Szerelem és erotika a TNG érában

2019. január 26. 16:00 - Gáspár Klára

Mint minden igazi sorozatban, a szerelem és erotika témaköre a Star Trek univerzumban is sokszor és sokféleképpen jelent meg. Ki nem volt kíváncsi, hogy vajon a rengeteg idegen faj képviselői egymás között vagy éppen egymással keveredve miként, milyen formában élik meg az érzelmek sokaságát? Már az eredeti sorozat számos epizódjából is megtudhattuk, hogy Kirk kapitány és a legénység többi tagja sincs fából, és szolgálaton kívül fogékony a kalandokra.

startrek_tng_yar_data.jpg

Érdekes módon a Star Trek világában a fajok vagy etnikumok közötti kapcsolatok gyakorinak számítanak, mégis jellemzően rövid ideig tartanak – monogámok ugyan de jellemzően nem torkollnak házasságba.

Számomra a leginkább érdekes karakter a szerelem szempontjából Data. Android mivolta ellenére – mivel megszállottan szeretne mind emberibbé válni és érzéseket megtapasztalni – több alkalommal is intim kapcsolatba került más karakterekkel. Szerintem biztosan mindenki emlékszik a jelenetre, amikor Tasha Yar a kabinjába csábítja a mindenre kiterjedő programmal felszerelt Data-t. Bár az ajtó becsukódását követően nem látjuk a történteket, mégis kiderül a későbbiek során, hogy nagyon is intim kapcsolatba kerültek egymással és Data valóban teljesen működőképes.

A másik ilyen titokzatos eset épp a borg királynővel esett (?) meg a Kapcsolatfelvétel című moziban. A királynő nem volt szégyenlős és felkínálkozott az androidnak, és a későbbiek fényében abban is biztos vagyok, hogy az ajánlat nem talált süket fülekre.

Az a csábítás művészetének koronázatlan királya azonban minden kétséget kizáróan Will Riker. A bevezető epizódból már megtudhattuk, hogy komoly szerelem fűzte Deanna Troi-hoz, az érzelmeit mégis félretéve a Csillagflotta-karriert választotta. Az egymást követő évadok során kevés olyan részt láttam, amelyben ne került volna valami módon szerelmi/erotikus kapcsolatba sok-sok különféle szereplővel. A sokaságból mégis kiemelkedik egy alak: Soren az androgén J’naii faj tagja volt.

Rikerrel egy eltűnt űrkomp utáni kutatás során került kapcsolatba. A J’naii-ok a nem nélküliség elvét valló nép, akik bármilyen elfajzást (férfi vagy női szerep felvállalását) szigorúan büntetnek és igyekeznek kiirtani. Miután Soren bevallja Rikernek, hogy önmagára, mint nőnemű lényre tekint, és gyengéd érzelmeket táplál a férfi irányába, egy meglepően erős (Riker részéről minden bizonnyal szokatlan) szerelem kezd kibontakozni. Miután a nőt saját faja kényszerkezelésre ítéli, és női nemétől megfosztja, Riker még mindig (a karrierjének kockáztatásával is) igyekszik kimenteni a bolygóról, hogy vele maradhasson.

Will Riker nem az állhatatosságáról ismert, inkább igyekszik minden röpke lehetőséget kihasználni, így úgy gondolom, ha Soren vele maradhatott volna, talán végül mégsem Troi lett volna a felesége. Így azonban maradt a rengeteg szebbnél-szebb nő, akikkel mindenféle aggály nélkül létesített hosszabb-rövidebb intim kapcsolatot.

Hasonlóan érdekes viszony bontakozott ki a Sub Rosa című epizódban, amikor Crusher doktor a nagyanyai örökség felszámolásakor kerül kapcsolatba egy idegen entitással. A lény a nő vágyainak felkorbácsolásával láncolja magához a doktort, aki függővé válik attól. Ezt használja ki a férfi, miközben fokozatosan szívja el Beverly energiáit (ahogy már a nő elődeivel is tette azt évtizedeken keresztül). A doktor feladná karrierjét is, hogy szerelmével maradhasson, nem ismeri fel az őt fenyegető veszélyt. A kalandnak szerencsés vége lesz, mégis érdekes bepillantanunk ebbe a helyzetbe: az eltelt évszázadok során sem változott meg minden, a jó szex bizony sok kapcsolatot össze tud tartani.

Az egyik legkülönlegesebb vonzalmat Barclay hadnagy karakterén keresztül ismerhetjük meg: a valóságban kissé esetlen, félénk férfi hologramokat készít a legénység női tagjairól, majd ezekkel a holofedélzeten éli ki vágyait.

L’waxana Troi alakja az igazi férfifalót hozza a sorozatba. Bár állandóan a szerelmet keresi, mégis Picard kapitány kerül folyton az érdeklődésének középpontjába, még férjül venni sem átallna. Szegény kapitány rosszul leplezett riadalommal próbál szabadulni a nő hálójából. Amikor L’waxana majdnem férjhez megy, megismerhetjük a betazoid faj sajátos esküvői szokását is: a házasulandó pár és a teljes násznép is anyaszült meztelenül kell, hogy megjelenjen a ceremónián. Belegondolni is mókás, hát még részt venni egy ilyen eseményen.

A Risa bolygó bizonyára mindenki számára ismerős, hiszen nem csak Az új nemzedék (TNG) sorozatban utalnak rá. A szabadságukat töltő csillagflotta-tisztek kedvelt nyaralóhelye nem a szégyenlősködésről ismert. A lakosok már a viseletükkel sem bíznak semmit a képzeletünkre: mindent megmutató, szexi ruhácskákban, gyakorlatilag félmeztelenül járnak-kelnek. Emellett szívesen hódolnak a test élvezeteinek is és nincs számukra tabu: mindenféle faj minden nemű képviselőjét szívesen kényeztetik.

risa.jpg

Ahogy Picard kapitány is vallja, szabadságáról visszatérve: a gyönyör sokféle formát ölthet, és a Risa bolygó népe nagyon adakozó, ha szexuális élvezetekről van szó. Céljuk a gyönyör és a boldogság. Ez a gondtalan látásmód a risa-i szólásban is megmutatkozik: mindaz, ami a miénk, az a tiéd is.

A sokszínű és gyakori szexuális érintkezéseket azonban csak elejtett célzásokból vagy homályos utalásokból ismerhetjük. Mivel a kilencvenes évek elején még nem volt divat a pornófilmeket megszégyenítő ágyjelenetek forgatása és műsorra tűzése, így meglepően kevés, valóban erotikus tartalmú jelenet került képernyőre a sorozatban. Az egyik leghatásosabb ezek közül számomra az, amikor Troi tanácsadó egy tárgyaló partnerével ágytornázik épp, miközben olajos masszázst ad a férfinak.

Egy kérdés viszont még mindig nyitott: a védekezésről soha nem esik szó. Szerintetek hogy oldják meg a családtervezést a huszonnegyedik században? Várjuk véleményedet e cikk alatti kommentszekcióban, vagy a Facebook oldalunkon!

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6014588214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása