NX-Enterprise – a sorozat után

2019. április 17. 10:00 - Menyhárt Attila

Az NX-Enterprise hőseinek élete a Föderáció megalapításával nem ért véget. Az Enterprise múzeumba került, de a tisztekre még rengeteg feladat várt, hogy tovább építsenek egy szép új világot. A most következő cikkünkben a kánoni és nem-kánoni történelemből szemezgetve tárjuk elétek a hajón szolgáló tisztek sorsát.

Malcolm Reed a hajó egykori harcászati tisztje a Föderáció alapítása után 2162 szeptemberéig T’Pol kapitány parancsnoksága alatt volt az USS Endeavour első tisztje, majd kézhez kapta kapitányi kinevezésé, és Intrepid osztályú USS Pioneert. Dr. Phlox ekkortájt alapos orvosi vizsgálatnak vetette alá, és megállapította, hogy a transzporter károsította a szervezetét, és óva intette az esetleges gyermekvállalástól. (Nem ő volt az egyetlen áldozat, ezért a Csillagflotta egy időre leállította a transzporterek használatát.) A szomorú hír azonban nem vette el életkedvét, sőt romantikus viszonyba került Caroline Paris-szel. 2166-ig irányította a Pioneert, majd Archer admirális kérésére annak személyes adjutánsa lett.

Egy kapitánynak mindig szüksége van egy megbízható és tapasztalt első tisztre. Nem véletlenül választotta Reed erre a posztra Travis Mayweathert. Barátságuk annak ellenére kitartott, hogy 2155-ben Maywether elhagyta a hajót, mert nem értett egyet Archer kapitány egyes módszereivel. Szolgált az NX-04 Discovery-n, az Atlantiszon, a Yorktownon, a Republic-on és a Franklin Rooseveelten, mígnem 2162 októberében elfogadta Reed felkérését. Számos közös kalandjuk volt az elkövetkező években, s találkoztak többek között Tobri Dax-szal is. Érdekes módon ezen a hajón szolgált egy bizonyos Samuel Abraham Kirk nevű fiatal hadnagy, James T. Kirk nagyapja.

Közvetlenül a Föderáció megalapítása után T’Polt előléptették kapitánnyá a Csillagflotta kötelékében. Megkapta az Endeavour parancsnokságát, amely Archer admirális zászlóshajója lett. Egy évig volt a hajó kapitánya, miután Malcolm Reed követte őt ezen a poszton. Azonban T’Pol továbbra is a Csillagflottában szolgált, és csak kilencvennyolc éves korában 2186-ban szerelt le. Ezután a Vulkán nagykövete lett, és a Vulkánon élt tovább Trippel és két gyermekével, T’Mira-val és Loriennel.

Elhagyva az Enterprise-t Dr. Phlox különleges állatsereglete kíséretében szintén az Endeavourre költözött. Évekig dolgozott a hajón, és közben igyekezett gyermekei (három fiú és két lány) sorsát is egyengetni, mivel ketten is belekeveredtek az Antar Igaz Fiai nevű szélsőséges csoport ügyeibe. Kiváló munkája elismeréseként a huszonharmadik század közepén egy díjat alapítottak az ő nevével, amelyet először 2241-ben adtak át Dr. Othello Becknek. A 2250-es években a Csillagflotta Akadémián tanított. Később segített az Enterprise hajóorvosának McCoy-nak, Chapel főnövérnek az Epszilon Zeta 7-en egy halálos vírus elleni ellenszer kifejlesztésében. Jegyzeteit még a huszonnegyedik században is használták az orvosok, és 2376-ban is létezett egy Phlox Institute nevű orvosi intézet melynek tagja volt Dr. Pulaski is 2379-ig.

Mindenki azt hitte, hogy a hajó gépésze, a szókimondó Trip Tucker nem érte meg a Föderáció alapokmányának aláírását. Azonban halálát csupán eljátszották, és a 31-es szekció ügynöke lett. (Már a Föld-romulán háború alatt is teljesített küldetéseket az ő szolgálatukban) Romulánná átoperálva segített szabotálni azt a romulán projektet, amely a hetes fokozatra képes térhajtómű megalkotását célozta meg. De beszivárgott a Terra Prime maradékának a soraiba is, hogy megakadályozzák terrorista cselekmények elkövetését. Archer admirális tudott új munkájáról, és számos alkalommal kérte a segítségét kényes ügyekben. Ugyanakkor tudta, hogy mégis fel kellene fedni az igazságot a családja előtt, de Trip ezt nem akarta, mert úgy érezte rossz irányba változott meg. Végül több évvel később, de otthagyta a 31-eseket és átoperált arccal, és új személyazonossággal (Michael Kenmore néven – éppen úgy mint a Stargate: Atlantis-ban) a Vulkánra költözött T’Pollal, s két gyermek büszke szülei lettek. Bizonyíték van arra is, hogy 2238-ban még életben volt és meglátogatta a Csillagflotta Háborús Emlékművet. Később róla nevezték el a Tucker Emléképületet, amely a huszonnegyedik.században a Csillagflotta mérnöki parancsnokságának adott helyett.

Akárcsak több társa, Hoshi Sato parancsnokhelyettesként szolgált az Endeavour fedélzetén, mint kommunikációs tiszt. Harmincas évei végén otthagyta a Csillagflottát, és tökéletesítette az univerzális fordítót . Férjhez ment Takashi Kimurához, aki a MACO tagjaként szintén egy ideig az Endeavour-on szolgált. Családot alapítottak és a Tarsus IV-en telepedtek le. Azonban amikor Kodos a Hóhér halálra ítélte a bolygó népességének felét, Hoshi és családja is az áldozatok közé tartozott.

Archer az Enterprise leállítása után elfogadta az admirálisi kinevezést, mert az orvosi vizsgálatok neurologiai károsodást mutattak ki szervezetében. Kezdetben nem volt elégedett volt új rangjával, és feladataival a Csillagflotta adminisztratív központjában, de rájött, hogy az íróasztal mellett is sokat tehet a Föderáció és a Csillagflotta érdekében. 2162 szeptemberében az Endeavour lett a személyes zászlóshajója, és többször is felkérték, hogy a Csillagflotta nevében tárgyaljon más fajok vezetőivel. 2165-ben Samuel Gardner admirális visszavonulása után ő kapta meg az UESPA vezetői posztját.2169 január 1-én ment nyugdíjba, azonban nem maradt tétlen ő sem. Elfogadta a nagyköveti posztot az Andorián, ahol – korábbi tettei elismeréseként – a Birodalmi Gárda tiszteletbeli tagja lett. 2175-ig szolgálta nagykövetként a Föderációt, majd az Egyesült Földet képviselte a Föderációs Tanácsban. Tíz évvel később őt választották a Föderáció elnökévé,és két elnöki cikluson át (2184-2192) irányította azt a csillagközi szövetséget amelynek létrehozásában oroszlánrészt vállalt. Emlékét két bolygó is őrzi : az Archer Planet a Gamma Trianguli szektorban , és az Archer IV az Ursae Majoris 61-ben. Vajon Archer apja büszke lenne arra, hogy a fia akaratereje révén eljuttatta az emberiséget a csillagokba?

emTV,hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5114770444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.