Khan gyermekei - a nagy felemelkedés

2019. október 21. 11:00 - Menyhárt Attila

Mi történt volna, ha az Eugenikus Háborút a javítottak nyerik?

A Star Trek mintegy érintőlegesen érinti az Eugenikus Háborút és következményeit, és ezért keveset tudunk erről a korszakról, mely az emberiség történetének egy sötét szakasza. A Star Trek miriádnyi univerzumában azonban létezik olyan is, ahol a genetikailag feljavított emberek győztek, és határozták meg a Föld további sorsát.

khan_noonien_singh.jpg

Az emberiség „übermensch”-ekről szóló legendája vált valósággá, amikor a javítottak legjelentősebb képviselője, Khan Noonien Singh sikerrel egyesítette javított társait, és megszerezte a Föld feletti egyeduralmat. A tizenkilencedik századi teofizikusok, majd a nácik a szanszkrit "árja", azaz nemes szóval illették azt az ősidőkbeli fejlett fajt, mely uralta a világot. A történelem fintora, hogy Khan indiai szikh felmenőkkel büszkélkedhetett.

Khan az emberiség Első Urának, Örökkévaló Mesternek kiáltotta ki magát. Megkezdődött a Nagy Felemelkedés, amely során a Föld lakosságának minden tagját genetikailag átalakították. Ezután már nem voltak emberek, hanem javítottak, „Khan gyermekei”. Khan szigorú, de következetes uralma alatt véget vetett a széthúzásnak, és az egység törvénnyé lett.

Khan gyermekei külső jegyeikben nem különböztek az emberektől. De a genetikai fejlesztések révén duplájára nőtt fizikai erejük, az átlagos intelligenciájuk, reflexeik felgyorsultak. Immunrendszerük révén ellenállhattak minden ismert betegségnek, fertőzésnek. Élettartamuk a maximális emberi kor kétszeresét, azaz a 240 évet is elérhette.

cold_station_370.jpg

Azonban egy agresszív birodalom nem maradhat fenn terjeszkedés, hódítás nélkül. Khan gyermekei sokat tettek az űrtechnika fejlesztéséért, és a huszonegyedik században megépültek a Földi Flotta első egységei szubtér hajtóművekkel. (Talán a javított Zefram Cochrane tervezte ezeket is?) A javítottak gyilkos hódító hadjáratban rajzottak ki a Földről, hogy új világokat csatoljanak a Javítottak Birodalmához. Nyomukban pedig ott jöttek a telepeshajók, fedélzetükön javítottak százaival, ezreivel készen arra, hogy új világon vessék meg a lábukat.

Az idegen fajokra behódolás vagy teljes kiirtás várt: középút nem létezett. Egymás után lettek leigázva a vulkániak, az andoriaiak, a betazoidok, a trillek, hogy csak az ismertebbeket említsem. A folyamatosan terjeszkedő Khan gyermekei végül a huszonkettedik században szembekerültek a Romulán Csillagbirodalommal. A háborúban a romulánoknak sikerült megtámadniuk magát a Földet, és komoly károkat okozni. Elpusztították a hátrahagyott tudáskönyvtárat, de Khan-nak még időben sikerült elegendő biztonsági másolatot készítenie ahhoz, hogy jövőbeli utódai megismerhessék múltjukat. A csapás azonban nem rendítette meg Khan-t és hamarosan ellentámadást indított. Személyes bátorságát bizonyítja, hogy elcsábított, majd megölt egy romulán parancsnoknőt, ellopva az álcázó technikát, amit ellenük fordított.

A romulánok legyőzése után nem sok faj tudott számottevő ellenállást kifejteni. A Klingon Birodalomban hamarosan Klingon Protektorátus lett, és betagozódott a Kvadráns Parancsnokság által irányított birodalomba. Khan Noonien Singh 2173-ban, 213 évesen nyugodtan hunyhatta le a szemét, hogy öröksége jó kezekbe kerül. A breenek, a tzenkethik és a tóliánok is kénytelenek voltak felhagyni a terjeszkedéssel, cserébe megtarthatták saját kolóniáikat. Természetesen az idő előre haladtával a külső ellenállás is nőtt: a bajoriak és a kardassziaiak szövetségre lépve harcoltak ellenük, és Kira Nerys-t, mint ismert terrorista vezért keresték életre-halálra.

Unokája, Tiberius Sejanus Singh alatt teljesedett ki igazán a Földi Kánság, melynek mérete és hatalma láttán bármelyik Terrán birodalom császárát elfogta volna a sárga irigység. Tulajdonképpen nem volt sok különbség a két államszervezet között, ha a hatalmi intrikákra és az idegenek alárendelt státuszára gondolunk. Egyedül az andoriaiak élveztek különleges pozíciót, a többi faj rabszolgaként vagy helótaként szolgálta Khan gyermekeit a csillaghajókon és a gyarmatokon. Sok javított valóban úgy gondolta, ők tiszták és felsőbbrendűek minden más fajnál.

spaceseedhd339.jpg

Az első kánt évszázadokon át tisztelték. Sőt még fejlett mesterséges intelligenciát is létrehoztak, mely rendelkezett Khan Noonien Singh emlékeivel és személyiségével. Ezt az MI-t feltöltötték minden emberi csillaghajóra, és a legénység rendszeresen tanácskozott a szimulációval, ami tanácsokat adhatott a tiszteknek. Sőt vészhelyzet esetén átvehette a csillaghajó irányítását is. Ez a megoldás lehetővé tette a leszármazottai számára, hogy a halála utáni évszázadokban is meríthessenek Khan bölcsességéből.

Természetesen a Földi Flotta soraiban ismerős arcokat is megpillanthatunk: Picard kapitány, Julian Bashir és meg sokan mások szolgálják a Nagy Kánság-ot. De itt a személyiségük sokkal gátlástalanabb és célratörőbb, mint Csillagflotta-beli énjeik.

Khan Noonien Sing öröksége tehát tovább él…

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5914941594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása