Star Trek: Intergalaktikus gasztronomia

2018. szeptember 12. 16:00 - Menyhárt Attila

Ha leülünk kedvenc sorozatunk elé, ritkán gondolunk arra, hogy hőseinknek, és persze ellenségeiknek táplálkozniuk is kell. Nincs ez másképp a Star Trek univerzumban sem, ahol gasztronómiai különlegességre is rábukkanhat az éles szemű rajongó. Üssük fel hát együtt a Star Trek intergalaktikus szakácskönyvét! Paprikés csirkét mindenkinek!

Magyarok eledele: paprikés paprikás csirke

Kezdjük a sort a valóságban is létező, híres paprikás csirkével, amely két sorozatban is felbukkan! A DS9 állomás parancsnoka és a Voyager kapitánya egyaránt szívesen vesz a kezébe főzőkanalat. Azonban míg Sisko jókedvében (és persze, hogy elkápráztassa Kassidy Yates-t) készíti, Janeway nagymamája titkos receptje alapján lát neki az elkészítésének. Nagyon valószínű, hogy a receptjeik forrása ugyanaz, a magyar csirkepaprikás!

Nemzeti eledel

A klingonok számára a gagh ugyanazt jelenti, mint nekünk embereknek a marha vagy a disznóhús. Ezek a tekergő, izgő-mozgó gilisztaszerű élőlények kedvelt csemegének számítanak a Klingon Birodalomban. Bár a legtöbb klingon arra esküszik, hogy frissen és élve a legfinomabb, léteznek ételek, ahol megfőzve vagy hidegen tálalják a gagh-ot. Ezt bizonyítja, hogy az idők folyamán ötvenegy félét tenyésztettek ki fogyasztásra, s mindegyiknek különböző az íze és a megjelenése. A gagh emberi fogyasztásra is alkalmas, és sokan találják ízletesnek eme egzotikus, bár mozgékony ételt. De természetesen erősen ajánlott leöblíteni jó minőségű  vérborral.

Neelix titkos fegyvere:  a leola gyökér

A Voyager közkedvelt nagykövete és főszakácsa képes gargantuai lakomát összeütni az útba eső bármelyik bolygó kínálta növény és állatvilágból. De mint minden mesterszakács, ő is használ egy nem is annyira titkos összetevőt. Ez pedig nem más mint a leola gyökér. A Delta kvadráns jellegzetes növényének a gyökere kerül felhasználásra, mely sötétsárga színű és penészgomba is borítja. Bár az íze kellemetlen, Neelix határozottan állította, hogy ez az egyik legjobb vitamin- és nyomelem forrás a kvadránsban. A legénység azonban nem igazán tudott megbarátkozni ezzel a növénnyel. Az egyetlen kivétel Kes volt, aki kedvelte a gyökeret.

A megunhatatlan yamok szósz

A yamok szósz közkedvelt ételízesítő a kardassziaiaknál, és számos ételhez használják. Egyes vélemények szerint leginkább a földi holland mártáshoz hasonlítható pikáns ízvilága. Felhasználható földi ételekhez is, mint például a spárga vagy a borsó. Nehéz, bár nem lehetetlen nem-kardassziai replikátorokban replikálni, de a minősége alulmarad az eredeti készítményekhez képest.

Damar kedvence

Ha már a kardassziai kultúrát tanulmányozzuk, szót kell ejtenünk a széles körben elterjedt italukról, amely leginkább a földi borokhoz hasonló. Maga a kanar tulajdonképpen gyűjtőnév, mert számos változata ismert: nemcsak a színe, de alkoholtartalma is változó. Van lila, fekete, kék, narancssárga, de neonzöld kanar is, melyet jellegzetes csavart formájú üvegben palackoznak. Nem tudunk arról, hogy emberek is fogyasztják-e. Az azonban biztos, hogy Quark bárjának állandó vendége, Morn ételmérgezés tüneteit produkálta egyetlen pohártól. Tehát csak óvatosan kóstoljuk mint mindent ami Kardassziából jön!

Tiltott gyümölcs: a romulán sör

A számos kétes eredetű csempészáru közül talán a romulán sör a legismertebb és legkedveltebb. A Föderációban egészen  a huszonnegyedik századi a Domínium háborúig illegális a fogyasztása, árusítása, de fel-felbukkan egyik-másik Csillagflotta orvos patikájában. A kék színű magas alkoholtartalmú italt a romulánok különböző gabonafajták lepárlásából állítják elő. A másnaposság minden fajnál garantált.

Másnaposság ellen: klingon kávé

A Khitomeri Egyezmény egyik érdekes következménye, hogy a klingon gasztronómia termékei szabadon eljuthattak a Föderáció tagvilágaira, bizonyítva, hogy nem olyan barbárok, mint azt évszázadokon át hitték. Kávét mindenesetre tudnak készíteni, s nem is akárhogy! A raktajino (eredetileg: rack-tə-jeen-oh ) a Csillagflotta tisztjei között igazán népszerűvé  a 2370-es évekre vált, de korábban már Harry Mudd is próbált vele kereskedni. Természetesen többféle raktajino van: létezik jeges-, forró és alkoholos változata is. (Bár természetesen ez is kitalált ital, a leleményes rajongók megalkották a fogyasztható földi változatát.)

klingon_kave.jpg

Harcosok itala

Ha egy klingon hadihajón nem bukkanunk néhány hordócska vérborra, az nem is klingon hajó, vagy épp útban van utánpótlást felvenni ebből a nemes italból. Egyes vélekedések szerint kétszer olyan erős mint a legerősebb földi whisky – de erős harcosok nem is ihatnak gyenge italokat. Csak tizennyolc éven felüli harcosoknak ajánljuk.

Természetesen házilag is készíthetünk vérbort – akár harctéri körülmények között is. Nem véletlen, hogy a klingonok kulacsának két nyílása is van: egyikbe töltik a klingon vörösbort, a másikba a legyőzött ellenség vérét, és a kulacsban történik összekeveredve születik a nemes nedű. Elengedhetetlen kelléke klingon ünnepeknek, összejöveteleknek. Fogyaszthatjuk zárt borospalackból, vagy hagyományos módon, egy nagy tálba öntve, ahol mindenki maga meríthet belőle kedvenc fémbögréjével. Ne feledjük a 2309-ös évjárat a legjobb!

A ferengi sláger: csiga kóla

Az Alfa kvadránsban a huszonnegyedik században széles körben forgalmazott szintohol mellett, számos más ferengi eredetű italt is forgalmaznak a minden hájjal megkent kereskedők. Ezek egyike a csiga kóla, amelyet több mint háromszáz éve változatlan recept alapján készítenek. A mentazöld, átlátszatlan ital élő algát tartalmaz, és rendkívül népszerű a ferengik között. Hogy miért lett a neve csiga kóla? Ezt szerintem fedje jótékony homály.

emTV.hu

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2514236149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása