A Discovery kánon

2019. június 14. 16:00 - Menyhárt Attila

A második évad lezárása után még mindig vannak kérdések a rajongók körében. A Discovery tényleg beilleszkedik a kánonba? Valóban az elsődleges univerzumban játszódnak a Discovery kalandjai? Vagy a Discovery történetéhez átírják a kánont? Lássuk, mit mutatnak a tények.

header-dsc-ent-bridge-design.jpg

Maga a történet a keresésről szól, miután hét vörös jel tűnt fel a galaxis különböző pontjain és egy titokzatos személy, a Vörös Angyal is belekeveredik az eseményekbe. Nem ez lenne az első eset, amikor a Föderáció létét fenyegető jelenséggel találja magát szemben az aktuális hajó legénysége.

A második évad elején megjelenő Enterpise már jelezte, hogy alig pár évvel vagyunk az eredeti sorozat korszaka előtt. Nem egy új, sosem látott stílusú Csillagflotta hajót kaptunk, hanem a több mint fél évszázada ismert Constitution osztályt. Ráadásul a Discovery parancsnokságát egy ismert karakter, Pike kapitány vette át.

Az Anson Mount formálta karakter hozta az eredeti Pike stílusát: analitikus elme, egy energikus tiszt, aki már túljutott a „The Cage”-ben (TOS, 1x00) ábrázolt hullámvölgyön. Mélységet kapott „Egyes” karaktere is, aki sokkal több cinikus humort vonultatott fel, mint eredetije. Maga Spock ugyan eltért az általunk ismerttől, de mint minden személyiség, Spock is változik az idők folyamán. A Vörös Angyal krízis nyilvánvalóan átbillentette őt egy határon, és ezáltal tudatosan erősítette énjének vulkáni felét, háttérbe szorítva emberi tulajdonságait.

kolsha.jpg

Természetesen az évadban megjelentek a klingonok is. A készítők végre nem erőltették tovább az új dizájnt, és visszatértek a jól ismert loboncos hajú, egyéni ízlésű harci öltözéket viselő harcos nép képéhez. Ugyanakkor - bár a békekötés egyfajta hidegháborút eredményezett a sorozatban is - láthattuk korlátozott együttmüködést jeleit, ha közös a fenyegetés (az eredeti sorozatban Koloth szinte „kedves ellenfélként” kezeli Kirköt a „The Trouble with Tribbles” epizódban). Az újraegyesített Klingon Birodalom jelképeként megjelenik a vadonatúj D-7 osztály, amelyet már jól ismerünk a TOS korszakból. L’rell és Voq gyermeke pedig talán azzal az albinó klingonnak lesz azonos, aki annyi problémát okozott a Dahar mesterek (Kor,Kang és Koloth) csapatának (DS9 2x19, Blood Oath).

Számos bolygóra is eljut a Discovery, amelyet más sorozatokban már láthattunk. A Talos IV megmaradt sivár világnak, ahol a túlélők a föld alá húzódtak. A Vulkánon láthattunk esőt, mert bár sivatagos világként ismerjük, de akadnak szabad vizfelületei is. A Boreth már ismerős lehet a rajongóknak Az új nemzedék sorozatból. A holografikus kivetitésen látható kolostor is megegyezik az abban látottal. Egyáltalán nem ellentmondás, hogy nem csupán a Kahless visszatértét váró hívőknek ad helyet (TNG 6x23, Rightful Heir) a hatalmas épület, de időkristályokat is őríznek a katakombákban.

Bár a Control jelentette fenyegetést elhárította a Csillagflotta, ez nem jelenti azt, hogy a végleg lemondott volna a MI-k alkalmazásáról. Elég, ha az önálló tudatú NOMAD robot-ra (TOS 2x03, The Changeling) vagy a Dr. Daystrom által kifejlesztett M-5 számitógépre (TOS 2x24, The Ultimate Computer) gondolunk.

spore-drive-stamets.jpg

A sorozat Achilles-sarka a spórahajtómű. Egyetlen későbbi sorozatban sem jelenik meg (pedig a Voyager legénységének jól jött volna), talán nem is véletlenül. Már az első évadban is volt rá utalás, hogy a micélium hálózat túlzott igénybevétele károsíthatja a micéliumot, és ezáltal az élet alapvető feltételei is veszélybe kerülnek. Van rá hasonló példa: a krenim Annorax magyarázta Chacotay-nak, hogy az adott üstökös törlése az időből azzal járna, hogy több, mint 8000 bolygón nem jön létre élet (Voy 4x08-09, Year of hell 1-2). A micélium hálózat sokkal bonyolultabbnak bizonyult, mint Stamets és a többiek hitték: egy életközösség, amely rendkívül sérülékeny. Mivel a Discoveryről (eddigi ismereteink szerint) a Csillagflotta azt hiszi, hogy megsemmisült, és vele együtt Dr. Stamets, valószínűleg a projektet sikertelennek ítélték, és az aktákat elsüllyesztették az archívumok mélyére.

Az Enterprise túlélve a Control által irányított 31-es hajók csatáját, és gyakorlatilag „újjászületve” a Föld körüli űrdokkban (amely ugyanaz, ahol majd évekkel később alaposan felújítják, immár Kirk parancsnoksága alatt), készen áll új világok felkutatására, miközben a Discovery ott van valahol, messze az idő tengerén...

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6114893898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása