Klingonok a Discovery-ben

2017. szeptember 11. 13:00 - Menyhárt Attila

A klingonok kinézetéről az első trailer megjelenése óta vita van a rajongók között. Talán a leginkább megosztó sarokpontja az útjára induló sorozatnak, hiszen már az első képkockák, sőt, a korábban megjelent kulisszafotó is felszította az indulatokat. Akadtak, akiknek rögtön a Kelvin-idővonal kopasz klingonjai jutottak eszükbe a Sötétségben mozifilmből:

sotetsegben_klingon.jpg

Mások egyenesen felháborítónak tartják, hogy a klingonok teljesen új külsőt kaptak. Miért kell egy jól bevált kinézeten feleslegesen módosítani? – kérdezték sokan a közösségi oldalakon. Nem hasonlítanak sem az eredeti sorozat (TOS) sem más, az eredeti idővonalon eddig látott klingonokhoz – szólt a legtöbb ellenérv.  Szentségtörés vagy logikusan átgondolt lépés a huszonegyedik századhoz igazodva?

Nos, aki látta az első mozifilmet emlékezhet a nyitójelentre. Ott szinte kopasz klingonokat láthatunk, ahogy megpróbálnak szembeszállni a Birodalomba betolakodó energiafelhővel. Vagyis van bizonyos alapja a klingonok külsejének a Discovery-ben.

A TOS forgatása idején (1966-1968) a klingonok megjelenítéséhez minimális sminket használtak, és ezáltal alig különböztek a földi emberektől a televíziók képernyőjén. Nem használtak olyan bonyolult maszkokat és sminkeket, amiket tíz-tizenöt évvel később már igen.

Az első mozifilm ötletének felvetésekor maga Roddenberry is érezte már, hogy a már ismert fajok esetében szükség van némi ráncfelvarrásra. És igen, akkor is a klingonok esetében volt a leglátványosabb a változás. Kockázatos lépés volt, de bejött.

Természetesen a klingonok metamorfózisára kellett valamilyen logikus magyarázat. A Deep Space Nine (DS9) sorozatban említették meg azt a vírust, amely durván egy évszázadra eltüntette a klingonok külső megkülönböztető jegyeit. A tényleges eseményt később az Enterprise sorozatban dupla epizód révén láthatták a rajongók.

De miért nem a TOS emberszerű klingonjait láthatjuk? Mert a Klingon Birodalom népessége ugyanúgy különböző rasszokból áll, mint az emberiség. Sok-sok kolónián, gyakran eltérő rasszú klingonok élnek, akikre nem biztos, hogy teljesen ugyanúgy hatott a vírus. Az eltelt generációk alatt a különböző klingonok szervezete talán más ütemben győzte le a káros mellékhatásokat.

A klingon Szarkofághajó

Klingon hadihajók

A trailerek gyakran ismételt jelenete, ahogy egy egész klingon flotta lép ki a szubtérből az USS Shenzhou körül. Miközben az eredeti sorozatban gyakorlatilag csak egyetlen klingon hajótípust (D-7-est) láthattuk, itt tobzódhatunk a változatos alakú és méretű hajók tömegében.

A válasz arra, hogy miért van ez így, valószínűleg ismét a vírus okozta változásokban keresendő. A járvány rengeteg áldozatot követelt és meggyengíthette a Klingon Birodalmat – talán a vírus okozta az egységes központi hatalom megszűnését is. A Föderáció nyilván nem véletlenül terjeszkedhetett komolyabb konfliktusok nélkül hosszú évtizedekig.

A Birodalom darabokra szakadásával a tényleges hatalom a klingon házak kezébe került, akik azonnal elkezdhették egymás elleni háborúikat és intrikáikat. (Többen huszonnégy Nagy Házat említenek!) Nincs központi irányítás, központi irányelvek a haditechnikai fejlesztésekben sem. Minden Ház a saját tehetsége és ereje révén építi az űrhajóit, többé-kevésbé sikeres modelleket.

Természetesen mindez csak józan spekuláció az eddig ismert tények fényében. Válaszokat a kérdéseinkre a szeptember 24-ei amerikai premier után fogunk kapni. Előzetesek, jelenetek, valamint interjúk a szereplőkkel magyarul feliratozva az emTV.hu Indavideó csatornáján!

A Star Trek: Discovery világpremiere szeptember 24-én lesz a CBS csatornán, ezt követően pedig hetente új résszel jelentkezik majd a CBS All Access nevű streaming szolgáltatásban. A sorozatot az Egyesült Államokon kívül a Netflix forgalmazza, így szeptember 25-től, hétfőtől hazánkban is elérhető lesz, és szintén heti egy rész kerül majd fel.

A sorozattal kapcsolatos további posztjainkért kattintsatok ide!

Q’appla barátaim!

emTV.hu // címlapfotó: klingon a Sötétségben című mozifilmben

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4212813090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása