Star Trek előzetesek a New York Comic Con-on

2019. október 07. 10:00 - Dave // urszekerek.hu

A Föderáció jövője és Picard küldetése

Az idei és jövő évi Star Trek sorozatdömpingben San Diego és Las Vegas mellett már New York is a jelentős bejelentések és trailer-premierek helyszínévé vált. A keleti part legnagyobb popkulturális rendezvényén a Discovery harmadik évadának régóta várt előzetese mellett két váratlan bejelentés is felgyorsította a helyi közönség, valamint az élő YouTube-közvetítés nézőinek pulzusát. A CBS All Access, minden előzetes híradás nélkül közzétette a Short Treks második évadának első epizódját, és persze annak előzetesét, illetve valamennyi további rész premier-időpontját is. A Star Trek: Picard is premierdátumot kapott, ráadásul, alig három hónappal az első, nyári előzetes után a készülő sorozatot egy újabb hosszabb trailerrel is reklámozták. Cikkünk az új előzeteseket illetően spoileres lehet, ezért elolvasása előtt javasoljuk azok megtekintését a fentebbi hivatkozásokon.

bemutato2.png

Star Trek: Discovery – harmadik évad

A Discovery a második évad végén a távoli jövőbe ugrott – a főszereplő Sonequa Martin-Green által felkonferált, alig több, mint egy perces előzetes alapján 930 évvel vagyunk az évadzáró „Such Sweet Sorrow” eseményei (2257) után, tehát valószínűleg 3187-ben. Michael Burnham narrációja egy „dominólapocska” egy éves keresését említi, amivel talán egy eseményláncolat egy darabjára utalhat.

Szintén hosszabb időszak eltelését jelzi főhősünk váltakozó frizurája és ruházata, utóbbi időközben a Vörös Angyal kezeslábasáról civilre váltott. A Comic Con-os panelbeszélgetésen Alex Kurtzman vezető producer egy nézői kérdésre adott válaszában arra utalt, hogy a Discovery számára nincs visszaút a múltba. A jelenlévő színészek (Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Mary Wiseman, Anthony Rapp, Wilson Cruz és az új évadban belépő Bookert alakító David Ajala) pedig megerősítették, hogy az évad karakteríve ennek a körülménynek az elfogadásáról szól majd, bemutatva, milyen nehézségeket okoz a legénység számára minden ismertet hátrahagyni, és a távoli jövőben a lábát megvetni.

Ez a jövő pedig nem fényes: a Föderáció, úgy tűnik, már nem az általunk ismert, zászlaján immár csak 6 csillag árválkodik. Az utolsó reményt, úgy tűnik, a Discovery, és Michael Burnham jelentik majd. A Kurtzman mellett helyet foglaló Michelle Paradise és Heather Kadin vezető producerek kihangsúlyozták: most is ugyanolyan elkötelezettek a kánon mellett, mint eddig, ám annak ismerete nem szükséges a harmadik szezon megértéséhez.

Az évad ugyanakkor elegyíti mindazt, amit eddig a Star Trekről tudtunk, egyúttal a jelenkort is visszatükrözi majd. Fő üzenete pedig a remény lesz, és annak bemutatása, hogy kik is lehetünk, a legjobb oldalunkat felmutatva. Burnham ebben az évadban is jelentős változásokon megy majd keresztül, az írók az eddigieket tisztelve, de bátor előrelépéssel fejlesztik karakterét.

Saru belső evolúciója is folytatódik, továbbra is példát mutatva a félelemben, nyugtalanságban, vagy szorongásban élőknek. Stamets és Culber kapcsolata a jövőben tiszta lappal folytatódik, Culber, úgy tűnik, végre megtalálja a békét új testével, és rájön, csak Stamets jelenthet számára otthont a jövőben. Tilly ebben az évadban sem fogja majd vissza magát, sőt még inkább ereje teljébe lép. Az új évad elejétől állandó főszereplővé lépő David Ajala, aki Bookert alakítja, és egyfajta kalauz lesz Burnham és a legénység számára a távoli jövő idegen tájain.

dsc-s3-nycc-00003.jpg

Ezek a tájak pedig nem csak, hogy barátságtalanok, hanem egyenesen ellenségesek. Míg a teaser első pillanatai az idő múlására, és űrkompjában valószínűleg hosszabb ideig magányosan tengődő, váltakozó frizurájú Burnhamre fókuszálnak, hamar megtudjuk, milyen kietlen a helyzet a jövő Föderációjában. Különös kézifegyverekkel harcoló andoriaiakat és embereket látunk, egy fenyegető és kaotikus szituációban. Úgy tűnik, a Csillagflotta által egykor biztosított rend, és politikai stabilitás már a múlté. Talán egy utalás jelenkorunk helyzetére, mikor évtizedes szövetségek kezdenek felbomlani?

Sivár és kietlen a folytatás is: az izlandi forgatási helyszínt elhagyott, élettelen bolygóvá varázsolták az utómunkák, Burnham egyedüli társa az új szereplő, Booker, aki főhősünk jelvényében „kísértetet” lát. A Föderáció itt tehát már végérvényesen a múlté.

A következő csatajelenetet egy furcsa térbeli anomália teszi felismerhetetlenné, a viselt (egyen)ruhák legalábbis azok. Talán polgárháború dúl az Alfa-kvadránsban?

A Burnhamet a következő vágás után fogadó jólöltözött úriember már nem háborús menekült benyomását kelti, ahogy a letisztult környezet sem. A férfi talán egy új bolygóközi szövetség létrehozásán dolgozik, melyet, a lebomló zászló alapján legalábbis úgy tűnik, hat világ fog majd alapítani. A férfi víziójában Burnham központi szerepet játszik, ő a reménye mindennek.

Álruhában, legalábbis civilben közlekedik Saru és Tilly, egy későbbi ponton a kelpiai arról beszél, hogy a Discovery kiváltsága lehet a fényes jövő elhozása.

Az ismeretlen öltönyös, többszöri felbukkanása alapján fontos szereplő lehet, talán a jelenlegi, megfogyatkozott Föderáció, esetleg egy utódszervezetének a vezetője?

Jadzia és Ezri Dax szülőbolygójára, a Trill-re visz a következő jelenet, a trill-szimbiótákat nevelő Mak’ala-barlangokba, később több trillt is látunk, vörös ruhában.

Burnham hazatér – legalábbis a Discovery fedélzetére. Talán lezárult az egy éves keresés? A viszontlátásnak természetesen Tilly a maga önfeledt módján örül.

„Harcuk elkezdődik” – rángat vissza minket a felirat a szokásosnak mondható rideg Discovery-hangulatba, és erősíti meg a feltevést, hogy a harmadik évad is komoly konfliktusokat és súlyos küldetést rejt, talán az egész Föderáció megmentését – vagy ami maradt belőle…

Az ex császárnő Georgiout természetesen harci helyzetben látjuk viszont, majd ismét az újfajta uniformisban harcoló kézifegyveres csapat tagjai láthatók. Az osztag összetétele meglehetősen különös: andóriaiak, egy ember, egy kardassziai, egy teljesen ismeretlen alien faj tagja, és Morn… vagyis egy fajtársa, egy lúriai. Érdekes kombináció a 24. századhoz képest. Mindebből egy admirálisi egyenruhában pompázó Philippa Georgiou ránt ki minket, majd az ismét Discovery-uniformisban akciózó, immár állandó afro-frizurás Michael. Az egyenruháján még érdemes lehetne elidőzni, mert immár nem ezüst, hanem arany vagy bronz betétes, előbbi arra utalna, hogy parancsnoki vagy kapitányi pozícióba került.

Először látjuk magát a Discoveryt is akcióban, majd a szimbolikát sejtető záróképben Burnham és az ismeretlen vezető talán pont az Új Föderáció alapjainak lefektetését, és egy új, békés éra bevezetését kezdik meg. A Discovery és legénysége tehát a remény sugara lehet az egész galaxis jövőjére nézve, ám a hajó jelenbe visszatérését – ha egyáltalán tervezik is valaha - úgy tűnik, nem ebben az évadban kell várnunk. Egy nézői kérdésre válaszolva Kurtzman kilátásba helyezte, hogy az évad bizonyos módon kapcsolódhat a tavaly bemutatott Short Treks epizód, a Calypso történetéhez, mely szintén 1000 évnyire a jövőben, a teljesen elhagyatott Discovery fedélzetén játszódott.

short-treks-qanda-00001.jpg

Star Trek: Short Treks – második évad

A 10-15 perces, a Discovery fő történetszálától többé-kevésbé független epizódokat tavaly nagy érdeklődés és pozitív nézői fogadtatás kísérte. A nyári San Diego-i Comic Con-on hat új epizódot jelentettek be, konkrét megjelenési időpont nélkül, de a Picard premierje elé helyezve. Alex Kurtzman most mindenkit meglepve hozta nyilvánosságra, hogy az idei évad első része, a New York Comic Connal egyidőben máris elérhető a CBS All Access programjában, a második epizód pedig jövő csütörtökre várható. (A nemzetközi, Netflixes terjesztésre valószínűleg a tavalyihoz hasonlóan várnunk kell még).

A rajongók örömét valószínűleg az is fokozta, hogy a frissen debütált évadnyitó miniepizód éppen a sokat várt Michael Chabon-sztori lesz. Chabon, aki a Picard vezető írója, már tavaly is rendkívül érdekes történettel szolgált (Calypso), mostani Short Trek sztorija, a Q & A („Kérdezz-Felelek”) pedig két favorit karakter „bottle show”-ja lesz: az alapszituáció szerint ugyanis a U.S.S. Enterprise-on az első szolgálati napját teljesítő Spock zászlós (Ethan Peck) és Egyes (Rebecca Romijn) váratlanul egy turbóliftben rekednek.

A Short Treks második évadának (amerikai) premier dátumai:

  • október 5. - Q&A"
  • október 10. - “The Trouble with Edward”
  • november 14. - “Ask Not”
  • december 12. - “The Girl Who Made the Stars” és “Ephraim and Dot”
  • január 9. - “Children of Mars”

A felsorolt hat epizódból négy élőszereplős, kettő pedig animációs lesz. Az élőszereplős kalandokból egy-egy rész az Enterprise tisztjeit állítja középpontba, kvázi és minden ígéret nélküli backdoor pilotként szolgálva egy lehetséges Enterprise-sorozathoz a Discoveryben felvezetett színészek közreműködésével. Erre természetesen semmilyen konkrét terv, vagy ígéret nincs még. Az már sokkal konkrétabb tény, hogy a hat Short Treks történet egyike előzményként szolgál majd a januárban induló Picard-sorozathoz, hogy melyik, arról még szintén nincs semmiféle információ.

picard-nycc-00002.jpg

Star Trek: Picard

A nyári Comic Conhoz hasonlóan teljesen önálló panelrészt kapott az intenzív várakozás által övezett Picard-sorozat, melynek végre a bemutató dátumát is tudjuk: az első rész 2020. január 23-tól lesz elérhető, nemzetközileg, így idehaza is az Amazon Prime Video szolgáltatásban.

Sir Patrick Stewart bevonulását természetesen a három hónappal ezelőttihez hasonló nézői üdvrivalgás kísérte, a jövőre nyolcvan esztendős színész legtöbb jelenlévő férfi kollégáját (Alex Kurtzman és Akiva Goldsman producerek, Michael Chabon vezető író) maga mögé utasítja fiatalosságban és dinamikus megjelenésben.

A közönségét és kollégáit egyaránt dicsérő szavakkal illető Sir Patrick nem sokat teketóriázott, már rögtön a panel elején felkonferálta az új előzetest, utalva a három hónappal ezelőtti első trailer lelkes fogadtatására is. A két és fél perces bemutató természetesen az elsőhöz hasonlóan megrészegítette a tömeget, így perceken belül sor került az előzetes ismételt lejátszására – a live streamen keresztül bekapcsolódó netes közönség kizárása mellett, ám a panel után a szokásos csatornákon, sőt ezúttal példátlan módon, a startrek.com oldalán is geoblock nélkül elérhetően.

picard-nycc-00005.jpg

A második, vélhetően még mindig csak az első néhány epizódból szemezgető előzetes nem hoz jelentős új nézőpontot a sorozat eddig ismert felállásába, ugyanakkor kellemes megerősítést jelent az új széria eddig is tetszetős, a régi és új Treket harmonikusan vegyítő stílusára nézve.

Picard, vélhetőleg egy álom-jelenetben, beszélget a festegető Data-val, mindketten régi, TNG-s uniformist viselnek. A festmény talán az első trailerben megismert fiatal nőt, Dahj-t ábrázolná, ám Picard egyelőre képtelen felismerni őt.

Úgy tűnik Data felcsapott tanácsadónak, mert emlékezésre akarja rávenni Picard-t, ám őneki inkább az a csatajelenet idéződik fel, melyre Picard úgy hivatkozott az előző trailerben, mint a történelem legnagyobb mentőküldetésére. A Picard-birtok nyugodt képsorai oldják a feszültséget, az egykori kapitány békében és biztonságban van kutyája, a Number One-nak nevezett pitbull társaságában. Dahj segélykérése kizökkenti jelen helyzetéből, ám az egykori kapitány számára fontos ügyet a Flotta ignorálja és hazaküldi őt.

A kapitányt ismét a titokzatos, valószínűleg volt Borg dolgozókat vizsgáló és felhasználó intézményben látjuk viszont, a fehér ruhás kísérő és a fegyveres romulán őrök mellett azonban itt egy újabb ismerőst látunk viszont: Hétkilencedet, aki kétségbeesve tart valakit a karjaiban. Riasztó az a pillanatkép is, amikor sorszámozott, Soong-típusú androidokat látunk, valószínűleg ugyanebben az intézetben.

Picard döntésre jut, és egy idős barátjával (esetleg a fivérével gondolatban) való beszélgetés után nekivág összeállítani csapatát. Az ikonikus Vasquez- vagy „Gorn-szikláknál” forgatott jelenetben a taktikai-katonai területért felelős Raffi Musikert próbálja egy üveg Chateu Picarddal meggyőzni, Dr. Agnes Jurati kibernetika-szakértővel egy fejlett laborban találkozik, ugyanitt láthattuk korábban egy fiókba bújtatva a szétszerelt B-4-t, vagy legalábbis egy Soong-androidot is.

Chris Rios, egyfajta Han Solo/Poe Dameron/Cassian Andor karakter a sorozatban, a hajója civil szállító, vagy inkább csempész űrjármű lehet, eleinte vonakodva megy bele a küldetésbe. A későbbiekben úgy tűnik, szorosabb kapcsolatba kerül majd Agnes-szel (Alison Pill). Rajtuk kívül még a romulán Elnor lesz Picard „renegát” legénységének fő tagjai. A hosszú hajú romulán férfi, Elnor besorozásakor láthatjuk, hogy Picard vívótudása még egyáltalán nem avult el. Eközben űrcsata zajlik Rios hajója, egy kisebb vadászgép, és egy régi típusú romulán harci madár között.

A küldetés a kékes fénnyel világító volt Borg-kockához viszi Picard csapatát, itt bukkannak valószínűleg Hugh-ra is, aki időközben egyre inkább visszanyeri emberi arcát. Viszontlátjuk a romulán ügynököt, Nareket is, aki később intim kapcsolatba kerül Dahj-dzsal.

Hétkilencedet immár módosított First Contact / Voyager típusú kézikarabélyokkal, tomboló Lara Croftként látjuk viszont – vajon Picard az ő bosszúhadjáratához csatlakozik? Erre nem kapunk végleges választ, néhány bevágott harcos jelenet (Dahj álarcos üldözői is visszatérnek) és random kép (Picard az íróasztalánál örül valaminek, egy titokzatos rituális kör, egy guruló labda, a kártyázó Dahj, egy fiatal lány, talán az ifjú Dahj) után ugyanis a Riker-Troi családdal való viszontlátás vezeti le az előzetes feszültségét, az egykori elsőtiszt visszavonultan és boldogan él feleségével, Deannával, valamint gyermekükkel. Riker nem beszéli le egykori felettesét és barátját a küldetéséről.

nycc-picard-panel-geeks-of-doom-2.jpgMíg Kurtzman a panelen ismét azt az időszakot idézte fel, amikor még nehéz volt meggyőzni Sir Patricket a visszatérésről, Stewart inkább a stáb és a szereplő színész társulat nagyszerűségét hangsúlyozta, a jelenlévő színészek (Alison Pill, Isa Briones, Michelle Hurd, Santiago Cabrera, Harry Treadaway, Evan Evagora) pedig elsősorban karaktereikről meséltek.

A Cabrera által alakított Rios egykori flottatiszt, és korábban valamilyen ellentéte volt Picard-dal. „Tarka legénység vagyunk” – mondja a színész. A Treadaway által játszott romulán ügynök súlyos igazságokat készül feltárni, hogy sokak életét megmentse. Ő és az Evagora által alakított Elnor furcsa párt alkotnak majd. Hasonló páros lesz a zseniális hacker, a Michelle Hurd által életre keltett Rafi és a sorozat „Han Solójának”, Santiago Cabrerának kettőse is.

Az első részeket rendező Hanelle M. Culpepper elmondta, hogy Az új nemzedék alapján lett Star Trek rajongó. Nézői kérdésre Patrick Stewart arról mesélt, hogyan harcolt azért, hogy sorozatbeli kutyája egy pitbull lehessen. Egy későbbi kérdés a színész másik science-fiction univerzumához, az X-Men-hez kapcsolódott, melynek szerepét majdnem visszautasította, ám most már szerencsésnek érzi magát, hogy a kirekesztés, és a társadalmi integráció kérdéseit megjelenítő filmsorozatban részt vehetett.

Az űrkutatáshoz fűződő viszonyát feszegette egy másik nézői érdeklődés, erre Patrick Stewart válaszában kihangsúlyozta, hogy egyelőre inkább az itt és most megoldandó problémákra kellene figyelmet fordítani, és a rendelkezésre álló erőforrásokat az esélyegyenlőség megvalósítására szentelni.

Az új sorozatok előzeteseit és a New York-i paneleket az Impulzus Podcast legújabb adásában is kibeszéltük:

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr515200364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása