Vargabetűvel a Csillagflottába

2018. december 09. 12:00 - Menyhárt Attila

A Csillagflotta szervezetébe számos okból lépnek be különböző fajok képviselői. Nem mindig a Föderáció vagy a Flotta magasztos eszméi vonzzák őket, gyakran személyes okok miatt húzzák magukra az uniformist. A következő személyek nem átlagos képviselői civilizációjuknak.

Alig száz évvel a Föderáció megalapítása után még mindig kevés vulkáni lépett be a Csillagflottába, hiszen mindig gyanakvással figyelték a Föld lakóit: szerintük az emberiség mindig túl sokat akar, és túl gyorsan. Az ifjú Spock, aki vulkán apától és ember anyától született, először úgy tűnt, valóban a vulkáni utat választja. De családján kívül senki nem látta gyermekkori vidám arcát, kacagását. Ez persze nem jellemző a vulkáni gyermekekre, akik emiatt gyakran piszkálták és kegyetlenkedtek vele. Elrejtve érzelmeit, megpróbálta a vulkáni utat választani, és ebben közrejátszott az is, hogy Sarek azt választotta, ő mehessen a Vulkáni Kutató Expedícióra és nem Spock mostohatestvére, Burnham. A logika lett az ő vezérelve, megpróbálva elvágni magát földi örökségétől. Spock későbbi útkeresése folyamán mégis a Csillagflotta emberibb, individuálisabb szervezetét választotta. Talán már ekkor is tudattalanul az egyensúlyt kereste énje két fele között.

Ha nem történik meg a khitomeri mészárlás, akkor Mogh fia, Worf magasra emelkedett volna a Birodalom hierarchiájában. Egy gazdag Ház fejeként esélye lett volna a kancellára posztra is. De nem így történt. A túlélő árva klingon fiúcskát egy Csillagflotta tiszt, Rushenko kapitány nevelte fel a saját fia, Nyikolaj mellett. Az ifjú klingon nem volt egy könnyen nevelhető gyermek, hiszen erősebb és nagyobb volt a hasonló korú ember gyerekeknél. Noha mindvégig klingonnak tartotta magát, unokatestvérei, akik a Birodalomban maradtak, nem akartak tudni létezéséről. Talán ez is közrejátszott abban, hogy útja a Csillagflotta Akadémiára vezetett, ahol ő lett az első – és évtizedekig egyetlen – klingon származású kadét.

A fiatal Deanna Troi gyermekkorában itta magába földi apja meséit a vadnyugatról és a vándorcirkuszokról. Azonban Lwaxana gyakorlatilag megtervezte lánya életét a születésétől kezdve egészen a boldog házasságig. Úgy, ahogy azt egy jó betazoid anya tenné. Egyáltalán nem örült annak, hogy egy rokona esküvőjén lánya és egy fiatal földi hadnagy, bizonyos Will Riker között romantikus szálak szövődtek. Az általában szelíd és empatikus Deanna apjától kíváncsiságot örökölt, de anyjától makacsságot és vas kemény akaratot. Követte amit a szíve súgott, és a hagyományokkal dacolva jelentkezett a Csillagflottába. Hamar kiderült, hogy az emberek odafigyelnek arra, amit mond, és betazoid édesanyjától örökölt telepatikus képességei is hozzájárultak, hogy a tanácsadói pályát választotta.

Beverly Crusher egyáltalán nem akart a világűrben utazni, pedig az Arvada III kolónián született. Mégis férjhez ment egy Csillagflotta tiszthez, és fiút szült neki, Wesley-t. Sikerült kiépíteni egy jól működő magánpraxist, mikor kiderült, férje megkapta a USS Stargazer első tiszti pozícióját Picard kapitány alatt. Néhány hónappal később azonban Jack Crusher elhalálozott egy felderítetlen bolygón. Beverly kötelességtudóan eltemette a férjé, azonban gyász helyett felmondta munkahelyét, és belépett a Csillagflottába. Ha Jack már nem ismerhet meg ismeretlen világokat, akkor a gyermeke meg fogja ismerni.

Amikor a Föderáció megérkezett a Deep Space Nince állomásra, Nog nem volt egyéb haszontalan kölyöknél, aki kisebb lopásokkal (is) bosszantotta az ott lakókat. Még írni és olvasni sem tudott. Viszont volt cimpája a dolgokhoz, gondolt egy nagyot, és merészen besétált Sisko irodájába, hogy ő jelentkezni akar Csillagflottába. Nogot nem csupán az ambíciója hajtotta, hogy ő legyen az első ferengi a Csillagflottában. Látta apját, hogyan pazarolja el műszaki tehetségét aprópénzért testvére kocsmájában – egy ideális világban Rom kiváló csillaghajó gépész lehetett volna. Nog ezt a zsákutcát akarta elkerülni merész lépésével.

A Brunali bolygón született Icheb ifjúságának egy meghatározó szakaszát elvette a borg, mielőtt a Voyager megmentette őt és társait,l amikor a kockájukat megtámadta egy nanovírus. Már-már úgy tűnt, hogy visszatérhet szülőbolygójára, ám csalódnia kellett népében és családjában. A fiatalember ezért hátat fordított nekik, és feltett szándéka volt, hogy a Voyager hasznos tagjaként beadja felvételi kérelmét a Csillagflotta Akadémiára.

shorttreks3_cover.jpg

Saru már fiatalon is sokban különbözött fajtársaitól. Ősei generációkon keresztül zsákmányállatokként tengették életüket primitív körülmények között. Saruban ott izzott kíváncsiság: nem érte be közhelyekkel, suta válaszokkal. Tudni akarta mi van a felhőkön túl. De hogy milyen út vezetett fajtája egyetlen tagjaként a Csillagflottába, kiderül a Short Treks A legfényesebb csillag című epizódjából, amit hála a magyar rajongók munkájának, magyar felirattal is megtalálhatsz!

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5714463210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása