A Nemezis után

2019. február 23. 10:00 - Menyhárt Attila

Amikor a kijavított és új tagokkal kiegészített legénységű Enterprise-E elhagyta a Föld körüli űrdokkot, egy új univerzum várta a Naprendszer határán túl. A Star Trek ugyanis nem ér véget a film végi stáblistával. Könyvek tucatjai igyekeztek felvázolni a galaxis történelmének újabb fejezeteit, és a Star Trek Online is új történelmet kreált.

Érdekesen alakult az Enterprise-E-ről távozott tisztek sorsa. Beverly Crusher ugyan elfoglalta új állását a Csillagflotta egészségügyi részlegének élén, de ez nem jelentette azt, hogy teljesen megszakad a kapcsolata Jean-Luc Picarddal. Eltelt néhány év mire sikerült tisztázni egymás iránt érzett érzelmeiket, és összeházasodtak. Bár mindketten benne jártak már a korban, de megszületett közös gyermekük, akit Picard unokaöccse emlékére René-nek neveztek el.

Előtt testében újraéledt Data személyisége, és ismét az Enterprise-E hasznos tisztjévé vált. Sőt később ő követte Picardot a hajó kapitányi székében.

A USS Titanra költözött Riker házaspárra is rengeteg érdekes kaland várt az elkövetkező években. Nemcsak Wesley Crusher csatlakozott a legénységükhöz, hanem rövid időre Tuvok is. A Titan, bár kutatóhajónak tervezték megjárta a Gamma kvadránst és eljutott a Magellán Felhőkbe is. Több sikertelen próbálkozás után megszülethetett (orvosi tiltás ellenére) Riker kapitány és felesége, Deanna Troi közös gyermeke, Natasha. Rikert 2385-ben admirálissá nevezték ki, de a Titant megtartotta zászlóshajónak.

A Bassen-hasadéki csata után a Romulán Csillagimpérium már nem volt ugyanaz, mint azelőtt. A szellemet már nem lehetett visszagyömöszölni a palackba – a remánok nem akartak továbbra is rabszolgák maradni. A Szenátus megsemmisülésével a hatalom lényegében három személy körül összpontosult. A fiatal Tal’aura szenátor kellőképp gátlástalan és tehetséges volt ahhoz, hogy elfoglalja a praetori széket, ám a gazdasági hanyatlást képtelen volt kezelni. Ráadásul elkövette azt a hibát, hogy Tomalakot nevezte ki a védelmi erők parancsnokának, mire a romulán flotta jelentős része inkább Donatra parancsnok és Suran (aki túlélte a csatát) mellé állt. Kisvártatva kirobbant egy polgárháború a fővárosban, miközben Donatra flottája orbitális pályán harcolt. Tal’aura azonban csupán pirruszi győzelmet aratott, mert Donatra és Suran el tudott menekülni. A remánok is kirobbantották saját felkelésüket, és azt követelték, hogy átköltözhessenek és letelepedhessenek a Romulus egyik kontinensén. Végül a USS Titán új kapitánya Riker segítségével megállapodtak a felek, és a remánok letelepedhettek a kiszemelt kontinensen klingon védnökség alatt.

Donatra 2380-ra számos hívet gyűjtött maga köré, és kikiáltotta a Császári Romulán Államot (Imperial Romulan State), Achenar Prime központtal, magát császárnővé koronáztatva. Az uralma alá tartozó bolygók többnyire mezőgazdasággal foglalkozó világok voltak, de elegendő haderő állt a császárnő mögött hogy dacolhassanak a Csillagimpériummal. Ebben az új birodalomban remánok és romulánok békésen egymás mellett éltek. A klingonok azonnal elismerték az új államalakulatot és szövetségre is léptek vele, míg a Föderáció óvatosabban viszonyult a helyzethez, mert nem akartak a romulán belügyekbe beavatkozni. A helyzet csak az új borg invázió okán változott meg, noha Donatra maga is szorgalmazta a jó viszonyt a Föderációval. A két romulán államalakulat közt szinte minden kereskedelem megszűnt. Ez komoly gondot okozott a Csillagimpériumnak, mert élelmiszer termelésének java Donatra kezére került. Ugyanakkor egyik fél sem mondott le a birodalom újraegyesítéséről, és nem mindig válogattak eszközeikben. Sőt egy alkalommal Ta’aura azzal vádolta meg Donatrátt, hogy remán bérgyilkossal meg akarta öletni a Romulusra akkreditált föderációs nagykövetet, Spockot. A magát tisztázni akaró Donatrát letartoztatták, és börtönbe vetették, ahol végül öngyilkosságot követett el. Mire 2387-ben a Hobus szupernóva megsemmisítette a Romulust a két birodalom már újra egyesült. A háttérben pedig a nevető harmadik Sela tevékenykedett, hogy előszőr megszerezze a Tal’Shiar irányítását, majd a praetori széket. Azonban az intrikái ellenére a romulán egység ismét felbomlott, és a Csillagompériumból kivált egy jelentős terület Romulán Köztársaság néven.

A breenek a Domínium háború alatt ébredtek rá saját erejükre, mert addig kimaradtak a galaktikus politikából. A törzsekből álló laza konföderáció vezetői 2381-ben csatlakoznak a kifejezetten föderáció ellenes Typhoon Paktumhoz, noha régi sérelmeket dédelgetnek a romulánokkal szemben.

Kardassziát, amely néhány éve még jelentős nagyhatalom volt, a Domínium háború teljesen tönkretette. Jelentős részei ideiglenesen a győztes koalíció ideiglenes irányítása alá kerültek, ipara és hadereje a töredékére csökkent. Maga a Kardasszia Egyen romhalmazzá vált, és rengeteg polgára életét vesztette a Jem’hadarok féktelen irtóhadjárata nyomán. Az újjáalakult Depantana Tanács vezetőjének a száműzött kémet és háborús hőst, Elim Garakot választják. Az újáépítéshez a kölcsönt a Rom Nagus által irányított Ferengi Szövetség adta.

Ezalatt a Domíniumban Odo és Laas irányításával politikai fordulat áll be, ahol a hangsúlyt az együttműködésre, és a toleranciára helyezik a korábbi megfélemlítés és a terror eszközét. Odo támogatja hogy a Jem’hadarok önálló személyiségekké fejlődjenek. Sikerrel meghiúsítják a Typhoon-paktum azon kísérletét is, hogy azok megszerezzék a Domínium technológiáját.

A Domínium háború utáni korszak egyik nagy nyertese a Klingon Birodalom. Martok kancellár, bár a Föderációval való szövetség támogatója, önálló politikát folytat. A két nagyhatalom közösen vette fel a harcot a borg inváziós erőkkel, és más külső hódító törekvésekkel. Viszont a Föderációs Tanács több esetben is kritizálta a Birodalom belügyeit ami több esetben is visszatetszést keltett. A feszült helyzetben Qo’nos összes nem klingon származású lakosát biztonsági okokból kiutasítják, bár Martok ellenáll a Nagy Tanács javaslatának, hogy a nagykövetekkel is ugyanezt tegyék.

Súlyosbította a helyzetet, hogy egyre több klingon hajó lépte át a romulán és gorn határt, gyors rajtaütéseket végrehajtva. Éppen ezért a Csillagflotta hajókat vonultatott ezekre a területekre... és megtörténtek az fegyveres összecsapások. A helyzet elmérgesedése miatt a Föderáció felajánlotta, hogy közvetít a gornok és a klingonok között. Martok ebbe csak azzal a feltétellel egyezett bele, ha a Csillagflotta kivonja hajóit a klingon-romulán határról. A béketárgyalásokra a K-17 űrállomáson került sor, azonban valaki bombát robbantott a helyszínen, súlyosan megsebesítve az egyik nagykövetet. Meghiúsult a következő béketárgyalás is, mert a gornok megtámadtak egy klingon kolóniát.

Martokot párbajra hívta a Tanács egyik tagja J’mpok, és le is győzte. Az új kancellár nem volt hajlandó tárgyalni a Föderáció elnökével, sőt, katonai szövetségről kezdett el tárgyalni az Orion Szindikátus császárnőjével. A 2394-ben aláírt szerződés gyakorlatilag klingon védnökség alá helyezi a Szindikátust. A helyzet elmérgesedésért – mint később kiderül – a 8472-es faj is felelős, melynek tagjai az évek során beszivárogtak az Alfa és Béta kvadráns nagyhatalmainak magas pozícióiba. Azonban hiába jönnek rá erre klingon vezetők és a Csillagflotta hírszerzése, az események sodrát nem lehetett feltartóztatni. 2399-ben a klingonok hatalmas flottával megtámadták a szerintük a 8472 által irányított Gorn Hegemóniát. Mivel a Föderáció nem volt hajlandó csatlakozni a hadjárathoz, J’mpoc felmondta a Khitomeri Egyezményt, és új hidegháború köszöntött be. A háború alatt Worf megszakította kapcsolatait a Föderációval és a Qo’nos-ra költözve igyekezett latba vetni kapcsolatait a konfliktus kiszélesedésének megakadályozására.

Három év háború után a klingonok orbitális ostrom alá vették a gorn anyavilágot. A helyzetet bonyolította, hogy kiderült, a nausikaiak titokban támogatják a gornokat, ezért a klingonok ellenük is háborút indítottak. Egy év ostrom után a bolygó meghódol és a lelepleződő 8472-esek a klingonok kivégzik. Afféle szépségtapaszként a gorn uralkodót meghívják a klingon Nagytanácsba, de szavazati jogot nem kapott,

2405-ben J’mpoc bejelentette a klingonok igényét a Hromi ködre és térségére, és jelentős klingon flottát irányított az Arkanis szektorba, melyhez a gornok is csatlakoztak. Ezzel kezdetét vette a harmadik föderáció-klingon háború mely 2409 tartott. Mikor azonban 2410-ben bizonyítékot szereztek arra, hogy a 8472-esek egyaránt meg akarják támadni a Földet és a Qo’nos-t, a Birodalom beleegyezett egy olyan fegyverszünetbe, ahol erejüket a nagyobb fenyegetés ellen egyesítik. Ez a megállapodás lett a későbbi Alfa Szövetség magja, amely egységbe tömöríti az Alfa és Béta kvadráns jelentősebb hatalmait.

A Föderáció a Domínum háború okozta veszteségek ellenére is igyekezett biztosítani polgárai védelmét, és folytatni az űr felderítését. Sőt, 2380-ban a Vesta osztályú USS Aventine lett az első Csillagflotta hajó, melyen sikerrel tesztelik a 116-os fajtól megszerzett kvantum-slepstream hajtóművet. A borg invázió kezdetére a legtöbb Csillagflotta hajó már rendelkezett ezzel a hajtóművel. A technológiát ellopták a breenek, de Bashir doktor másodmagával megsemmisítette a breen hajógyárat a félkész hajókkal együtt.

2382-ben az Andor egy politikai válság miatt kivált a Föderációból, és mintegy három évig önálló világként szerepelt, mielőtt az új kormány újfent kérte csatlakozását. Az új építésű hajók révén a Csillagflotta hajói eljutottak nemcsak a Delta, hanem a Gamma kvadránsba is, ahol megtalálták a kétszáz éve eltűnt NX-02 Columbiát és kapitányát, Erika Hernandezt. Hernandez és Ezri Dax (A USS Aventine kapitánya) jelentős szerepet játszott a borg inváziós flotta megfékezésében.

2383-ban a Föderáció és a Typhoon paktum között vívott csatában megsemmisült a Deep Space 9 űrállomást, de Kira Nerys önfeláldozása révén a féregjárat megmenekült a pusztulástól. Azonban O’Brien és Nog tervei alapján a Föderáció hamarosan egy új, hipermodern űrállomást épített fel a féregjárat innenső oldalán.

A Tájfun Paktum nyílt és kevésbé nyílt intrikái ellenére a Rom Nagus vezette Ferengi Szövetség továbbra is barátai viszonyt tartott fenn a Föderációval, és csatlakozott a Khitomeri Egyezményhez. A harmadik klingon háború idején bár ferengi hajók nem harcoltak, de stratégiai nyersanyagokat szállítottak a Föderáció számára.

Az Iconia térkapuk tanulmányozásával illetve a még működőképes átjárók reaktiválásával a huszonötödik század elején a Föderációnak sikerült létrehozni egy saját térkapu hálózatot, hogy hajói gyorsan eljuthassanak a galaxis legtávolabbi pontjaira is.

Ez történt tehát az Elsődleges Univerzumban... vagy mégse? Az új Picard sorozatban minden kiderül majd!

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4814644008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása