Egy sötét tükör tükörképe: a klingon-kardassziai szövetség

2018. május 24. 16:00 - Menyhárt Attila

A párhuzamos valóságok ötletével korábban csak az élénk fantáziájú emberek és sci-fi írók játszadoztak el. Ez történt a Star Trekben is, ahol a Deep Space Nine (DS9) sorozatban is, amikor a második évad Az átjáró (2x23 "Crossover") című epizódjában egy, az eredeti sorozatból (TOS) ismert tüköruniverzumba vitte el az újgenerációs rajongókat. A Kapcsolatfelvételben (First Contact) látott borg asszimilációt leszámítva az emberiség talán nem szenvedett el sanyarúbb sorsot.

klingon_kardassziai_szovetseg.jpg

Ez valóban a sötét univerzum-legalábbis az emberiség számára, ahol megvetett, lenézett szolgafajjá süllyedtek le. A szó, hogy terrán a legalantasabb lényt jelenti a Szövetség területén. Hogy történhetett mindez?

Miután Kirk és csapata távozott a tüköruniverzumból, Spock parancsnok (elméjében új ideákkal) karrierje folyamatosan ívelt felfelé. Hamarosan az Enterprise kapitánya lett, majd a Csillagflotta főparancsnoka. Ezen pozíciójában reformokat vezetett be: jogokat kaptak az addig elnyomott fajok, békésebb csillagközi diplomáciát folytatott a Birodalom. Legjelentősebb – és egyben legvitatottabb – lépése azonban a Csillagflotta jelentős leépítése volt.

Talán ez volt a végzetes lépés. Az eddig dinamikusan hódító Terrán Birodalom terjeszkedése megtorpant, lelassult. Már nem igázott le új bolygókat, hanem tárgyalásokkal próbált új fajokat, új civilizációkat megnyerni a Birodalom számára, melynek ellenfelei sem tétlenkedtek. Megérezték, hogy a Birodalom most sebezhető.

Két régi vetélytárs lépett szövetségre titokban: a klingon Gorkon kancellár és a kardassziai Renar legátus. Egyesített haderejükkel szemben a terrán flotta tehetetlennek bizonyult. A Terrán Birodalom megszűnt létezni... és megszületett a Klingon-Kardassziai Szövetség.

A huszonnegyedik század közepén a Szövetség vitathatatlanul az Alfa és a Béta kvadráns legjelentősebb nagyhatalma. De ez így nem pontos. A két nagyhatalom nem olvadt össze. Ugyan közös szimbólum jelöli a Szövetséget, azonban inkább csak katonai, gazdasági és stratégiai együttműködés ez, melyet dualista kormányzat irányít. A klingonok adták a Szövetség katonai erejét, míg a kardassziaiak inkább a közigazgatásban játszottak jelentős szerepet.

Az egykori Terrán Birodalom területét a két nagyhatalom fegyveres erői valószínűleg közösen ellenőrzik, esetleg fel is osztották egymás közt a szektorokat. Bár a klingon és a kardassziai faj a domináns, a korábban terránok által leigázott fajok kaptak bizonyos önrendelkezési jogokat, például korlátozott belügyi önkormányzatot. A Bajori Köztársaság jó példa: a korábbi terrán gyarmat politikusai hamar felismerték, hogy a Szövetség jelenti a jövőt. Hűségükért cserébe a bajoriak kapták szektoruk felügyeletét.

Minden meghódított bolygó élén úgynevezett intendánsok állnak, akiknek rangja megegyezik a kardassziai prefektusi pozícióval.

Gazdaságilag a Szövetség viszonylag stabil, de ez csak látszólagos. Számos csempészhajó dolgozik a csillagközi útvonalakon, és kalózok is gyakran csapnak le a gyanútlan utazókra és kereskedelmi konvojokra. Egyes kalózbandákat egészen magas pozíciókból irányítanak...

A számos faj közül, amely a Szövetség területén él, az emberek, azaz a terránok állnak a társadalmi ranglétra legalján. Minden terrán köteles megkülönböztető szimbólumot viselni ruhája bal vállán, és többnyire azonosító számukon szólítják őket – uraik nem is törődnek azzal, hogy nekik is van nevük, hogy érző, gondolkodó lények. Az is lehetséges, hogy ebben az univerzumban a Bajor körül keringő Terrok Nor (azaz a Deep Space Nine) bányaállomást nem bajori rabszolgák, hanem terrán kényszermunkások építették.

De a terránok között is vannak egyenlőbbek. Egyes gazdag családok megtalálták a helyüket ebben az új rendszerben is, sikeresen átmentve korábbi vagyonukat és befolyásunkat, mint Jennifer Sisko családja.

Ebben a sötét korszakban leledző világba kerül át hajtóműhiba miatt a Deep Space Nine (DS9) sorozatban, amikor a második évad Az átjáró (2x23 "Crossover") című epizódjában Kira és Bashir, ismét sorsdöntő események sorát elindítva...

Érdekesség, hogy ebben a valóságban a klingonok és a romulánok sem rendelkeznek álcázó berendezéssel, de technológiai szempontból ez az univerzum a Föderáció által inspirált technológiai újításokat leszámítva nagyjából azonos az elsődleges univerzuméval, tehát azzal, ahol az eredeti tíz mozifilm, és az eddigi hat élőszereplős sorozat is játszódik, melyek szereplőinek több magyar hangja is ott lesz a május 31-i közönségtalálkozónkon!

usztal_banner.gif

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9513998802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása