482 kilométeres kvantum-teleportálás a világűrbe

2017. július 14. 09:30 - Dave // urszekerek.hu

Egy lépéssel közelebb a Star Trek transzporteréhez? Vagy még inkább a szubtér-kommunikációhoz! A kvantum-teleportálásról szóló hírek az utóbbi tíz-tizenöt évben mindig is megdobogtatták a rajongók szívét – habár, aki egy picit utánaolvas a jelenségnek, tudhatja, hogy először inkább a kommunikáció, mint a helyváltoztatás és közlekedés forradalmát hozhatja el a felfedezés. Attól pedig még tényleg nagyon-nagyon messze vagyunk, hogy egy részecske vagy objektum az egyik oldalon eltűnjön, a másikon pedig megjelenjen, de egy foton állapotának átvitele igenis lehetséges! Einstein már az 1930-as években beszélt a jelenség kvantummechanikai alapjairól, és már a 90-es években is voltak kísérletek a kvantum-összefonódáson alapuló teleportálás gyakorlati kivitelére.

zachary_quinto_2009trek_transzporter.jpg

Maga a kvantum-összefonódás azt jelenti, hogy két (például fényrészecske, azaz foton) részecske között egy elemi, elválaszthatatlan kapcsolat van, annyira, hogy bármely (akár galaxisnyi!) távolságra is vannak egymástól, az egyik helyen lévő részecske állapotának megváltozása egyidejűleg, minden késés nélkül hatással van a másik, távoli részecskére.

Azonnal belátjuk, hogy ennek inkább kommunikációs haszna lehet, hiszen hatalmas távolságra lehet így valós időben információkat átadni, és a valós idő, az azonnali kommunikáció a fénysebességnél, tehát a jelenlegi, vákuumban vagy űrben történő vezeték nélküli jeltovábbításnál is lényegesen gyorsabb. Megvan tehát a Star Trekben ábrázolt, valós idejű, nagy távolságra ható szubtéri kommunikáció egyik lehetséges elődje.

2004-ben a Genfi Egyetem fizikusainak kilenc kilométerre sikerült kvantumállapotot átvinni a kvantum-összefonódás által biztosított információátadás segítségével, 2014-ben pedig huszonöt kilométernyi távolságra. Idén júniusban kínai kutatóknak ezt a távolságot mintegy ezerkétszáz kilométerre sikerült megnövelni, méghozzá egy négyszáznyolcvankét kilométer magasban keringő műhold közvetítésével.

emTV.hu // Spock (Zachary Quinto) a 2009-es mozifilmben

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2512662385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása