Klingon házak a Star Trek: Discovery-ben

2017. augusztus 03. 12:15 - FCs.

A Star Trek Las Vegas (STLV17) színész-panelje ezúttal olyan szereplőket vonultatott fel, akikkel a Comic Conon nem találkozhattunk. A színpadon Mary Chieffo (a klingon L’Rell parancsnok), Kenneth Mitchell (a klingon Kol parancsnok), Sam Vartholomeos (Connor zászlós a USS Shenzhou-ról), valamint Wilson Cruz (Hugh Culber, a USS Discovery orvosi főtisztje) jelent meg. További információk láttak napvilágot a klingonokról is!

kenneth_mitchell_kol.jpg

A beszélgetés túlnyomó része a klingonokról szólt; köztük a Kenneth Mitchell által alakított Kol parancsnokról, akinek kinézetéről egy fénykép is megjelent. Mitchell szerint az összetett és erős karakter gondolkodásmódjába betekintést engednek a karakter szavai:

"Egy újabb kísérlet az emberiség részéről, hogy megfosszanak minket az identitásunktól."

Az esemény során arra is fény derült, hogy a klingon parancsnok Kor házából származik. A TrekCore interjújában Mitchell hangsúlyozta: nemcsak, hogy Kor házához tartozik, hanem ő a vezetője. Mivel a színész kedvenc epizódja az eredeti sorozatból a Békeküldetés (Errand of Mercy), ezért nagyon lelkes volt a kapcsolódási pont miatt.

A közönséggel történő kérdezz-felelek alatt egy rajongó részéről felmerült, hogy a Discovery klingonjainak kinézete némileg más megközelítésű, mint az eddig megszokottak. A kérdező közvetítette reményeinket, hogy amit az eddigi sorozatokban megtudtunk a klingonokról, és persze amiért megszerettük őket, az nem merül majd végleg feledésbe. Kenneth Mitchell válaszában kifejtette, hogy eddig csak kis része mutatkozott be a Discovery klingonjainak, konkrétan csak a T’Kumva és a Kor ház tagjait láthattuk.

A sorozat során további házakkal és vezetőkkel fogunk megismerkedni, mindegyik különböző ideológiával, kinézettel és öltözettel rendelkezik.  Mary Chieffo hozzátette, hogy a kérdéskör komplexitását tovább növeli, hogy az általa alakított L’Rell például két különböző háznak is tagja (T’Kumva és Mokai), ez pedig két különböző felfogást jelent egy karakteren belül. A színésznő szerint a kinézet és öltözék kérdéseit alaposan átgondolták, emellett próbáltak hűek maradni a klingon kánonhoz, tehát támaszkodnak az eddig bemutatott kultúrára, de bővíteni is szeretnék azt újdonságokkal.

Először parancsnokként látjuk majd L’Rellt, de az említett megosztottság miatt több jellemvonása fog kibontakozni. Az apja a T’Kumva házból származik, de az anyja a matriarchális Mokai tagja, ami a kémkedési tevékenységeiről ismert. L’Rell egyszerre kíméletlen harcos és megfontolt stratéga, aki érdekeinek megfelelően tudja manipulálni környezetét.

A klingonokkal történő Föderációs háború egyébként nem feketén-fehéren lesz bemutatva, mindkét nézőpont ugyanúgy érvényesülni fog. A készítők igyekeztek elkerülni, hogy a klingonokat gonosztevőknek lássuk.

A Comic Con során már fény derült arra, hogy a klingon szereplők klingon nyelven fognak megszólalni, amit feliratozva olvashatunk majd. A klingon fordítások levezényléséhez Robyn Stewartot, Észak-Amerika legkiemelkedőbb klingon nyelvtanárát alkalmazták, a színészek megszólalásán pedig egy külön nyelvi trainer is napi szinten dolgozott. Mary Chieffo szerint eddig nem látott mélységeket ad a sorozatnak és a karaktereknek, hogy saját anyanyelvükön beszélnek.

A klingonok mellett szó esett Paul Stamets hadnagy és Dr. Hugh Culber viszonyáról is. A Dr. Culbert alakító Wilson Cruz kiemelkedően fontosnak tartja ennek a párkapcsolatnak a bemutatását:

"…Láthatjuk, ahogy két férfi szereti egymást, támogatja egymást és tiszteli egymást. Ez soha nem lesz kérdéses vagy problémás, egyszerűen csak így van."

A színészek a Star Trekkel való kapcsolatukról is meséltek. Mary Chieffo a 2009-es mozifilm miatt szerette meg ezt a világot, ami aztán az egész franchise módszeres megtekintéséhez vezetett számára. Sam Vartholomeos-nak gyermekkori emlékeiben aktívan élnek a Star Trek IV: A hazatérés bálnái, de a többi mozifilmmel is behatóbb kapcsolatba került. Kenneth Mitchell számára sem volt idegen a Star Trek, de alaposabban csak a Discovery készítése során ismerkedett meg vele. Szerepe miatt megnézte az összes klingon epizódot, melyek közül a már említett Békeküldetés hangsúlyosabban is elnyerte tetszését.

Négyük közül talán Wilson Cruz kötődik legrégebben a Star Trek univerzumához. Az új nemzedéket (TNG) látta először, aminek megszállott rajongói közé tartozik. A Discovery-vel kapcsolatban elmesélte, hogy egy üzenetet írt az alkotóknak, Aaron Harberts-nek és Gretchen Bergnek, valamint a CBS színészválogatásért felelős embereinek:

"Nagyon köszönöm! Fiatal brooklyni, majd később kaliforniai latin-amerikaiként mindig is szerepelni akartam a Broadway-en és a Star Trekben."

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery legfrissebb híreiről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportunkba!

emTV.hu // TrekCore // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7412716918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása