Ahová még autó nem merészkedett

2018. február 07. 19:25 - FCs.

Majdnem tökéletes volt a Falcon Heavy tegnapi tesztje

A várakozásoknál sokkal zökkenőmentesebben alakult a Falcon Heavy tesztrepülése: az eredetileg január végére tervezett fellövés végül tegnap, magyar idő szerint 21:45-kor valósulhatott meg, a tavaly felrobbant Falcon-9 esetétől eltérően ezúttal hibátlanul zajlott a felbocsátás. A raktérbe helyezett Tesla most már sikeresen megkezdte űrutazását, az összképet mindössze az egyik rakétamodul elhibázott visszatérése árnyékolta be.

A Nap körüli elliptikus pályát megcélzó Tesla vezetőülésében egy SpaceX szkafandert viselő bábu foglal helyet, a nyitott gépjárműbe ültetett pilóta a legtávolabbi szakaszon a Mars Nap körüli pályáját is el fogja érni, ha bekapcsolva hagyja a biztonsági övét a volán mögött. A járműre szerelt kamerák lenyűgöző látványt közvetítenek a világűrből, ahová autó még nem merészkedett korábban. Sajnos a Livesicence azóta kíméletlenül rávilágított, hogy a sugárzás miatt a Tesla talán egy évig sem fogja húzni a világűrben.

Bár napjaink legnagyobb teljesítményű rakétája sikeresen feljuttatta Elon Musk meggypiros Tesláját az űrbe, a rakétatestek landolása nem végződött problémamentesen: a külső egységek leszálltak, de a középső modul a kijelölt drónhajó helyett az óceánba csapódva érkezett meg. A hibáról – amit mostanra a SpaceX is elismert – először a The Verge adott tájékoztatást: a középső egység három hajtóművéből csak kettőt sikerült begyújtani. Az apró malőrtől eltekintve ezt a repülést nyugodtan mérföldkőnek tekinthetjük, amely a Holdra és Marsra készülő űrturisták álmainak fontos állomásává válhat.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4913643614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása