Tiltott kísérletek és eszközök a Csillagflottában

2020. március 30. 16:00 - Menyhárt Attila

A Csillagflotta a Föderáció által támogatott „védelmi és kutatószervezet”. Csillaghajói az ismeretlent kutatják, és ebbe nemcsak ismeretlen fajok felfedezése tartozik, de forradalmian új, vagy elfelejtett technológiák keresése is. Ugyanakkor ezek a csillaghajók egyfajta mozgó kutatólaboratóriumok is, ahol szintén folynak kísérletek, fejlesztések. De a Csillagflottától függetlenül is folynak kutatások a Föderáció egész területén. A végtelen tudásvágy, amelyre a Föderáció kultúrája épül, mégis tartalmaz bizonyos önkéntes korlátozásokat. 

soong-cs12.jpg

Az Eugenikus Háborúk még a lezárásuk utáni évszázadokban is éreztetik hatásukat. A megnövelt intelligenciájú (és agresszivitású) javítottaktól való félelem miatt már az Egyesült Föld korszaka előtt megtiltották a genetikai kísérleteket az emberi DNS „feljavítására”. A megtalált módosított embriókat nem pusztították el, hanem összegyűjtötték, és mikor a csillagközi utazás lehetővé vált, egy távoli aszteroidamezőben a Cold-12-es állomáson őrizték és tanulmányozták őket.

Innen rabolt el néhány embriót Dr. Arik Soong, hogy megoldja az agresszivitásuk problémáját, később pedig néhány „gyermekével” pedig a teljes állományt. Az embriók megsemmisültek a lopott klingon hajóval együtt, de ezzel a történet nem ért véget. Módosított embriókat már nem hoztak létre, de egyes kivételes esetekben csökkent értelmi képességű gyermekek meggyógyítására felhasználták a technologiát. Erre a legismertebb példa a Deep Space Nine orvosa, Dr. Julian Bashir, aki többször is megmutatta rendkívüli intelligenciáját, miközben sosem kapta el hatalomvágy, mint elődeit.

Miközben egyre modernebb és hatékonyabb fegyverekkel szereli fel a Csillagflotta a hajóit, bizonyos fegyverfajtákat továbbra is tiltólistára tesz emberségi okokból. így a vegyi, biológiai (majd a romulánokkal vívott háború után a Föderáció kezdeti korszakában) a nukleáris alapú fegyvereket is. A fézer és fotontorpedó elvileg „tiszta” fegyver, hiszen gyorsan és tisztán öl, és el is porlasztja az áldozatot.

A Föderáció - hosszas tárgyalások után - aláírta 2305-ben az algeroni egyezményt. Ebben egyebek között kötelezte magát a romulánok felé, hogy nem állítanak elő és nem használnak semmilyen álcázó technologiát. (Hogy mit ígértek a romulánok cserébe, azt nem tudni.) Ezután a föderációs kutatások az álcázók felderítésére korlátozódtak. Csakhogy 2358-ban egy Oberth osztályú hajón, a Pegazuson, miközben a tervezés alatt álló Galaxy osztály új berendezéseit tesztelték, egy titkos prototípus is helyet kapott.

thepegasus.jpg

Egy különleges álcázó berendezés, amely nem csupán elrejtette a hajót az érzékelők elől, hanem olyan fázisba vitte, ahol bármilyen szilárd anyagon át tud haladni. A teszt azonban műszaki hiba miatt katasztrófába torkollott, és a hajó egy aszteroida belsejében materializálódott a Romulán Semleges Zóna közelében. Pressman kapitány és Riker zászlós évekig titkolta az illegális kísérlet tényét.

Az igazság csak 2370-ben került felszínre, amikor felfedezték a Pegazus roncsát. Bár ez újabb árnyékot vetett a két nagyhatalom kapcsolatára, néhány évvel később a Domínium fenyegetést komolyan véve ismét szorosabb kapcsolat alakult ki. A romulánok egy álcázót adtak kölcsönbe a Defiant számára, azzal a kikötéssel, hogy azt csak a Gamma kvadránsban használhatja a Csillagflotta, cserébe a Domíniumról szerzett információkért.

A Föderáció tudományos kutatói már 2379 előtt tanulmányozták az addig elméletben létező thalaron sugárzás tulajdonságait. A gyakorlati kutatást azonban betiltották, mivel az adatok azt mutatták, hogy a sugárzásnak biogenetikus vonatkozási vannak. A thalaron képes szétroncsolni mindenféle élő szövetet, és azt átalakítani porszerű anyaggá.

Mindez elmélet maradt, mindaddig, amíg ki nem derült, hogy a puccsot végrehajtó Shinzon és rémán tudósai sikeresen előállítottak katonai feladatokra is alkalmas thalaron generátorokat. Két fajtáját ismerjük a generátornak: van egy miniatűr, akár zsebben is hordozható változat, amellyel a romulán szenátus tagjait semmisítették meg. A másik egy jóval nagyobb generátor, amelyet Shinzon rémán zászlóshajójára, a Scimitarra telepítettek, hogy megsemmisíthessenek vele minden élő szervezetet a Földön. Miután az Enterprise-E legénységének sikerült a hajót elpusztítani, az új romulán vezetés kötelezettséget vállalt, hogy nem fogja felhasználni a rémán technologiát.

thalaron_generator.png

A Csillagflotta első szintetikus tagja kétségkívül Data parancsnok volt. A 24. század közepe után. Dr. Soong forradalmi újításokat képviselő „gyermekét” sokáig képtelenek voltak reprodukálni, de a romulán népesség evakuációs műveletei idején már részleges sikert értek el a Föderáció tudósai. Ritkán szokták említeni a tényt, hogy a folyamatosan terjeszkedő Föderáció mindig is munkaerőhiánnyal küszködött, hiszen a fiatal és szakképzett polgárok kalandvágyó többsége folyamatosan áramlott az új kolóniákba a már korábban benépesedett világokból.

Erre a problémára kínált részleges megoldást az új szintetikusok hada, amelyek a Mars különböző helyein dolgoztak. Azonban a szintetikusok „lázadása”, értelmetlen pusztítása mindent megváltoztatott. A történtek alapos kivizsgálása helyett - akkor érthetetlen módon - minden szintetikus kutatást betiltottak. A Daystrom Intézet teljes kutatóosztályát bezárták, és minden pozitronikus technikát betiltottak. Léteznek olyan idegrendszeri betegségek, amelyek pozitronikus technologiával gyógyithatók lennének, de enélkül a betegek lassú halálra lettek ítélve. A további következmények beláthatatlanok…

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment
Címkék: Kánon

Star Trek a tévében – és azon is túl

2020. március 26. 17:00 - Ádám // emTV.hu

Közeledik a Kapcsolatfelvétel Napja, és bár az Űrszekerek közösségtalálkozót a kialakult járványhelyzet miatt el kellett halasztanunk, így is van mire melegíteni a zajláda előtt, ugyanis április 5-én, vasárnap délután két órától maratoni podcast adásfolyammal ünnepeljük a Star Treket, és a vulkániak 43 év múlva esedékes érkezését a Földre. De hogy milyen tartalmakkal idézhetjük meg otthonunkban Gene Roddenberry világát, azt ebben a cikkben szedtük össze.

160715-yamato-star-trek-review-tease_xvmz8l.jpg

Március 27-én, pénteken 17:20-kor a Filmbox Premium csatornán lesz látható a Mindenen túl (Beyond) című harmadik, és eddig utolsó úgynevezett Kelvin-film, majd március 29-én, vasárnap hajnalban az eggyel előbbi, Sötétségben (Into Darkness) című moziban csap össze az Enterprise legénysége Khannal a TV2-n.

Aztán március 30-án, hétfőn az emTV.hu és az Űrszekerek Közösségi Flotta kérésére 10:15-ös kezdettel a Film+ műsorára tűzi a Kapcsolatfelvétel (First Contact) című nyolcadik filmet, amit másnap, március 31-én, kedden hajnalban 3:45-től ismételnek meg.

Április 2-án különleges film kerül a Duna Televízió képernyőjére, amiben Dakota Fanning egy autista Star Trek rajongót alakít, aki megszökik gondviselőjétől, hogy az ötszáz oldalas Star Trek regényével részt vehessen egy forgatókönyvíró versenyen. A lány hősi eposzának főhőse Spock, aki a Deep Space Nine-ra is ellátogat. A lány élete szűk körben mozog, meghatározott menetrend szerint él, amitől eltérni nem ajánlatos, mert összezavarja. Audrey, a nővére az egyetlen, aki befogadhatná, de saját családja miatt nem tudja felvállalni. Wendy szökésével egy igazi road-movie indul, jó és rossz kalandokkal teli, hogy odaérjen a leadási határidőre. A filmről annak idején itt az Űrszekereken is írtunk. A Világot látok című film tehát április 2-án 21:35-től megszakítás nélkül látható a Dunán.

Április 4-én 13:45-től pedig ismét a Mindenen túl (Beyond) című mozi kerül képernyőre, ezúttal a TV2 műsorán, míg másnap, a Kapcsolatfelvétel Napján az Űrszekerek Közösségi Flotta online Star Trek ünnepébe kapcsolódhattok be!

Április 5-én, vasárnap tehát, a Kapcsolatfelvétel Napján az Űrszekerek Közösségi Flotta, az Impulzus Podcast, a Parallaxis és az emTV.hu Facebook oldalán, valamint az Impulzus Podcast és az emTV.hu YouTube csatornáján egy maratoni podcast adásfolyammal ünnepeljük meg a Star Treket, melyben többek között vendégünk lesz Tuvok magyar hangja, Holl Nándor, Markovics Botond és Szélesi Sándor sci-fi és fantasy írók, Miyazaki Jun, az SFportal főszerkesztője, Werner Norbert asztrofizikus, valamint a Kóbor Trekkerek különítménye, Mr. Sci-Fi & Fantasy, Andulino, és WeTomi is. Bővebb információkért kattints az akapcsolatfevetelnapja.hu oldalra! 

Ráadásul a műsort követően az Űrszekerek Közösségi Flotta Facebook oldalán bemutatjuk a Holl Nándor és Kassai Károly, azaz Tuvok és Neelix magyar hangja közreműködésével a sajnos azóta elhalasztani kényszerült közösségtalálkozó promóciójának szánt, eddig nem bemutatott második jelenetet, illetve a forgatáson készült remek hangulatú werkfilmet is.

Aki pedig szívesen ismétli Archer kapitány és legénysége kalandjait, az minden nap megkapja a napi Enterprise-adagját az RTL Spike-on, ahol jelenleg a sorozat a harmadik évadának végén jár, de szünet nélkül érkezik a negyedik évad ismétlése is.

emTV.hu

komment

Star Trek a tévében – március

2020. március 09. 14:00 - Ádám // emTV.hu

Kevesebb, mint egy hónap van a Kapcsolatfelvétel Napjáig, amire nem csak a hetente megjelenő, az ingyenes Űrszekerek közösségtalálkozóhoz kapcsolódó különleges tartalmainkkal melegíthettek, mint amilyen a pénteken bemutatott, Holl Nándor és Kassai Károly, azaz Tuvok és Neelix magyar hangja főszereplésével készült jelenet, hanem a zajláda előtt is melegíthetünk a Star Trek ünnepre. Hosszúra nyúlt mondatom ezzel a végére is ért, jöjjenek inkább a tények. Star Trek a tévében márciusban, íme:

starterkateveben_18jan.jpg

Tovább
komment

Picard - hazug alkuk a háttérben

2020. február 26. 16:00 - Menyhárt Attila

A titkok és hazugságok sötét hálója mindenkit megmérgez, aki belegabalyodik. Álmokat és életeket tesz tönkre. Már az első évad felénél járunk a Picard sorozatban, és egy új, sötét összeesküvés kezd kibontakozni a szemünk előtt. Konteó rovatunkat ezennel megnyitjuk, lássuk, hogy hova vezethetnek az eddig megismert szálak! Cikkünk spoilereket tartalmazhat.

commodore_oh.png

Tovább
komment

Megosztotta a nézőket a legújabb Picard epizód

2020. február 25. 16:00 - FCs.

Michael Chabon az erőszakról és a pozitív jövőkép hiányáról nyilatkozott

Nyers brutalitással kezdődött a Star Trek: Picard ötödik epizódja, ami a rajongók jó részét teljesen kiakasztotta, a váratlan jelenet pedig sokakban olyan visszatetszést keltett, hogy végleg elment a kedvük a sorozattól. A produkció showrunnere, Michael Chabon rendszeres konzultációt tart a rajongókkal, így ezen a héten nem is volt kérdéses, hogy milyen téma körül forogjon az Instagramon zajló kérdezz-felelek. Cikkünk természetesen spoilereket tartalmazhat.

rexfeatures_9458003c.png

Tovább
komment

Podcast műsorok a Star Trek világában

2020. február 17. 14:00 - FCs.

A rajongói élmények a legtöbb esetben nem érnek véget a stáblistával, a történet által generált diskurzusok és véleménylavinák ugyanis jókora utóéletet generálnak a frissen megjelent sorozatepizódokhoz. Sokan rajongói csoportokban osztják meg a gondolataikat, mások pedig a produkció készítésének részletes háttérinformációira vadásznak. A kibeszélés gyakran történik podcast műsorok segítségével, ez pedig mind a hallgatóknak, mind pedig az adás készítőinek tökéletes platformot jelenthet az átélt élmények feldolgozásához.

pic_podcast_3.png

Tovább
komment

A „Picard” az új Star Trek - és a régi is

2020. január 27. 15:00 - Dave // űrszekerekflotta.hu

Az új sorozat első epizódja („Remembrance”) meggyőzően nyit új fejezetet a Star Trek egész korpuszában, a franchise múltjából jól ismert, működő elemeket egy lehetséges jövőbe átemelve, anélkül hogy túlságosan nosztalgikus, vagy ellenkezőleg, elidegenítően modern lenne. Patrick Stewart egyértelműen definiálja a karaktert, olyan hajtóerőt és hitelességet adva a történetnek, amit tényleg csak a trekes virágkornak emlegetett 1990-es években láthattunk utoljára. A nyitó részről szóló kritikánk igyekszik elsősorban esztétikai oldalról közelítve, szinte teljesen spoilermentes elemezni.

capture_20200124_234636.jpg

Tovább
komment

Majdnem Edward James Olmos lett Picard kapitány Az új nemzedékben

2020. január 20. 15:00 - FCs.

Öt érdekesség Patrick Stewartról

Nem sokon múlott, hogy a ma ismert Picard kapitányt Patrick Stewart arcával azonosíthatjuk, a kapitányi székhez vezető úton ráadásul több akadály is tornyosult: Az új nemzedék előkészítése során nem is Stewart volt az első, akire a készítők gondoltak, amikor pedig bekerült képbe, Gene Roddenberry egyáltalán nem vele képzelte el a Star Trek televíziós feltámasztását. Cikkünkben öt érdekességet gyűjtöttünk össze, melyben Az új nemzedék indulása, valamint Patrick Stewart élete is helyet kapott.

stewart_ejo.png

Tovább
komment

Star Trek: Picard – foghíjas előzmények

2020. január 15. 16:00 - Dave // űrszekerekflotta.hu

Alig több, mint egy héttel a sorozat premierje előtt feszülten várjuk, hogy megtudjuk, mi is az a nagyszabású esemény, ami a nyugdíjba vonult Jean-Luc Picard-ot ismét akcióba hívja. Sok rajongó azonban legalább ennyire kíváncsi lenne arra is, hogy mi történt a legutolsó TNG-mozifilm, a Nemezis cselekménye (2379) és a Star Trek: Picard kezdete (2399) közötti két évtizedben. Erre kerestük a választ kánoni, és azon kívüli forrásokból, valamint a kiadott előzetesekből és a készítők nyilatkozataiból kiindulva. Cikkünk kisebb-nagyobb spoilereket is tartalmaz, korábban kiadott regényekre, képregényekre, illetve kis mértékben az érkező sorozat tartalmára vonatkozóan is.

picard-tca-2020-promo-photos-00005.jpg

Tovább
komment

Ez a Picard már nem Az új nemzedék világában él

2020. január 13. 16:00 - FCs.

Patrick Stewart újra az univerzum középpontjába került, hiszen a színész által taposott életpályája egy masszív Variety-portréban tárult a közönség elé, ráadásul a múlt héten megjelent cikkben a színész a Picard-sorozatra váró Star Trek rajongókat sem hagyta új információk nélkül: Stewart szerint senki se számítson Az új nemzedék hangulatára, a színész pedig a kevesebb, mint két hét múlva bemutatkozó sorozat aktuálpolitikai mondanivalóját sem ódzkodott hangsúlyozni.

patrick-stewart-3-1000-16x9-1.jpg

Tovább
komment

Picard visszaszámlálás az Űrszekereken

2020. január 12. 16:00 - FCs.

A Star Trek egyik legnépszerűbb karaktere hamarosan új sorozatban tér vissza a képernyőkre, a január 24-én esedékes nemzetközi premierig ezért naponta megjelenő tartalommal segítjük a megfelelő felkészülést: a Facebookon megjelenő posztjaink, a témában írt cikkeink, valamint a videós és podcast tartalmaink nem csupán a legnagyobb rajongókat, de azokat az érdeklődőket is megszólítják, akik eddig csak az interneten található mémek alapján azonosították a kopasz kapitányt.

star-trek-picard.jpg

Tovább
komment