Embernagyságú robot segíthet a katasztrófahelyzetekben

2018. február 28. 17:45 - Ádám // emTV.hu

Egy újonnan feltöltött videóban az Olasz Technológiai Intézet (IIT) WALK-MAN robotja törmeléket mozgat, és sikeresen navigál egy hipotetikus katasztrófában, melyben tűz keletkezik. A fejlesztés célja, hogy humanoid robotok segíthessenek a valódi katasztrófákban.

Az Olasz Technológiai Intézet (Istituto Italiano di Tecnologia, IIT) WALK-MAN nevű robotja egy lépéssel közelebb áll ahhoz, hogy segítse az embereket katasztrófahelyzetekben. Az IIT február 22-én kiadott videójában bemutatták a humanoid bot frissített verzióját. A forgatókönyv szerint egy földrengés követően egy ipari üzemben kell helyt állnia a robotnak, miközben gázszivárgás és tűz van.

A videóban négy konkrét feladatot hajt végre. Először kinyit egy ajtót, és belép a szobába. Ezután megkeresi és bezárja a gázszivárgásért felelős szelepet. Végül a tűzoltó készülék üzemeltetése előtt törmeléket mozgat.

A WALK-MAN első verziójához képest, amelyet az IIT 2015-ben mutatott be, ez a verzió egy könnyebb, kompaktabb felsőtestet tartalmaz. Nagyjából száznyolcvanöt centiméter magas, százkét kiló, és mindkét karján akár tíz kilogrammot képes szállítani.

Az IIT sajtóközleménye szerint ez a design megkönnyíti a bot számára az egyensúly fenntartását és a keskeny átjárókon való navigációt. A WALK-MAN energiatakarékosságát is javították – az újonnan kifejlesztett bot egy 1 kWh-os akkumulátor használatával két órán keresztül üzemel.

A hasonló másik robottól, a Boston Dynamics SpotMinijétől eltérően a WALK-MAN nem teljesen autonóm. Ehelyett egyfajta avatárként működik – az érzékelőkel felszerelt öltözetben lévő ember végzi a tevékenységének nyolcvan százalékát, mondta el Nikos Tsagarakis, a project vezetője.

Tsagarakis szerint az IIT csapat reménye, hogy növelni tudják a bot autonómiáját, hogy gyorsabban tudja végrehajtani a feladatokat. Katasztrófahelyzetekben az idő kiemelten fontos tényező, ezért a fejlesztések jelentős hatással lehetnek arra, ha valaha is használják egy tényleges katasztrófa során. Hovatovább, a WALK-MAN jelenlegi formájában is értékes lehet a katasztrófavédelmi csapatok számára.

emTV.hu // Futurism

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr513705836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása