Impulzus Napló - Az Enterprise incidens

2020. június 23. 13:00 - FCs.

Az Impulzus 126. adásában Az Enterprise incidens című epizódról beszélgettünk, melyben Kirk kapitány szokatlanul ingerülten viselkedik, ráadásul ismeretlen okokból egyenesen a romulán űrbe vezényli az Enterprise-t, ahol hamarosan meg is jelennek az idegen flotta hajói: míg a bekerített Enterprise Scotty irányítása alá kerül, Kirk és Spock személyesen sugároznak át a romulán parancsnokhoz, akinek a kapitány látszólagos félreállítása után Spock egyre jobban a bizalmába férkőzik.

star_trek_the_original_series_s03e02_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_21_05_599.png

Szerelemről szó sem volt

D.C. Fontana az Észak-Korea által fogságba ejtett amerikai hajó, a USS Pueblo esetéből kapta az inspirációt a történet megírásához. Az esemény 1968 január 23-án történt, Fontana pedig két hónappal később készült el a sztori első változatával. Bár a valóságban történt események persze teljesen máshogy alakultak (sok részletet pedig nem is lehetett tudni akkoriban), az írónőnek ennyi is elég volt az alapötlet kidolgozásához:

“Ténylegesen a Pueblo incidensen alapult, abban az értelemben, hogy itt van ez a hajó, amit kémkedésen kapnak, és meg kell magyarázniuk, hogy hogyan kerültek oda. Ezt Kirk állapotával próbálták indokolni. Aztán ki is kellett onnan jutniuk, lehetőleg az információval együtt, amiért jöttek. Természetesen nem ezt történt a Puebloval, de a Pueblo incidens indította el az ötletet a fejemben.”

A harmadik évad változásai Fontana számára is kedvezőtlenül alakultak, ami leginkább a forgatókönyv nemkívánatos átírásában érhető tetten. A módosításokról Fontana így nyilatkozott:

“Összességében nem volt egy rossz epizód, de sok panasz érkezett hozzám, és néhány dolog tényleg nem úgy lett megvalósítva, ahogyan kellett volna… Be kell látni, hogy a romantikus jelenet a romulán parancsnok és Spock között eléggé kilógott. Bármelyik rátermett romulán azonnal gyanakodni kezdett volna, már csak a két faj közötti kapcsolat miatt is. Ez nem volt jó. Kirk viselkedése szintén nem volt jó. Az álcázót egy kisebb tárgynak kellett volna elkészíteni, körülbelül egy karóra méretében, ami könnyen elrejthető. Ehhez képest Kirk úgy rohangál ezzel a berendezéssel, mintha egy lámpát tartana. Nagyon sok dolog változott, de a legjobban a Spock és a romulán hölgy közötti jelenetet kifogásolom, mert egész egyszerűen nem hiszem el. Nem hiszem el, hogy a romulán nem gyanakszik Spockra.”

Anélkül, hogy az eredeti párbeszédeken végrehajtott módosításokat ismernénk, a képernyőkön látható Spock-intrikát az utókor egyáltalán nem fogadta rosszul: a Newsweek például külön kiemeli a vulkáni főhős csábítását, a Comic Book Resources pedig a Star Trekben előforduló legjobb romantikus szálak toplistáján is elhelyezte az esetet. Az Enterprise incidens önmagában is elismert része a franchise-nak, számos toplistás helyezés mellett a Star Trek: Minden túl rendezője, Justin Lin is a kedvenc epizódjaként hivatkozik rá.

star_trek_the_original_series_s03e02_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_35_48_119.png

Spock és a névtelen parancsnok kétségkívül messzire jutnak egymás megismerésében, és más filmekhez hasonlóan ez csókok formájában is megjelent volna a képernyőn. Leonard Nimoy, és a parancsnoknő szerepében látható Joanne Linville azonban egyetértettek abban, hogy valami más, kevésbé emberi kifejeződést kell találni a vonzalomhoz, így jött a kézi kontaktus. Nimoy emiatt még levelet is írt Gene Roddenberry számára, Fontana pedig kiállt a színészek elképzelése mellett, és folyamatosan hangoztatta, hogy a megszokott emberi megnyilvánulások helyett inkább valamilyen idegen szenvedélyt láthassunk.

Ez a többirányú nyomásgyakorlás végül sikeresnek bizonyult, hiszen a leforgatott epizódban már nyoma sincs a csókoknak, ehelyett a hegyesfülű szereplők a színészek által javasolt módszert gyakorolják. Habár a románc megítélése túlnyomórészt pozitív, D.C. Fontana óvatossága és aggodalma nem volt teljesen alaptalan, hiszen a kompromisszumot és ellentmondást nem tűrő keményvonalas rajongók már akkor is léteztek, Spock szexuális szokásaival kapcsolatban pedig közvetlen levelekben fejezték ki a nemtetszésüket: szerintük Nimoy karaktere csak hét évente élhet át ilyen vonzalmat, és a látottak nem illenek a vulkáni eddig megismert karakteréhez.

Joanne Linville a romulán parancsnoknő sikeressége miatt Az új nemzedék idején is fel lett kérve, hogy térjen vissza a szerepéhez (a Face of the Enemy című epizódban láthattuk volna), a színésznő azonban egyéb elfoglaltsága miatt nem volt elérhető.

Hosszú és újrahasznosított életet!

A D.C. Fonatana által említett álcázó berendezés a történet első verziójában még egy kifejezetten kémfilmekbe illő, high-tech kütyüként lett elképzelve, amit önmagában is nehéz lett volna felkutatni. A technológia annyira frissnek számított, hogy egy laboratóriumban találtak volna rá, tehát a romulánok még nem állították rendszeres használatba. Az eszközt egyébként nem csupán Kirk, hanem akár Dr. McCoy is eltulajdoníthatta volna, hiszen ebben a korai elképzelésben a doki is romulán fizimiskával tevékenykedik az ellenséges hajón.

A képernyőn ezzel szemben egy messziről is jól kiszúrható berendezés pillantható meg, az eredeti elképzelés pedig minden valószínűség szerint az igencsak véges költséghatárnak esett áldozatul. Az eszköz megjelenítését ennek megfelelően korábban látott díszletekkel oldották meg: míg a berendezés teteje a Nomád (The Changeling, TOS 2x03) című epizódból lehet ismerős, az alján a Visszatérés a holnapba (Return to Tomorrow, TOS 2x20) című epizódból fedezhetünk fel egy bizonyos alkotóelemet. A romulánok berendezése így az Enterprise legénységét terrorban tartó Nomád, valamint a Sargon esszenciáját őrző gömb szerelemgyermekeként jellemezhető.

star_trek_the_original_series_s03e02_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_37_53_629.png

Új, D7-es klingon hajómodell készült ehhez az évadhoz, ami eredetileg A vonakodó menyasszony (Elaan of Troyius, TOS 3x13) című epizódban debütált volna - ez produkciós szempontból megelőzi a jelenlegi részt. Az Enterprise incidens viszont - részben a Pueblo eset nyújtotta aktualitás miatt is - előre került a sugárzási sorrendben, ezért a közönség itt találkozhat a D7-es hajómodellel először. A három hajó megjelenése természetesen fotografikus trükk útján valósult meg, eredetileg csak egy darab modell állt rendelkezésre.

Nem ez az utolsó eset, hogy romulánok klingon hajókkal érkeznek, hiszen a rajzfilmsorozat A túlélő (The Survivor, TAS 1x06) című epizódjában szintén ez történik. A jelenlegi történetben csupán Spock homályos említése ad felszínes magyarázatot az esetre: “Úgy hírlik, a romulánok újabban átvettek bizonyos technológiákat.” Ez a megállapítás a kézifegyverekre is igaz, hiszen a romulánok klingon disztruptorokkal vannak felszerelve.

Az IMDB érdekességei szerint a hajócsere valódi oka, hogy egy forgatások közben segédkező munkatárs véletlenül rálépett a romulán hajómodellre, amit a korábbi epizódokban már láthattunk, és amit a stáb a jelenlegi epizódhoz is használni szeretett volna. A romulán cirkáló helyett így a rendelkezésre álló klingon hajót használták, ezt pedig a forgatókönyvben Spock mondatával indokolják a nézők számára.

Az epizódhoz kapcsolódó további információkról, valamint a magyar szinkronos érdekességekről a 126. adásunkban hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr415906944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása