Kapitánynak születni kell

2018. november 30. 18:00 - FCs.

Nyomasztó döntések és következményeik

Egy rosszul kivitelezett diplomáciai gesztus miatt kitörő, galaxis-méretű konfliktus, az elsődleges irányelv megszegése a saját embereink, vagy egy elnyomott népcsoport épségének megőrzése érdekében, illetve a világ másik végén ragadni az egész legénységgel egy morális döntés meghozása után: cikkünkben olyan epizódokat szedtünk össze, melyekben a főszerepet a csillaghajó kapitányok vállára nehezedő emberfeletti felelősség kapja.

Hadbíróság előtt – Court Martial, TOS 1x20

Bár tulajdonképpen a Vissza a tiltott bolygóra (The Menagerie, TOS 1x11 és 1x12) című rész már bemutat egy meghallgatást, mégiscsak ez az epizód vezeti be a tárgylótermek és ügyvédi érvelések világát Star Trekbe. Sajnos a bírósági jelenetek még nem érik el a később (például Az új nemzedékben) prezentált jogi drámák színvonalát, Kirk hátterének bemutatása viszont olyan hangsúlyt kap, ami megalapozza a sorozat kapitányainak páratlan helyzetét és nyomasztó felelősségét: az epizódban történő haláleset kivételesen nem egy szakadékba zuhanó vörös ruhás hirtelen eltűnése, hanem egy igazi emberi tragédia, amihez szakmai kapcsolatok és hibák, valamint gyászoló család is társul. Sajnos ezeket a tényezőket a sztori kidolgozásánál nem sikerül kézben tartani, ami a néző számára vázlatos karaktereket és motivációs problémákat is eredményez, ettől függetlenül maga a szándék is óriási jelentőséget hordoz. A kapitány előmenetelébe történő betekintés megerősíti a nézőben, hogy az űrben történő helytálláshoz nagyon fel kell nőni, a Star Trekben látható emberiség pedig mutat ehhez egy jó példát. Az epizódot egyébként a legutóbbi Impulzus Podcastban is kitárgyaltuk.

picard_negotiates_for_wesley_s_life.jpg

Az ítélet – Justice, TNG 1x08

Picard kapitány ezzel az esettel együtt kilencszer szegte meg az elsődleges irányelvet, legalábbis Az áruló (The Drumhead, TNG 4x21) című epizódig, az Űrlázadás című mozifilm ebbe még nincsen beleszámolva. A Csillagflottának tiszteletben kell tartania, hogy a jog, de még az erkölcsi normák is lehetnek relatív fogalmak, viszont mi a teendő abban az esetben, ha Wesley Crusher-t egy elhanyagolható mértékű károkozás esetén halálra ítélik a hetibolygón? Mit tenne a néző? A felvázolt abszolút törvénykezés lehet, hogy művi moralizálást okoz, de a súlyos szituáció fullasztó komolyságát nem úszhatjuk meg, az élmény után pedig garantáltan elkerülhetetlenné válik a gondolkodás.

antsh4b.jpg

A sápadt holdfényben – In the Pale Moonlight, DS9 6x19

Ha a Deep Space Nine-ról van szó, a toplistákban és felsorolásokban nem igen lehet elkerülni ezt a történetet, hiszen a Sisko által végigküzdött művelet nem csak a Csillagflotta, de a Star Trek határait is feszegeti, ráadásul a lehető legjobb értelemben: elmenni a végső határig egy háború megfordítása érdekében még sohasem volt ennyire merész és lebilincselő a sorozatban. A kapitánnyal együtt a nézőt is terheli a kihágások és vétségek szűnni nem akaró sora, amik jócskán próbára teszik az ítélőképességünket: a jó cél miatt még ez is belefér? Sisko egyébként újra és újra megmutatta, hogy döntéseket hozni a vadonban teljesen más megközelítést igényel, mint a Csillaghajók parancsnoki hídjain.

Utazás a galaxis túlsó végére – Caretaker, VOY 1x01 és 1x02

A Voyager előtt még nem nyílt lehetőségünk átélni, hogy egy útválasztás következményei hét évadon keresztül átíveljenek (a Discoveryben pedig hasonló alapkérdéssel indítják a sorozatot, még ha nem is egy kapitány esetében). Bár a Voyager epizodikus, nyilván megvan rá a lehetőség, hogy az első részben hozott döntés újra és újra előkerüljön a kapitány gondolataiban, ezáltal formálva a karakterét és a cselekedeteit, amivel a készítők időről-időre éltek is. Janeway, hajójának tyúkanyója a későbbiek során persze ugyanúgy szembenéz az elsődleges irányelv dilemmáival, vagy épp a kényszerszövetségek kezelésével, de a kapitány mégiscsak azon a hajón ébred fel nap mint nap, ahol a sorozat kezdetén meghozott döntésének eredményét vele együtt a legénység is viseli, ez pedig egészen új perspektívákat nyit a jellemfejlődés alakulásában.

Egy nehéz nap éjszakája – A night in sickbay, ENT 2x05

Archer kapitánynak is kijutott a kemény helyzetekből, gondoljunk csak arra, hogy a Kedves doktor (Dear Doctor, ENT 1x13) című epizódban neki is szembe kell néznie a más kultúrákba történő beavatkozással, de az is előfordul, hogy Súlyos károk (Damage, ENT 3x19) című részben egy másik hajó erőforrásainak eltulajdonítására kényszerül. A megterhelő esetek helyett viszont számára inkább egy könnyedebb példát választottam: a megfelelő alkatrész utánpótlás érdekében egy olyan faj előtt kell bohócot csinálnia magából, amely hajlamos minden apróságon megsértődni. A kapitány vezette leszállócsapat jelentős bűnlajstromának legkirívóbb pontja, amikor Porthos véletlenül egy nagy becsben tartott, vallási jelentőséggel bíró fát jelöl meg. Ilyenkor sajnos már nem segít a fordítóberendezés, így a kiengesztelés érdekében egy olyan szertartást kell végrehajtani, aminek kivitelezése precíz felkészülést igényel.

star-trek-into-darkness-hd-0242.jpg

+1 Star Trek: Sötétségben – Star Trek: Into Darkness

A második JJ mozi nem éppen a rajongók szíve csücske, ettől függetlenül az elsődleges irányelv itt is felbukkan: Kirk gondolkodás nélkül megmenti Spockot a vulkán belsejéből, csakhogy ezáltal meglátja a hajóját egy technikailag fejletlenebb faj. A cikk elején bemutatott Kirk, és a Kelvin produkciókban szereplő kapitány előmenetelében nem is lehetne nagyobb a kontraszt, a film nyitójelenete viszont remekül megágyaz a karakterek közötti dinamikának. Az újkori Star Trek filmekkel talán ugyanaz a probléma, mint a történetben szereplő fiatal Kirk döntéseivel: túl könnyelműen kezeli a korábban lefektetett irányelveket. A hozzáállása persze dicséretes módon emberi, de a mérlegelés és a kapitányi székhez történő valódi felnövés folyamata elmarad.

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9214397454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása