Gondolatok a tükör univerzumokról

2019. március 06. 10:00 - Menyhárt Attila

Gyakran találkozom a magyar rajongók közt azzal az állítással, hogy a Discovery tükör-univerzuma közvetlen előzménye az eredeti sorozat (TOS) 'Mirror, mirror' című epizódjának, és folytatása a Star Trek: Enterprise 'In a Mirror, Darkly' című részének. De tényleg így van?

Az új nemzedék (TNG) 'Parallels' című epizódjában rengeteg alternatív univerzumot láthattunk, ahol létezik a Föderáció és a Csillagflotta. Logikus feltételezni tehát, hogy egynél több Terrán Birodalom létezhet a párhuzamos univerzumokban. A készítők nem mondták ki nyíltan, hogy új univerzumot alkottak a sorozat kedvéért, de az elkészült epizódok szerintem önmagukért beszélnek.

Kezdjük talán rögtön a Terrán Birodalom szimbólumával. Az eredeti (TOS) és az Enterprise sorozatban látható címer hajszálpontosan megegyezik. Azonban a Discovery univerzumában sokkal bonyolultabb emblémát láthatunk. Nehezen hihető, hogy néhány évvel később ismét a régi szimbólumot használják majd. Ezt nem lehet megmagyarázni az alkotók figyelmetlenségével vagy újító szándékával.

Az Enterprise korszakának Csillagflotta uniformisa erősen militáns, de funkcionális, a vállszíjjal és a szolgálatban is viselt kitüntetésekkel. Párhuzamba állítható a náci Németország vagy a szovjet Vörös Hadsereg egyenruháival. Az Enterprise legénységének egyenruhája már kevésbé praktikus, emlékezzünk csak a selyem övekre, és az ujjatlan felsőruházatra, amely fedetlenül hagyja a dagadó karizmokat. Ehhez képest viszont a Discovery univerzumában az uniformis kifejezetten túldíszített, mintha egy fantasy lovagi jelmezeit kölcsönözték volna a Csillagflotta a számára.

Hiába idegengyűlölő a Terrán Birodalom, azért szolgálnak lojális idegenek a csillaghajókon: erre számos példát találunk az eredeti és az Enterprise sorozatban egyaránt. Ám az egyetlen idegen akit láthatunk az ISS Shenzhou fedélzetén, az egy kelpián, de ő sem legénységi tag, hanem rabszolga. Sőt, hiába értelmes lény, a terránok számára csak beszélő háztáji, mindössze étel.

Georgiou és terránjai egy fontos dologban különböznek az elsődleges univerzumbeli társaitól: szemük érzékeny az erős fényre, napfényre. Csakhogy az Enterprise fedélzetén normás világítás uralkodik, és ez senkit nem zavar a hajón.

A Discovery hazajutásának egyik lehetséges módjának kulcsát a USS Defiant jelentené, amely száz évet hátraugorva az időben egy párhuzamos, terránok uralta dimenzióban ragadt. Csakhogy ha a terránok megszerezték ezt a fejlettebb technológiájú csillaghajót, akkor maximum néhány éven belül elkezdik másolni, sőt idővel továbbfejleszteni is. Kirk korára már legalább az Ambassador osztályú hajókhoz hasonló felszereltségű terrán hadihajóknak kellene járniuk a világűrt. Ehhez képest a Discovery terrán hadihajóinak fejlettsége nagyjából megfelel a korabeli Csillagflottáénak, s egyetlen újdonságot csak a zászlóshajó, az ISS Charon jelent. Hasonló a helyzet az eredeti sorozat korában játszódó 'Mirror, mirror' epizóddal is, ahol szintén nem látunk sokkal fejlettebb műszaki megoldásokat. Ez akár arra is lehet bizonyíték, hogy a három sorozat tükör-univerzuma egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz, és mindegyik önálló idővonal.

Amikor a lázadó Sarek próféta összekapcsolja a tudatát Burnhaméval, hitetlenkedve közli a többiekkel, hogy végtelen emberi jóságot tapasztalt benne. Előtte sohasem tapasztalhatott hasonlót, feltételezhetően nem ismeri Amandát. Abban az esetben, ha Amanda lenne a felesége, akkor tudná, hogy az emberek (terránok) nem csupán önzőek és gonoszak lehetnek. De a próféták általában aszketikus életet élnek, magányosak, és csak az ügynek élnek. Vagyis ebben az univerzumban Spock sem létezik.

Véleményem szerint az alkotók sokkal idegengyűlölőbb univerzumot alkottak az eredetinél. Ha egy terrán gyermeket nemzene egy idegen lénynek, vagy esetleg gyermeket szülne, a törvény teljes szigorával sújtana le rá. Egy félvér gyermek ebben a kultúrában egy másodpercig sem létezhet.

Valaki felvetette a kérdést, hogy a klingonok hogyan heverhették ki a terrán uralmat, és honnan volt energiájuk arra, hogy a megszokott hajótípusaikat lássuk? A válasz egyszerű: két univerzumról beszélünk. Georgiou császárnő uralma alatt a klingon szülővilágot a Qo’nos alvó vulkánjait felrobbantották, és a menekülő lakosságot könyörtelenül lemészárolja a terrán hadiflotta. A túlélő kevesek a romok között egymással harcolnak a megmaradt forrásokért. Valószínűleg hasonló népirtás zajlott a többi klingon világon is. A Klingon Birodalom gyakorlatilag megszűnik, és beolvad a Terrán Birodalomba, még a nyelvük használatát is betiltják. A Deep Space Nine-ban Kira Nerys intendáns azt meséli, hogy a klingonok és a kardassziaiak szövetséget kötve közösen meghódítják a meggyengült Terrán Birodalmat. Külső hódításról beszél, és nem rabszolgafelkelésről, sem olyasmiről hogy esetleg Spock autonómiát adott volna a klingonoknak.

Végezetül pedig, amikor a Discovery-n Stamets az ugrást végzi, hogy hazajussanak, láthatjuk a bonyolult finom hálót, amelyben neki meg kell találnia a helyes utat. Azaz számos univerzum közül kell kiválasztani egyetlenegyet, azt, amit Elsődleges Univerzumnak nevezünk.

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3314663679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása