Ölelj meg egy geekembert!

2019. július 29. 16:20 - T Pen

Beszámoló a 2019-es Nyári MondoConról

Az elmúlt hétvégén a Nyári MondoConon jártunk. A már 2008 óta működő rendezvény évszakonként tér vissza, hogy két teljes napra birtokba vegye a Hungexpo területét. Az eleinte kifejezetten anime és manga témakört körüljáró esemény idővel kibővült. Mára szívesen magába fogadja a geek társadalom minden rétegét.

mondo1.jpgSzámtalan tematika képviselteti magát a sci-fi és fantasy filmektől a nyugati, szuperhős-képregényeken keresztül a társas- és VR-játékokig. Az talán nem is meglepő, hogy az animéken felül az ázsiai kultúra több vonalon is nyomul. A büfépultoknál a már közismert szusi mellett meg lehet kóstolni az olyan népszerű japán desszerteket, mint a mochi és a pocky. Az előbbi egy rendszerint töltött, ragacsos rizssütemény, az utóbbi pedig többféle édes bevonattal ellátott ropogtatnivaló.

Hamar eltelünk az ételektől, úgyhogy jöhet a K-pop! A K-pop jellegzetes koreai zenei műfaj, amelyben harmonikusan keverednek a hiphop, a pop, a rock és az R&B elemei. A többnyire fiúegyüttesek tánckoreográfiákkal színesítik előadásaikat, amelyeket a Mondocon közönsége lelkesen idéz fel kisebb-nagyobb spontán csoportokban az udvaron, esetleg mozgáskövető just dance-programokkal a csarnokokban. Amikor végre belefáradunk a részünkről táncolásnak semmiképp sem nevezhető ugrabugrálásba, úgy gondoljuk: a zene a fülünkbe mászott, tehát megmutathatjuk énektudásunkat is a karaoketeremben. De végül elszivárog a bátorság a jóval felkészültebb énekesek hallatán. Ennek ellenére, a zajszennyezést kerülve, halkan azért beszállunk a refrénekbe.

Közben roppant színes programokat kínálnak a színpadok is. Akár a cosplaykészítés kulisszatitkai érdekelnek, akár harcművészeti bemutató, vagy épp a többi geek témakör, mindenképp megtaláljuk a megfelelő produkciót. A legnépszerűbb persze a cosplay-verseny, amelyben a legbátrabbak mérhetik össze tudásukat. A cosplay, vagyis a "costume play" nem csak egy jelmez felöltését jelenti. Ez tulajdonképpen egy kreatív előadóművészet. A cosplayerek maguk készítik maskaráikat, és választott karaktereiket el is játsszák. Egyenesen a bőrükbe bújnak: úgy mozognak, úgy beszélnek, úgy viselkednek, ahogyan kedvenceik.

A videó a YouTube-on is megtekinthető!

Természetesen a rendezvény népszerű szegmense a merchandise és kézműves szekciók vására. Vannak eredeti ázsiai import termékek: figurák, plüssök, pólók, könyvek, képregények, poszterek, ajándéktárgyak... Tulajdonképpen minden. De számunkra még vonzóbbnak látszik az egyedi, kézzel készült ékszerek szekciója. Itt akár tematikusan is válogathatunk a jellemzően Star Trek és más geek kulcstartókat és mesteri intarziákat készítő Nyilas Andreától a kedvencünkké vált Sofiten kitűzőkig és zsebtükrökig, amelyek ötletes és cuki mintaválasztéka az unikornisoktól az édességeken át a különböző ázsiai motívumokig mindent felölel.

Amikor érezzük, hogy már nem húz annyira a pénztárcánk súlya, izgalmas kirándulást teszünk a klubok, társaságok és gamerek asztalai között egy másik csarnokban. Először a Stargate sorozat hatalmas, életnagyságú csillagkapuja vonja magára a figyelmünket, de közelebb érve hellyel is kínálnak bennünket, hogy felmérhessük sorozatbeli tudásunkat egy társasjátékban. Aztán eldiskurálunk egy Csillagflotta-tiszttel a Star Trek-pultnál, de ámulattal nézzük a Star Wars-kiállítást is.

A nap végén jól esik leülni egy padra az udvaron és élvezettel nézni még egy kicsit a tarka kavalkádot. Bár a karunk meglehetősen elfáradt a sok-sok öleléstől, amit a Free Hug feliratú táblákkal rohangáló fiataloktól kaptunk, a szívünk mégis csordultig telt ezzel a színes, nyílt, befogadó szubkultúrával, amelynek két nap után visszavonhatatlanul részeivé váltunk.

Veletek november 2-án és 3-án ugyanitt!

A rendezvényen a Mondocon szervezőitől kapott vendégbelépővel vettünk részt. A videót az [emdé] média Huawei P30 Pro okostelefonnal készítette.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3114985050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása