Első kapcsolatok a Star Trek univerzumában

2019. április 18. 10:00 - Menyhárt Attila

2063-ban az emberiség először lépett hivatalosan kapcsolatba idegen fajjal, amikor a vulkániak felderítő hajója leszállt egy észak-montanai rakéta támaszponton. A kapcsolatfelvétel mindig kockázatos: nem tudni, hogy az idegenek baráti kézfogásra nyújtják kezüket, vagy fegyverükért nyúlnak. Miután a földi emberek kijutottak a csillagok közé voltak további fontos találkozásaik idegen fajokkal, amelyek meghatározhatták a jövő eseményeit. (A teljesség igénye nélkül.)

1947-ben lezuhant egy űrhajó az USA területén három földönkívülivel. A kis zöld emberkék igen barátságosak voltak és hajlandóak lettek volna megosztani az amerikai hadsereggel a hajójuk fejlett technológiáját. A sors azonban úgy hozta, hogy a földönkívüliek némi segítséggel megszöktek, és visszatértek a huszonnegyedik századba. Az idővonal nem sérült, és mindenki a megérdemelt helyére került: Nog a Csillagflotta Akadémiára, Rom a kocsmába, Quark pedig a fogdába. Azt viszont sajnos nem sikerült megtudnunk, hogy a ferengik szeretik-e az eperfagyit. (DS9 4x08 'Little Green Men')

Nem volt ilyen szerencséje 2151-ben Klaangnak, aki a sulibánok elől menekülve Oklahomában ért földet sérült űrhajójával. Harc helyett a menekülést választotta, hogy megakadályozza a jövőből inspirált tervet, mellyel a klingon birodalmat polgárháborúba taszították volna. Üldözőit sikerült megsemmisítenie, de szembetalálta magát egy oklahomai farmerrel, és annak plazmapuskájával. Sajnos nem beszélték egymás nyelvét, ezért az első ember-klingon kapcsolatfelvétel rosszul sült el. Klaang annyival vigasztalódhatott, hogy túlélte az esetet, és nem hátulról, hanem szemből lőtték le, mint egy igazi harcost. (Enterprise 1x1 'The Broken Brown Incident')

Nem minden kapcsolatfelvétel végződik jól. Az Enterprise űrhajó fontos találkozóra akart eljutni, ahol az egyik xindi vezető várta őket, de az NX térhajtóműve megsérült, és nem volt pótalkatrész hozzá. Véletlenül találkoztak egy másik kutatóhajóval, amely szintén sérülésekkel küszködött. Archer kénytelen volt egy olyan döntést meghozni, amire egyetlen Csillagflotta kapitánynak sem szabad rákényszerülnie. Egy kommandós egység élén ellopta az idegenek hajtóműtekercseit, és sorsukra hagyta őket a csillagközi űrben. Tettét nem menti fel az sem, hogy csak így menthette meg a Földet a pusztulástól. (Enterprise 3x19 'Damage')

A Cestus 3 kolónián évek óta éltek békében föderációs telepesek (ha nem tévedtek be a mocsarakba, akkor a krokodilok se bántották őket). Azonban azt senki sem sejtette, hogy a bolygó valójában a Gorn Hegemónia felségterületén fekszik (már száz éve tudtak a gornok létezéséről, de még senki nem találkozott velük). A gornok rossz néven vették az idegen település létezését, és nem szavakkal, hanem fegyverekkel fejezték ki nemtetszésüket. A kolóniát megsemmisítő gorn hajót és az azt üldöző Enterprise-t azonban foglyul ejtette egy harmadik, sokkal fejlettebb civilizáció, és kényszerítette a kapitányokat, hogy egymással harcoljanak. (TOS 1x18 'Arena')

A Mintaka III bolygót már egy jó ideje megfigyelés alatt tartotta a Csillagflotta, mert a felszínén egy vulkánihoz hasonló nép fejlődött ki. Azonban történt egy baleset, és ezért néhány mintakánt az Enterprise fedélzetére, hogy ellássák a sérüléseiket. Sajnos egyikük elég ideig maradt eszméleténél ahhoz, hogy Picardot égből jött istennek képzelje. (TNG 3x4 'Who Whatches the Watches?')

Van olyan helyzet, amikor egy hologram segíthet. Így történt ez Paris hadnagy kedvenc holoprogramjának futtatása közben, amikor egy interdimenzonális hasadékon át fotonikus létformák jelentek meg az univerzumunkban. Sajnos a gond ott kezdődött, hogy a program főgonoszának, Caotica professzornak a szuperfegyverei valóban halálosak ellenük. A helyzetet nehezítette, hogy számukra a fizikai/biológiai életformák nem voltak valóságosak. Kézenfekvő volt tehát, hogy a Voyager holodokija tárgyaljon velük, míg a legénység megoldja a problémát. (Voyager 5x12 'Bridge of Caotica')

Egy másik, alternatív univerzumban a vulkániák szintén leszálltak a bolygónkra, miután az emberiség képessé vált a csillagok közötti utazásra, Csakhogy az ottani Cochrane barátságos kézfogás helyett fegyverrel fogadta a gyanútlan legénységet, amelyet lemészároltak, és elfoglalták a hajót. Ezzel a tragikus eseménnyel kezdődött a Terrán Birodalom csillagközi hódításainak korszaka. (Enterprise 4x18 'In MirrorDarkly')

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1914772918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása