Impulzus napló – A vágyak csapdája

2020. május 05. 15:00 - FCs.

Az Impulzus 119. adásában az eredeti sorozat ’A vágyak csapdája’ című epizódjával foglalkoztunk (By Any Other Name, TOS 2x22), melyben segélyhívással csalogatják egy ismeretlen bolygóhoz az Enterprise legénységét az Androméda-ködből érkezett idegenek, akik hazatérésük érdekében erőszakkal veszik át a hajó irányítását. Amikor a hódítók a galaxisunk peremének átlépése után szinte mindenkit dodekaéderré változtatnak a fedélzeten, Kirk és csapata úgy dönt, hogy az emberi testbe költözött agresszorokat érzéki stimulációval próbálják megállítani.

star_trek_the_original_series_s02e22_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_35_25_749.png

A történetet Jerome Bixby írta, aki eredetileg egy sötétebb alapszituációt képzelt el: az idegenek (akik kezdetben nem kelvaiak, hanem „dvenyeniek” voltak) például tíz legénységi tagot kihajítottak volna a hangárból az űrbe, Kirk kapitányt pedig embertelen kínzásnak vetették alá. A legénységnek előírták, hogy kivel szaporodjanak (újabb rabszolga nemzedékek létrehozása céljából az utazás során), Kirk számára például Leslie Thompson segédtiszt lett volna kijelölve. Az NBC tiltakozott, így D.C. Fontana sokkal befogadhatóbbá tette a végeredményt, és kiegészítette a humorosabb, lazább részekkel. A „pároztatás” szituációt a döntéshozók egyébként nagyon hasonlónak gondolták ’A kísérlet’ (The Cage, 1x00) történéseihez. Bixby eredeti elképzelése itt elolvasható.

Jerome Bixby neve a Star Trek nézők számára már nem volt ismeretlen, hiszen a ’Tükröm, tükröm’ (Mirror, Mirror, TOS 2x04) című epizódot is ő jegyzi, az itt bemutatkozó Tüköruniverzumhoz pedig a későbbi sorozatok készítői is gyakran visszatértek. Az eredeti sorozatban Bixby még további két történetet jegyez, méghozzá ’A viszálykeltő’ (Day of the Dove, TOS 3x07) és ’A szerelem hatalma’ (Requiem for Methuselah, TOS 3x19) című részeket a harmadik évadban. Az írót a tévénézők az Alkonyzóna sorozatból is ismerhetik, de ’Az őslakó’ című film is emlékezetes csemege az elgondolkodtató sci-fik és a kamaradrámák kedvelőinek, egyébként pedig ez az utolsó olyan munkája, amely képernyőn megjelent. Az őslakó ráadásul Tony Todd és John Billingsley szerepeltetése miatt is számot tart a Star Trek rajongók figyelmére.

Dorothy Fontana egyébként rutinmunkának tekintette az epizódon végzett változtatásokat, amiről így nyilatkozott:

„Én csupán átírtam. Nem kötött hozzá személyes imádat, de szerkesztőként elvégeztem a feladatomat. Egyébként érdekes történetnek gondolom. A végén egész jól sikerült.”

Az epizód második fele Gene Roddenberry alapötletéből is merít, ami a Chevron Hall of Stars sci-fi antológia sorozat ‘The Secret Weapon of 117’ című epizódjában már egy másik módon megvalósult, méghozzá 1956-ban. Ez két idegenről szólt, akik emberi alakban figyelték az embereket, végül annyira lenyűgözte őket a sok érzéki tapasztalat, hogy emberek szerettek volna maradni. Az egyik idegent egyébként a későbbi Khan, Ricardo Montalban játszotta.

Az epizód eredeti címe (By Any Other Name) a Rómeó és Júliából származik. Kirk így idézi a művet Kelinda számára a bolygón:

“What's in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet."

“Mi is a név? Mit rózsának hivunk mi,
Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.”

photo017.jpg

David Gerold szerint az írók sokat gondolkodtak rajta, hogy az idegenek hogyan fenyegessék a legénységet, az ötletet végül a Gene Roddenberry asztalán található dodekaéder adta. Állítólag a probléma tárgyalása közben Roddenberry pont a térbeli alakzattal játszott a kezében, és ő maga állt elő az ötlettel, hogy a kelvaiak változtassák őket ilyen tárgyakká.

Az eredeti sorozattól szokatlan módon konkrét utalások hangzanak el korábbi epizódokra:

Ahová ember még nem merészkedett (Where No Man Has Gone Before, TOS 1x03) - Miután Rojen említést tesz a galaxis pereméről, Kirk megjegyzi, hogy az Enterprise már volt ott (“We've been there”). Spock szó szerint elismétli az elemzését: “Density negative. Radiation negative. Energy negative.” A felújított verzióban a csillagos háttér színe is felidézi a második pilot epizódot.

Háborús játékok (A Taste of Armageddon, TOS 1x23) - Kirk az Eminiar VII-en történt fogságukat emlegeti fel, ahol Spock a vulkáni telepátiával semlegesített egy őrt.

A Scotty és Tomar közötti iszogatás Az új nemzedék ‘A múlt emlékei’ (Relics, TNG 6x04) című epizódjában is meg lett idézve: a folytatásban rövid szagolgatás után Scotty helyett ezúttal Data mondja, hogy “ez egy zöld ital”. Scotty és az utolsó üvegről készült képkocka ma már megszámlálhatatlan mémnek ad alapot az interneten.

Az epizódhoz kapcsolódó további információkról, magyar szinkronos érdekességekről, Barbara Bouchet vendégszerepléséről a 119. adásunkban hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8215661752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása