A Star Trek megjósolta a tudományos magyarázatot arra, hogy mi történik az emberi aggyal a halál után

2018. május 09. 16:00 - FCs.

Egy neurológus csapat pár hónappal ezelőtt egy olyan úttörő kutatást publikált, ami leírta, hogy az agyi funkciók hogyan maradnak működésben a szív leállása után percekkel. A Star Trek nézői ezzel a működési mechanizmussal már a nyolcvanas években is találkozhattak, hiszen Az új nemzedék (TNG) egyik epizódja már akkoriban is pontosan így mutatta be a most frissen feltárt folyamatot.

Hogyha a szívverés vagy a vérkeringés leáll, az agy oxigénellátása megszűnik. Húsz és negyven másodperc között következik be az agyi ischemia, amikor a neuronok csökkentett üzemmódba kapcsolnak, hogy sikerüljön megőrizni valamennyit a fogyatkozó energiakészletből. Bár az agy ilyenkor elektromosan inaktív, ebben a stádiumban elvileg még visszahozható az életbe.

Pár perccel később egy neuroelektronikus hullám, és némi hőenergia söpör végig az agyon, az úgynevezett agycunami. Az agy ekkor már nem képes fenntartani a külső és belső idegcellák közötti egyenlőtlen ioneloszlást, az idegsejtek depolarizálódnak, és elektrokémiai energia szabadul fel.

Állatok esetén már közöltek hasonló megfigyeléseket korábbi tanulmányokban, az emberi szervezetnél azonban még soha.

Amikor a VICE Germany a kutatás vezető szerzőjével, Dr. Jens Dreierrel beszélgetett, a Star Trek ide vonatkozó epizódja is szóba került. A kutatók maguk is úgy gondolják, hogy az általuk felfedezett működés meglepően pontosan lett ábrázolva Az ítélet: örök magány (Skin of Evil, TNG 1x23) című epizódban.

A cselekmény szerint egy folyadék állagú élőlény fenyegeti az Enterprise-D leszállócsapatát egy korábban lakatlannak feltételezett bolygón. A gonosz entitás a biztonsági főtisztet, Tasha Yar hadnagyot támadja meg, aki súlyos sérüléseket szenved. Sajnos a hadnagy életét a gyengélkedőn sem sikerül megmenti, ezzel együtt pedig a karaktert megszemélyesítő színésznő, Denise Crosby állandó jelenléte is megszűnik a sorozatban, egy-egy alkalmi visszatéréstől eltekintve. A tragikus végkifejlet előtt azonban a hajó főorvosa, Dr. Beverly Crusher (Gates McFadden) az ellátás közben még megjegyzi, hogy Yar helyzete nem teljesen reménytelen, annak ellenére, hogy az agyi aktivitása ekkor már megszűnt.

"Az idegsejtek depolarizálódnak"

– jegyzi meg egy másik legénységi tag, teljes összhangban az aktuális publikáció szakmai leírásával. (A Viasat3-as magyar változatban a "neuronok kezdenek lemerülni" hangzik el.)

A tudósok szerint létezik logikus magyarázat az egybeesésre, Dr. Dreier így kommentálta az esetet:

"Az lenne a legjobb tippem, hogy a Star Trek alkotói biztosan találtak egy olyan kutatást akkoriban, ami állatok esetében részletezte ugyanezt a folyamatot. Az első ember, aki ilyen agyhullámokat kutatott, egy brazil idegfiziológus volt, aki nyulakon végzett kísérleteket a negyvenes években. Mi csak annyit tettünk, hogy az emberek esetén is megmutattuk."

emTV.hu // Business Insider

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2313901798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása