Szerelem a Star Trekben

2019. február 14. 10:00 - T Pen

A Star Treknek nincs egyetlen jellemző szuperpárja. Habár vannak benne harmonikus párkapcsolatok: Keiko és Miles O’Brien, Rom és Leeta, Kes és Neelix, és hosszú ideig folytathatnánk a sort – nem beszélve Kirk hódításairól. Valentin-nap alkalmából nem is kereshetnénk másra a választ, minthogy lángolhat-e szenvedély a jéghideg űrben? Vannak-e a Star Trekre jellemző szerelmek vagy szerelmes párok? Lehet-e minden sorozathoz egy-egy jelképes álompárt rendelni? Megpróbáljuk megkeresni azt a bizonyos szikrát a szereplők között. Cikkünk első bekezdése a Discovery-re vonatkozó enyhén spoileres leírást tartalmaz!

Burnham és Tyler
Discovery

Sokáig gondolkodtam, hogy ne inkább Stamets és Culber szerelmét válasszam-e. Különleges, hogy a Star Trek először mutatott be nyíltan azonos nemű állandó szereplők közötti szerelmet, s tette mindezt teljes természetességgel, erőlködés és túlzások nélkül, mondhatni emberien. Azonban ami miatt mégis Burnham és Tyler mellett döntöttem, az az, hogy ez az első olyan Star Trek sorozat, amelynek tulajdonképpen egy főszereplője van, így közvetlenül Michael szemszögéből láthatjuk hogyan izzik fel közte és Ash között a levegő, és hát azt is mélyen átérezzük, amikor csalódnia kell szerelme kilétét illetően. Mert a szerelem akkor is igazi, ha fáj, vagy talán akkor csak igazán. Azonban úgy hiszem, minden megpróbáltatás ellenére a közös történetük még nem ért véget, ide még nem tettünk pontot.

Uhura és Spock
Kelvin-filmek

Ők a Kelvin-idővonal szerelmespárja, hiszen az eredeti sorozatban Uhura és Spock egyáltalán nem voltak intim viszonyban. Legközelebb akkor kerültek hozzá, amikor Uhura a Charlie című epizódban egy Spockról rögtönzött dallal incseleg a vulkáni tiszttel, s ha nem volna lehetetlen, azt mondanám a hegyesfülű még élvezi is. Azonban az új idővonalon, talán mert Spockot több érzelmi trauma is éri, románc szövődik a szép fekete híradóstiszt és az érzéketlennek hitt zöldvérű tudós között. Sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon milyen gyerek születhet ebből a kapcsolatból. Aztán felderengett előttem Tuvok...

T'Pol és Trip
Enterprise

Amikor Trip először pillantja meg az első küldetésen nyakukba ültetett vulkáni nőt, süt belőle az utálat. Kevesen fogadtak volna arra, hogy az övék lesz az egyik legmeghatóbb szerelmi szál az egész sorozatban. A szerelem nem első látásra érik meg bennük, hanem szép lassan ivódik a bőrük alá, ahogy kezdik megismerni egymás igazi arcát. Trip rájön, hogy T'Pol rideg álcája alatt egy félénk, érző női szív dobog, a nő pedig ráébred, hogy a főgépész kicsit szarkasztikus stílusa mögött mennyire szeretetreméltó fickó lapul. Na és hát hozzájuk fűződik a Star Trek egyik legikonikusabb erotikus jelenete is: amikor T'Pol csinos alakját látjuk meztelenül, de háttal, hogy bízzunk valamit a férfi nézők fantáziájára is.

Torres és Paris
Voyager

A Voyager indulásakor senki sem feltételezte volna, hogy B'Elanna és Tom valaha is összejön. Kettősük pont olyan ambivalens, mint Trip és T'Pol kapcsolata. B'Elanna, a félklingon, akit a kardassziaiak iránt érzett gyűlölete hajtott a Maquis-ba, túlságosan komoly, temperamentumos, a végsőkig kitart az elvei mellett. Ellenben Tom, a nőcsábász, Owen Paris admirális felelőtlen fia, akit eredetileg ki is rúgtak a Csillagflottából, mindent lazán vesz, de nem is sok dolog hozza lázba. Egy ideig úgy tűnt, B'Elanna inkább Chakotay-ért rajong, de aztán egyszercsak ő és Tom elkezdtek közeledni. Szokatlan módon itt a férfi ismerte fel hamarabb, hogy mit érez, bár majdnem mindketten meghaltak, mire végre bevallotta érzéseit. Persze végül megmentették őket, de az utolsónak hitt pillanatban kimondott vallomás így is romantikus marad.

Jadzia és Worf
Deep Space Nine

Ennél a sorozatnál tényleg nehezen döntöttem az álompárt illetően. Úgy hiszem szóba jöhetett volna még a bajori Kira Nerys őrnagy és az alakváltó, vagy ha úgy tetszik, elcserélt felügyelő, Odo szerelemmé ért barátsága is. De akár ott lehetne még a gyönyörű bajori dabolány Leeta és Rom, Quark látszólag nehézkes, de valójában okos és jóindulatú bátyjának kapcsolata. Amiért végül a szexi trill nő és a férfias, vad klingon mellett döntöttem, az egyrészt a szubjektív szempont, hiszen a klingon esküvős rész az egyik kedvencem, másrészt a szerelmük mély, de tragikus története. Jadzia halála után hiába kapta vissza Worf Daxet Ezri testében, a szikra már hiányzott. Az Jadziával halt.

Troi és Riker
Az új nemzedék (TNG)

Ez a sorozat is bőven kínált volna akár szerelmeket, akár egyszeri románcokat. Data és Tasha, Picard és Dr. Crusher, Worf és K'Ehleyr... és még lehetne sorolni. Azonban Deanna és Will szerelme olyan régi, hogy valójában még a sorozatot is megelőzi. Hiszen az első, 1979-es mozifilm végzetes vagy megdicsőült szerelmespárjának, Iliának és Willard Deckernek a parafrázisai ők (vagy ha tágabban értelmezzük, akkor a füstbe ment Második fázis című sorozat karaktereié). Szóval a szerelmük bizonyos értelemben régebbi, mint ők maguk. Az első résztől az utolsóig izgulhatunk, hogy összejönnek-e újra. Hol közelednek, hol távolodnak, hol múló viszonyt létesítenek valaki mással (Deanna és Worf kapcsolatát a mai napig nem értem), de mindig minden helyzetben szeretik egymást. A házasságukra viszont már csak a 2002-es Nemezis című mozifilmben került sor.

Kirk és az Enterprise
eredeti sorozat

Az eredeti sorozat (TOS) is bírt rövid románcokkal. Hosszabb viszonyok nemigen jellemezték a sorozatot, talán mert egy ötéves küldetés nem engedhette, hogy egy-egy bolygón életre szóló kapcsolatok szülessenek. A legénység maximum egymás társaságát kereshette ilyen céllal. Vörös zubbonyosokkal valószínűleg nem volt népszerű randizni, hacsak nem akart valaki idő előtt özvegységre jutni. Az egyetlen hosszútávú, több részen átívelő, de beteljesületlen szerelem Christine Chapel nővér plátói epekedése volt Mr. Spock iránt. A tesztoszteronnal dúsított Kirk kapitány jó tengerészhez illően majd minden kikötőben talált egy csinos nőt, de amikor az Édenkert egy kis szépséghibával című részben egy spóra hatására mindenki szerelmes bódulatba esik, kiderül ki bújik meg valójában Jim Kirk szívében: maga az Enterprise.

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7614626120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása