Összeesküvés a béke ellen

2019. június 06. 11:15 - Menyhárt Attila

Mi vehet rá egy embert arra, hogy elárulja azokat az eszméket, amelyek védelmére felesküdött? Hogyan szövetkezhet azokkal, akik ellenségei voltak mindannak, amit képvisel? A Star Trek történelmének talán legsötétebb összeesküvése az az eseménysorozat, amely a khitomeri békekonferencián lezajlott gyilkossági kísérletben csúcsosodott ki. De mi vehet rá Csillagflotta tiszteket arra, hogy megakadályozzák a régi viszály lezárását, szövetkezve klingon és romulán vezetőkkel?

tuchd2398.jpg

Már 2289-ben megkezdődtek a béketárgyalások a Föderáció és a Klingon Birodalom között, hogy végre rendezzék a vitás kérdéseket. Sokak számára azonban a béke azt jelentette, hogy eddigi erőfeszítéseik elvesztik jelentőségüket. Kibékülni a régi ellenséggel? Soha! És nem haboztak akár saját honfitársaikat is feláldozni.

Nem véletlen, hogy fő célpontjuk a klingon kancellár lett. Gorkon egyáltalán nem hasonlított a L’Rell-t követő keményvonalas vezetőkre. Reálpolitikus volt, aki látta, hogy a Klingon Birodalom nem folytathatja az eddig követett politikát. A felpörgetett hadigazdaság, a romulánokkal kötött katonai szövetség, a hidegháború a Föderációval szinte csődbe vitték a Birodalmat. A Praxis hold felrobbanása lehetőséget adott neki arra, hogy eltávolítson bizonyos fontos beosztású egyéneket, akik ellenezték volna reform terveit (Chang tábornokot sajnos nem – ez az apróság később fogja megbosszulni magát).

tuchd2427.jpg

Lance Cartwright admirális azok közé tartozott, akik kiálltak a Csillagflotta modernizációja mellett. Ő adta ki 2268-ban a parancsot Kirknek, hogy szerezzen meg egy romulán álcázót a Csillagflotta számára. Már ekkor, a 79-es Csillagbázis irányítójaként is voltak kapcsolatai az újjászervezett 31-es szekcióval. Bár időlegesen lefokozták, 2286-ban ismét admirálisként szolgál a Csillagflotta parancsnokságon a flottaműveletek irányítójaként. Ő a lelke az új fegyverek fejlesztésének, és legfőbb támogatója a Yamato osztály megépítésének, amelyet a Federation osztályú nehézcirkálók utód típusának szánnak. Ezek már igazi csatahajónak számítottak, méltó ellenfeleiként az új klingon és romulán hadihajóknak (méretben és fegyverzetben egyébként csak a huszonnegyedik századi Galaxy osztályhoz lehetett hasonlítani a három megépült hajót). Cartwright nem véletlenül támogatta a típus építését, mert nyíltan hangoztatta, hogy a Klingon Birodalom az akadálya a galaktikus békének. Nézeteit mások is osztották, köztük Patrick West ezredes – aki a klingon ügyek szakértője volt- és Valeris hadnagy is. Kapcsolatot keresett és talált az ellenséges oldalon is.

tuchd0586.jpg

Vannak olyan egyéniségek, akik békében nem érzik jól magukat, a háború az igazi lételemük. Chang tábornok egy ilyen típusú harcos volt a Klingon Birodalomban. Chang nagy hírnevet szerzett magának a klingon polgárháborúban, és meggyőződése volt a kezdetektől, hogy a Birodalom legfőbb ellensége a Föderáció. Azonban ő is azt vallotta, hogy meg kell ismerni az ellenséget, ezért tanulmányozta a Föderáció, és különösen az emberiség történelmét. Őszinte rajongója lett Shakespeare műveinek, ami meggyőzte őt arról, hogy valaha az emberiség hasonló harcos kultúrát mondhatott magának mint a klingonok, de az eltelt évszázadok során elkorcsosultak.

A polgárháborúban (miközben Lorak kancellár parancsára a loyalista haderőt vezette a lázadók ellen) vesztette el az egyik szemét. Sérülése nem akadályozta meg, hogy ellássa az egyik klingon katonai akadémia vezetését is. Feltett szándéka volt, hogy a legjobb harcosokat fogja kiképezni a Föderáció elleni háborúra, melynek kitörésében abszolút bizonyos volt. Bár látszólag Gorkon híve volt, a háttérben folyamatosan szőtte a terveit. Nincs rá bizonyíték, hogy kapott-e technikai segítséget a romulánoktól, de kedvenc hajója, az IKS Dakronh egy kísérleti álcázóberendezéssel lett felszerelve, amely lehetővé tette, hogy álcázott üzemmódban is tüzelhessen.

tuchd1018.jpg

Nem tudni pontosan, hogy milyen szerepet játszott az összeesküvésben Nanclus nagykövet, vagy a romulán kormány. Szerepe nem tisztázott, de valószínűleg információkat szolgáltatott nemcsak klingonok, de a Föderáció számára is (másképp nehéz lenne megmagyarázni a jelenlétét, miközben West ezredes egy esetleges rura penthe-i mentőakcióról beszélt). A romulánok ekkor még katonai szövetségben álltak a klingonokkal, de ez a kapcsolat az utobbi években igencsak meglazult. Amikor a V’ger elpusztított 3 vadonatúj klingon cirkálót, a klingon hadvezetés rögtön visszatáncolt a tervezett közös, Föderáció elleni hadjárat megkezdésétől. Kétségtelen, hogy nevető harmadikként figyelték volna a kitörő föderációs-klingon háborút, ügyelve arra, hogy a felek kellőképpen legyengítsék egymást, amikor majd könnyű prédák lehetnek a Csillag Impérium számára. Nem kizárt, hogy a romulánok különalkut kötöttek mindkét féllel, hogy esetleg felosztják egymást közt a másik hatalom területét némi hallgatólagos segítségért cserébe. Ebben a csillagközi konspirációban nyilván mindenki átvert mindenkit.

A tervek tehát készen álltak egy új háború kirobbantására, és egy darabig úgy tünt minden rendben zajlik. Azonban a háború kitörésére várók nem számoltak a Csillagflotta hősével, és legénységének feltétel nélküli lojalitásával. És a nem ismert tartomány megnyílt az Alfa kvadráns népei számára...

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1614879806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása