Amikor a dohányzás életet ment

2019. június 10. 13:20 - T Pen

James Doohan cigarettatárcája fogta fel a golyót a háborúban

Mielőtt James Doohan a Star Trek sorozat kedvelt Scotty karakterének bőrébe bújt volna, kanadai hadnagyként részt vett a normandiai partraszállásban. Bár háborús múltja eddig sem volt teljesen ismeretlen a rajongók előtt, fia, Chris Doohan újabb történeteket osztott meg a Twitterren, melyekből az is kiderült, hogy édesapja szó szerint a csodának köszönheti az életét.

scotty2.png

Doohan tizenkilenc évesen került a kanadai hadseregbe. A Harmadik Kanadai Gyalogos Hadosztály tizennegyedik tábori tüzérezredében szolgált, amikor a szövetséges csapatok 1944. június 6-án behatoltak Normandiába. Doohannek és divíziójának amerikai és brit csapatokkal együtt Juno Beach felől kellett támadnia. A fia a D-nap hetvenötödik évfordulója kapcsán tweetelt édesapja hihetetlen megmeneküléséről:

“Apám, Doohan tüzérségi hadnagyként egyike volt a tizennégyezer kanadai katonának, akik elérték a normandiai partokat. Egyszer azt mesélte, hogy jobban félt a vízbefulladástól, mint a tényleges csatától.

Az embereit egy tankelhárító aknamezőn kellett keresztülvezetnie. Szerencsére egyik akna sem robbant fel, mert az emberek súlya nem volt elég ahhoz, hogy aktiválódjanak.

Amíg keresztülmentek a parton, apa két német mesterlövészt szedett le. Délben érték el pozíciójukat. Apám épp egy cigarettát készített elő, amikor egyszerre több lövés érte. Négy golyó a lábán, egy a mellkasán, egy pedig a kézfején találta el. A bátyjától kapott cigarettatárcája mentette meg az életét.

Elvesztette jobb középső ujját, amely hiányosságát egész színészi karrierje során ügyesen rejtegette, beleértve a Star Trek sorozatot is.”

James Doohan háborús múltjáról és a fia által posztolt emlékekről az Impulzus Podcast legújabb adásában is szót ejtünk:

Űrszekerek Közösségi Flotta // Twitter

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1014881920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása