Eddig sosem látott csillaghajók a Discovery-ben

2018. március 28. 09:00 - Menyhárt Attila

A Star Trek sorozatokban nem csak a névadó hajó és típus testvérei bukkannak fel, hanem további űrszekerek is. Ők a Csillagflotta igáslovai, akik szintén fontos munkát végeznek a Föderáción belül és kívül, miközben az aktuális sorozat csillaghajójának legénysége épp a Földet menti meg, vagy épp magát az univerzumot.

A régi rajongók nyilván várták olyan klasszikus típusok megjelenését mint a Miranda, a Daedalus, a Saladin vagy a Hermes, ehelyett azonban már az első epizódtól kezdve vadonatúj csillaghajókat láthattunk. Új sorozat, új hajók, azonban egyvalami biztosan nem változott: a hajóosztályok névadói általában híres űrhajósok, vagy a repüléstörténet nagy alakjai közül kerültek ki.

uss_t_plana-hath.jpg

USS T’Plana-Hath (NCC-1004) – Engle osztály

Az idén nyolcvanöt éves Joe Engle a hatvanas években az X–15 rakétahajtású kísérleti repülőgép tesztpilótájaként szolgált, három alkalommal több mint nyolcvan kilométeres magasságban repült, amiért megkapta az űrhajós jelvényt. Kilencezer felszállás mellett tizenegyezer-hatszáz órát töltött a levegőben/világűrben. Két űrszolgálata alatt összesen kilenc napot, nyolc órát és harminc percet töltött a világűrben. 1977-ben az űrsikló programban az Enterprise űrrepülőgép második és a negyedik berepülésének parancsnoka volt. Űrhajós pályafutását 1986-ban fejezte be, és tábornokká léptették elő. Jelenleg repüléssel, űrrepüléssel kapcsolatos tanácsadó.

uss_europa.jpg

USS Europa (NCC-1648) – Nimitz osztály

Az 1885-ben született Chester Nimitz az Egyesült Államok tengernagya volt, aki a második világháború idején a Csendes-óceánon két fontos parancsnoki tisztséget látott el. Az amerikai haditengerészet, és az egyesített szövetséges légi, szárazföldi és tengeri erők parancsnoka a háborút megelőző években az amerikai tengeralattjárók parancsnoka volt, a háború után pedig az amerikai haditengerészet főparancsnoka lett.

A USS Europa mint Brett Anderson admirális zászlóshajója vett részt a kettős csillag mellett vívott csatában.

uss_edison.jpg

USS Edison (NCC-1683) – Hoover osztály

Valószínűleg az amerikai légierő vadászpilótája, a 2016-ban elhunyt Bob Hoover volt a névadó, aki társaival egy ellopott német repülőgépen szökött meg a náci rabságból. Később szuperszonikus repülőgépeket tesztelt, és sokak szerint ő volt a történelem egyik legnagyobb pilótája.

uss_yeager.jpg

USS Yeager (NCC-1437) – Cardenas osztály

Az amerikai légierő most kilencvennyolc esztendős nyugalmazott dandártábornoka, Robert Cardenas pilótaként jelentős szerepet játszott a második világháborúban, valamint a koreai- és a vietnami háborúban. A kilencvenöt éves Chuck Yeager szintén nyugalmazott dandártábornok pedig az első volt, aki vízszintes repülésben átlépte a hangsebességet.

uss_clarke.jpg

USS Clarke (NCC-1661) – Malachowski osztály

A hajóosztály névadója az amerikai légierő pilótája, a negyvenhárom éves Nicole Malachowski, a híres Thunderbirds műrepülő csapatának első női tagja.

USS Kerala (NCC-1255) – Shepard osztály

Ugyanebbe a hajóosztályba tartozik a USS Gagarin (NCC-1309) és a USS Ride.

Az 1998-ban elhunyt Alan Shepard ellentengernagy, az első amerikai űrhajós volt a világűrben. 1961. május 5-én űrugrást hajtott végre a Mercury-program keretében a Freedom 7 űrhajóval. Tíz évvel később részt vett az Apollo-14 küldetésben, parancsnokként harminchárom órát töltött a Hold felszínén. Shepard volt az Apollo-program legöregebb űrhajósa, az ötödik ember a Holdon.

USS Shran (NCC-1413) – Magee osztály

Valószínűleg a híres kanadai vadászpilótáról, az ifjabb John Gillespie Magee-ről nevezték el, a High Flight versek szerzőjéről , aki 1941-ben az angliai harcok során vesztette életét. A kettős csillag melletti csatában elpusztult hajó névadója pedig nem más, mint Thy'lek Shran, az andóriai Birodalmi Gárda tisztje, az NX-01-es Enterprise kapitányának, Jonathan Archernek barátja.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2813784978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása