Picard legjobb pillanatai a kulisszák mögött

2020. január 23. 05:00 - Menyhárt Attila

Hamarosan itt az új Picard sorozat, amelyet a Nemezis mozifilm megjelenése óta vártunk, régi és új rajongók egyaránt. Jó alkalom ez tehát, hogy visszaemlékezzünk a kezdetekre, amikor Az új nemzedék epizódjait elkezdték készíteni több mint harminc évvel ezelőtt.

gagreel_full.jpg

Patrick Stewart komoly Shakespeare-színészi múlttal érkezett Los Angelesbe, hogy főszerepet vállaljon Az új nemzedék (TNG) sorozatban. Valóban komolyan vette a munkáját, és azt kellett látnia, hogy a színészek gyakorlatilag folyamatosan mókáznak, poénkodnak, ráadásul nemcsak a forgatási szünetekben, de a jelenet alatt is. Angliában nem ehhez szokott, és igyekezett „ráncba szedni” fiatalabb kollégáit. De – ahogy azt a szintén brit születésű Marina Sirtis vidáman megjegyezte egy interjúban – fél év alatt sikerült őt is elrontani. Rengeteg közös poén született az évek során, nem csupán egyszerű bakik.

Egyik alkalommal Jonathan Frakes (Riker) az ölében vitte Mr. Stewartot a díszletektől a büféig, mint egy menyasszonyt – a kollégák nagy derültségére. Csak sajnálhatjuk, hogy erről nem készült sem fénykép, sem videó.

Színházban még odahaza dolgozott együtt Sir Patrick és Marina Sirtis, azonban nem volt idejük komolyabb beszélgetésre sohasem. A TNG forgatási szüneteiben derült ki, hogy mindketten lelkes futballrajongók: Marina az észak-londoni Tottenham, Sir Patrick pedig Huddersfield drukker. Ez a rajongás még sok évvel a TNG befejezése után is baráti versenyre adott alkalmat. A „Star Trek Derbyt” eddig még mindig a Tottenham nyerte.

A sorozatban nem láthattuk, amikor takarítanak az Enterprise-on. De megtörtént, hogy a transzporter teremben felbukkant a szemetet szedő Dr. Crusher és maga a kapitány is egy felmosó vödörrel. Egy csillaghajón mindig fontos a rend és a tisztaság!

A sorozatban, és később az Űrlázadás mozifilmben is hallhattuk Picard kapitányt énekelni. Azonban a második évad forgatása közben egy alkalmi dalárda is összeállt, Roddenberry, Dorn, Stewart és Barrie Ingham (a bringloidi kolonia vezetője, Brenna Odell, az ’Up the Long Ladder’ epizódból) részvételével. De később az is megtörtént, hogy Sir Patrick sétapálcát, Girardi kalapot ragadott, és eldalolta az ábécét végig táncolva az Enterprise hídján.

A TNG-ben (és az X-men filmekben is) Stewart gyakran kapott bonyolult technikai kifejezésekkel tarkított szövegeket. Bár szerepeit látva úgy tűnhet, hogy érti is amit mond, saját bevallása szerint a légkondicionáló bekapcsolása is gondot okoz neki az autójában. Ehhez képest viszonylag gyorsan elsajátította a Twitter használatát.

Előfordultak egyszerre vicces és fájdalmas balesetek. Az „Attached” című epizódban Sir Patrick és Gates McFadden egy idegen bolygó felszínén menekül. Az egyik jelenetben Dr. Crushernek sikerül véletlenül ráülnie Picard kezére.

Amikor véget ért a sorozat, Sir Patrick szerette volna megvásárolni az általa viselt egyenruhák egyikét. A Paramount erre nemet mondott, igaz volt olyan kollégája, aki három darabot is hazacsempészett az uniformisából.

Öreg színész nem vén színész. Talán néhány év múlva hasonló történeteket mesélhetnek a színészek ennek a sorozatnak a készítéséről is...

Ha nem szeretnél lemaradni a visszaszámlálás egyetlen pillanatáról sem, kövesd az Űrszekerek Közösségi Flotta Facebook oldalát!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5915419824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása