A harmincegyesek jövője

2019. március 19. 20:50 - Menyhárt Attila

A Star Trek: Discovery második évada számos új ismerettel gazdagította tudásunkat a Föderáció egyik legtitokzatosabb szervezetéről, amit 31-es szekciónak neveznek. A huszonharmadik században ez a kompánia még sok dologban eltér attól, ahogy azt a Deep Space Nine epizódjaiban megismertük. Még korántsem az a decentralizált, árnyékban rejtőző szervezet, amelyről még a Csillagflotta tisztek is alig tudnak valamit. Vigyázz, spoiler-veszély!

A legtöbb hírszerzőszolgálat tagjai nem viselnek uniformist, a bevetéseken nem lapul a zsebükben különleges jelvény. Kémek álruhában szoktak járni. A Discovery kezdetén (1x3) a fekete jelvényes 31-esek akár egy elit osztag tagjai is lehettek volna, és ez tulajdonképpen nem ellentmondás.

A valóság az, hogy a Szovjetunió fennállása idején a hírhedt KGB-nek sem csak kémek dolgoztak (külföldön és belföldön egyaránt), voltak egyenruhás egységei, amelyek belbiztonsági feladatokat is elláttak, sőt, hozzájuk tartoztak egy időben a határőrség alakulatai is.

De most vissza a fikcióhoz. Amikor a Discovery játszódik, a 31-es szekció sokkal több szállal kötődött a Csillagflottához – gyakorlatilag annak fekete részlegeként működött. De a szekcióban szolgálókra nem vonatkoztak a szabályok és előírások. Tagjaikat általában a Csillagflotta Akadémiáról toborozták, különösen azok közül, akik nem illettek bele a Flotta öntőformájába. Olyan személyeket kerestek, akik intelligensek, és hajlamosak rugalmasan értelmezni a szabályokat. Persze az sem akadály, ha az illető nem a Föderáció szülötte. A ritka kivételek egyike Georgiou ex-császárnő, aki különleges helyzete, tudása és tapasztalata miatt került a 31-esek látókörébe.

A Csillagflotta hajói eljutottak oda, ahol még ember nem járt... csak épp nem vették észre a 31-esek otthagyott lábnyomait. Tevékenységük mindig is a szürke zónába esett, a Föderáció biztonsága érdekében fedett akciókat végrehajtva eljutottak mindenhová.

Csak rajongói spekuláció a részemről, de az Enterprise sorozat  (3x21) című epizódjában az időugrást végrehajtott NX-01 esetleg nem pusztult el a xindi krízis során, hanem a tagjai később a 31-esek kötelékébe kerülhettek. Nem szabad elfelejteni, hogy száztizenhét év alatt az Enterprise olyan világokat is felderített, amelyeket a kutató expedíciók még sohasem.

Nem lenne üres állítás, ha azt mondanánk, hogy a 31-esek sokkal fejlettebb technológiát birtokolnak, mint a Csillagflotta. Alapítása óta a szekció számos technikát gyűjtött be, és gyakran az agresszív fajtából (mint amilyenek például az elmeszondák), amelyek használatát alapesetben a Föderáció szabályai tiltanak. De mint tudjuk, a szükség törvényt bont.

A szervezet természetesen saját hajókkal is rendelkezik, melyek regisztrációs rövidítése eltér a Csillagflottáétól (NCIA – szinte az egyik legismertebb hírszerző szolgálat, ugye). Megkockáztatom a feltevést, hogy ezek a hajók nem az Utopia Planitia komplexumában, hanem egy félreeső, kevésbé ismert hajógyárban épültek.

A Vörös Angyallal valahogyan kapcsolatban álló jeladások feltűnéséig a 31-esek száznál  is kevesebb hajót használtak. Ezek a kis szériában gyártott, speciális követelmények alapján tervezett típusok sok hasonlóságot mutatnak a standard Csillagflotta típusokkal, noha a megszokott tányér alakú parancsnoki szekció hiányzik, és a parancsnoki híd is inkább egy kétszintes hadműveleti központhoz hasonlít. Van továbbfejlesztett vonósugár rendszer, álcázó pajzs, és nem tudni még milyen egzotikus technológia rejtőzik még a burkolat alatt.

Noha a szervezet tagjait az individualizmus jellemzi, nem bíznak semmit a véletlenre. Mi sem jellemzi ezt jobban, hogy az adatok elemzését, és az akciók koordinálását egy mesterséges intelligencia, a Control végzi. A 31-esek az ő elemzéseire, javaslataira támaszkodnak tevékenységük során, miközben a rendszer folyamatosan fejleszti önmagát. Ez egy olyan hiba, ami egy napon megbosszulhatja magát... (?)

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5314701894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása