Star Trek: Voyager – egy sikertörténet titkai

2018. július 17. 16:00 - Menyhárt Attila

A magyar Star Trek rajongók egyik legkedveltebb sorozata a Voyager – népszerűsége a mai napig töretlen. Az új nemzedéket követő Deep Space Nine (DS9) sorozattal ellentétben a Voyagerben ismét egy csillaghajó személyzetének kalandjait követhettük nyomon.

Az alaptörténet sem sablonos: egy idegen faj elrabolja a vadonatúj Voyagert a galaxis túlsó végébe. Vagyis minden az útkeresésről, a hazavezető útról szólna. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan maximális sebességen sietnek hazafelé: megvizsgálják az útjukba eső csillagközi jelenségeket, ismeretlen civilizációkat és új technologiákat keresnek amelyek révén meggyorsíthatják a hazatérést. Pont emiatt az alkotók kezét kevésbé kötik meg a Star Trek univerzumának szabályai. Szabadon alkothatnak meg új fajokat (mint a kazonok, krenimek a harogin vagy a 8472-es) és addig a kánonba nehezen beilleszthető technologiák is szerepet kaphattak. A Delta kvadránsban az ősemberektől a szupercivilizációkig mindenkinek van hely.

A Voyager legénysége is eltér a szokásostól. A túlélés és hazajutás érdekében a Csillagflotta legénység egyesül egy maqui csapattal, amely szintén a kvadránsban ragadt. Ez lehetőséget adott (volna) a legénység különböző csoportjai közötti kapcsolatok ábrázolására. Ugyanakkor két valódi idegen (Kes és Neelix) is csatlakozott hozzájuk, olyan fajok képviselőjeként amelyek sosem hallottak a Föderációról. Ezért van az, hogy egy-egy fenyegetésre, problémára nem a hagyományos módon reagálnak, kellemes meglepetést szolgáltatva edzett Trek rajongóknak is.

A legénység összeállításakor felelevenítettek klasszikus elemet: ismét kaptunk egy vulkáni tisztet, Tuvok személyében. Örökös vitái Neelix-szel, a régi Spock-McCoy szópárbajokat idézi fel, új köntösben. Neelix szakácstudománya nélkül pedig szinte el se lehetne képzelni a hajó étkezdéjét, vagy nem nézni azt a törődést, ahogyan a fiatal, telepatikus képességekkel bíró Kes-szel bánik. A főgépész a félig klingon B'Elanna lett, aki Spockhoz hasonlóan próbálja megtalálni az egyensúlyt két énje között. Az ex-maqui Paris hadnagy pedig egyszerre képviseli Kirk és Riker legjobb tulajdonságait, miközben egy forrófejű fiatalemberből lassan felelősségteljes tisztté és apává válik. Harry Kim képviseli az akadémiáról frissen kikerült idealista zászlóst, aki a Delta kvadránsban szerez életbevágó tapasztalatokat. Üdítő újdonság a holografikus doktor (lánykori nevén: Orvosi Segéd Hologram), amely az eredeti orvos halála után szinte folyamatosan üzemel. Egy bonyolult öntanuló program, amely az évek során lassan önálló személyiséggé formálódik. Chakotay egy szigorú elvekkel bíró vezető, aki nem fél felettesével is szembeszállni az igazáért.

Végezetül a kapitány személye: most először egy női kapitány lett a sorozat főszerelője. Kathryn Janeway karakterének olyan feladatokkal kellett megbirkóznia, mint egyik sorozatbeli elődjének sem. Éppen ezért stílusában nem hasonlít egyik elődhöz sem – vaskalapos, ugyanakkor merész lépésekre is hajlandó, de néha megmutatja sebezhető énjét.

A sorozat közepén – Kes helyére – egy új, addig sosem látott karaktert üdvözölhettünk a fedélzeten. Egy elfogott borg nő, Hétkilenced, akinek újra meg tanulnia emberként viselkednie.

Távol a Föderáció hajógyáraitól, a Voyager csillaghajó is átesik kisebb-nagyobb változásokon . Az új asztrometriai labor, a Paris hadnagy vezetésével épített Delta komp, vagy akár a doktor jövőből származó mobil sugárzója számos kaland során felbukkan.

A sorozat ugyan a Delta kvadránsban, a Földtől kezdetben hetvenezer fényévnyire játszódik, de azért időről-időre felbukkannak az alfából ismerős helyszínek és fajok (klingonok, romulánok, ferengik, stb). Az idő előrehaladtával olyan történetek is kaptunk, ahol a Voyager legénysége tevékenyen befolyásol eseményeket az Alfa kvadránsban. Természetesen korábbi történetek folytatását (pl. a két ferengi, aki egy féregjáraton át jutott a Delta kvadránsba), vagy régebbi kérdések újragondolt megoldásait is láthattuk egy-egy új epizódban.

Összességében elmondható, hogy a Voyager korántsem olyan optimista sorozat mint Az új nemzedék (TNG), de nem is olyan sötét mint a Deep Space Nine (DS9), de talán a legszórakoztatóbb Trek széria, ami sokszor nem veszi magát túl komolyan (pl. Kaotika arája epizód), és ezzel talán jobban igazodik az új generációs rajongókhoz, mint elődei.

emTV.hu

komment
Címkék: Voyager Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7714117241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása