukkal, így kedvenc sorozatuk akkor is velük volt, amikor normál esetben nem nyílna rá lehetőség, hogy az űr végtelenjében kalandozzanak. Ilyen emlékeket az Űrszekerek bizonyos szerkesztői is rendszeresen felidéznek.

A népszerűbb sorozatok készítői számára ma már teljesen alapértelmezett, hogy a rajongók elérése során számolni kell a podcast formátummal, így az HBO például a The Official Watchmen Podcast és a The Chernobyl Podcast, a Netflix pedig a Behind The Scenes podcast segítségével ad további betekintést a nézőknek, miközben a műsorokban maguk a készítők, vagy éppen a színészek szólalnak meg és mutatják be a produkció különböző szegmenseit. Az ilyen tartalmak könnyen elérhető extraként népszerűsítik az adott sorozatokat és filmeket.

the-startrekpicard-podcast-episode-5-jeri-ryan-and-jonathan-del-arco-return-to-federation-space-amp--1228105866387189760.png

A tendencia alól immár a Star Trek sem kivétel: a Picard-sorozattal egyidőben a hivatalos Star Trek podcast is elstartolt, melyben a Deadline szerkesztői, Dominic Patten és Geoff Boucher látják vendégül a széria producereit és színészeit. A The Ready Room című műsorhoz hasonlóan minden sorozatepizódhoz tartozik egy kibeszélő, így a nézők az aktuális rész megtekintése után szinte azonnal elmerülhetnek a kapcsolódó érdekességekben. A legutóbbi Picard epizód, az 'Absolute Candor' kapcsán például Alex Kurtzman, Kirsten Beyer, Jeri Ryan és Jonathan Del Arco ülnek a mikrofonok mögé. Azt egyelőre nem tudni, hogy az adások akkor is megjelennek-e majd, amikor éppen nem fut új sorozat a képernyőkön.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem először találkozhatunk hivatalos Star Trek műsorral: az Engage: The Official Star Trek Podcast például összesen 89 epizódot ért meg, Jordan Hoffman műsorvezető pedig egyaránt megszólaltatta a franchise szereplőit és rajongóit, és beszélte ki az aktuális Discovery epizódokat. Ennek a műsorfolyamnak viszont 2018 márciusában vége szakadt: talán a Startrek.com teljes átszervezése, valamint a francise népszerűsítését célzó külön divízió vezethetett a változások bevezetéséhez, mely új időszámítást nyitott a plusz tartalmakra fogékony rajongók hivatalos úton történő kiszolgálásában.

subfeature-missionlog2.jpg

Bár a CBS All Access által szponzorált legújabb produkció szükséges és jelentős lépés a franchise népszerűsítésében, természetesen nem ez, és nem is az Engage az első olyan podcast, mely Roddenberry univerzumának szenteli a teljes műsoridejét. A Mission Log például már 2012 óta dolgozza fel az egyes Star Trek epizódokat, a műsor egyébként Rod Roddenberry produkciós birodalmához tartozik, és ő maga a producere. A vállalkozás egyébként meglehetősen nagy fába vágta a fejszét, hiszen minden egyes epizódot feldolgoznak, a sorozatokat pedig időrendben nézik végig: az eredeti sorozaton és Az új nemzedéken már túl vannak, most éppen a Deep Space Nine kellős közepébe csöppenhetnek a hallgatók. John Champion mellett hosszú ideig, egészen 2019-ig Ken Ray volt a beszélgetőpartner, őt azonban egyéb elfoglaltságai miatt nemrég Norman C. Lao váltotta a mikrofon mögött. A műsor természetesen az aktuális sorozatokkal is foglalkozik, rendszeresen látnak vendégül színészeket és készítőket. A podcast ezzel a hosszú ideje tartó és kitartó tevékenységével az egyik legkiemelkedőbb hallgatni való a Star Trek közönség számára.     

Az angol nyelvterületen emellett még rengeteg azonnali találatra számíthatnak az érdeklődők, a legnagyobb múlttal rendelkező produkciók mellett már a naponta jelentkező Star Trek tematikájú hírműsorok is felbukkantak. Az összes kapcsolódó produkció ismerete és rendszeres hallgatása talán egy egész emberöltőbe sem férne bele, a hivatalos műsorok így érthető módon a pörgős, exkluzív vendégekre építő beszélgetésekkel tudnak érvényesülni a bőséges kínálat áttekinthetetlen sokaságában.

Aki esetleg az angol helyett a német nyelvet sajátította el, azok számára sincs veszve a Star Trek élvezete, sőt! Németországban a sorozatok mellett a nem-kánoni művek is rendszeres fordítással jelennek meg, a piac komolyan vehetőségét pedig az is bizonyítja, hogy a Star Trek: Picard egy berlini díszbemutatót is kapott, melyen a készítők és a színészek is tiszteletüket tették. Természetes dolog, hogy ebben a környezetben egy virágzó podcast kultúra is kialakulhatott. A legrégebbi Star Trek műsorok a startrek-index.de oldal havi epizódkibeszélő adásai voltak, 1999 októberétől. Ők jelenleg TrekCast néven működnek. A német műsorokat szerkesztőink közül Dave kíséri rendszeres figyelemmel:

Dave podcast ajánlója

A leginkább kiemelhető német projektek közé tartozik a Planet Trek FM, mely Björn Sülter északnémet regény-és szakkönyvszerző projektje, aki több évtizede magabiztosan mozog a science-fiction kultúra világában. A podcast lényegretörő, rajongói szemszögből felvett, hangulatos epizódkibeszélőket tart, melyben a német Star Trek fórumok őskövületének tekintett hardcore fan, Moritz Wolfart és a szintén Star Trek-szerző, műfordító Christian Humberg a segédpilóták. Gyakran látott vendégek a német Star Trek szinkron jeles képviselői, illetve gyakorló regényírók. A Discovery-és Picard epizódok kibeszélése közben még az Enterprise sorozat revüszerű évad-értékeléseire is gyakran jut idejük.

A Robots & Dragons weboldal napi science-fiction és fantasy adagot szolgáltat „függő” geek olvasóinak, és a Star Trek: Discovery startjával párhuzamosan tematikus podcastjuk is indult, TrekCheck címmel. Természetesen itt sem maradhatnak el a heti friss Picard-epizódkibeszélők. Nele és Anne személyében itt a hölgyek vannak többségben a fedélzeten, akik remek háttér-felkészültséggel történet-centrikus, kellemes beszélgetésben tárgyalják meg a részeket – spontán hallgatásra talán az első választás lehet.

A Discovery Panel Andreas Dohm és Sebastian Sonntag kétszemélyes podcastja, nevéhez hűen a Star Trek: Discovery epizódjainak heti értékeléseivel indult, majd vált sokoldalú, a FedConról vagy éppen a Picard berlini bemutatójáról is tudósító heti műsorrá – manapság természetesen minden az új sorozat körül forog náluk is. Kitartóbb hallgatóknak ajánljuk, a srácok ugyanis sokszor elkalandoznak az adott epizód kibeszélése közben, más sorozatokat vagy akár politikai vonatkozásokat is érintve.

Trek Am Dienstag: A Mission Log podcasthez hasonlóan Sebastian Göttling és Simon Fistrich duója nem kisebb küldetést vállalt fel, mint hogy heti kibeszélő adásban, gyártási sorrendben veszi sorra az összes Star Trek epizódot és filmet 1966 őszétől kezdve. Csaknem három éve tartó missziójuk során a fiúk immár kitárgyalták az eredeti sorozat (TOS) és rajzfilmsorozat (TAS) összes epizódját, az első négy mozifilmet, és jelenleg Az új nemzedék (TNG) második évadánál tartanak. Trükkösen, külön számozott pénteki special adásokban említenek aktuális tartalmakat, mint a What We Left Behind vagy a Picard is.

Igaz ugyan, hogy a hazai közönség nehezen barátkozik a podcast műfajjal, de a Star Trek visszatérő felbukkanása még a magyar műsorokban sem példa nélküli: a ’Star Trek a magyar éterben’ című összefoglalónkban már sorra vettük azokat a podcasteket, ahol a műsorvezetők nem riadnak vissza attól, hogy a Star Trek témát újra és újra elővegyék, esetleg a legújabb fejleményeket nyomon kövessék. Az első olyan magyar nyelvű műsorra, ami kimondottan Roddenberry világára fókuszál - és rendszeres megjelenéssel követi nyomon a franchise minden történését – egészen 2017-ig kellett várni: az Impulzus Podcast azóta is az egyetlen hazai Star Trek tematikus műsor.

A hivatalos Star Trek podcast indulásáról, valamint a különböző Star Trek műsorokról az Impulzus legújabb adásában szintén szót ejtettünk:

Nektek milyen szerepet tölt be a rajongói életetekben a podcast hallgatás? Milyen rendszeresen követitek a legfrissebb adásokat?

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9815474584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása