Riker parancsol Picardnak?

2019. március 03. 14:00 - T Pen

Jonathan Frakes, Az új nemzedék (TNG) Riker parancsnoka nemrég egy podcastben mesélt a Star Trek múltjáról és jövőjéről, amelynek ő maga is jó ideje szerves része. Nem csak a kamera előtt, hanem mögötte is, hiszen rendezett már Star Trek mozifilmet, és persze epizódokat is. Legutóbb a Discovery-ben csillogtathatta meg tudását. Mesélt arról, hogy jelenleg milyen munkákon dolgozik és hogy milyen érzés, hogy újra visszacsöppent a sci-fi világába.

Frakes nemrég fejezte be a The Gifted – Kiválasztottak című szériában a munkát, ami egy X-Men világában játszódó sorozat. Akárcsak (a Frakes szerint új Star Treknek tekinthető) The Orville egyik részét is ő maga rendezte. Szóval látványosan tért vissza a sci-fi világába.

Egyáltalán nem meglepő, hogy Frakes, aki egyébként eddig három epizódot is dirigált a Discovery-ben, az első körben tíz epizódos Picard szériában is rendezői szerepet vállal. Az új sorozat első szezonjának forgatása április közepén kezdődik Kaliforniában, és várhatóan 2019 végén kerül majd adásba.

Frakes szerint Alex Kurtzman és Secret Hideout egy olyan világon dolgozik, amely a remények szerint folyamatosan valami frisset tud majd nyújtani mindig a rajongóknak, és most már hivatalos, hogy a harmadik évaddal folytatódik a Discovery is, amivel párhuzamosan elindul Sir Patrick Stewart sorozata. Korábban már bejelentették a Michelle Yeoh főszereplésével készült spin-offot is, amelyben a Discovery-ből megismert Georgiou császárnő és a 31-es szekció ügyeibe nyerhetünk bepillantást. Nem is beszélve az új animációs sorozatokról: a felnőtt nézőket megszólító Lower Decks (Alsó fedélzet), a Rick & Morty egyik alkotójától, Mike McMahanről. Frakes, aki látta már az előzetes terveket, úgy fogalmazott, hogy őrületesek lesznek. És végül még itt van a gyerekek számára készülő rajzfilmsorozat, amely a tervek szerint a Nickelodeonon fog futni. Frakes szerint optimizmusra ad okot, hogy egyszerre öt Star Trek sorozatról beszélhetünk, és várhatóan ezek a sorozatok meghatározzák majd a Star Trek életet az elkövetkező évekre is.

Egyébiránt Frakes megjegyzése a Lower Decks-ről az első olyan mondat, amit Star Trek produkcióhoz közeli ember mondott a készülő sorozatról. Hogy mennyire lesz igaza Frakes-nek sajnos nem egyhamar tudjuk meg az animációs produkciók hosszas előkészítési folyamati miatt. A sorozatfőnök Mike McMahan azzal viccelődött közösségi oldalán, hogy Michael Waldronnal egyszerre kezdték írni a történetet. Ő a Lower Decks-et, Waldron a Marvel Loki sorozatát. De mivel Waldron sorozata élő szereplős, ő már rég gazdag és híres lesz általa, míg McMahan még mindig a Csillagflotta bírósági jeleneteit animálja.

Amikor arról kérdezik Frakes-et, hogy szeretne-e színészként is visszatérni a sorozatba, talányosan válaszol.

"Az ok, amiért nem szeretnék visszatérni a sorozatba, mint színész az az, hogy ez egy kétélű kard. Éveken keresztül azonosítottak Riker parancsnokkal. Sir Patrick kitűnően játszott a sorozatban, aztán más dolgokba kezdett, William Shatner is több más produkcióban remekelt. De sokan közülünk a Star Trek univerzumban sajnos beskatulyázódnak. Emiatt aztán nem hívnak bizonyos műsorokba vagy nem kapok meg bizonyos szerepeket, vagy mondhatjuk úgy is, hogy nem kapunk, mert úgy ismertek meg bennünket, mint Riker, Data vagy Troi. Szóval ez egy érdekes dilemma. Viszont nagyon hálás vagyok amiatt, hogy közben megismertem egy másik szakmát, amelyben minden önteltség nélkül mondhatom sokkal jobb vagyok, szóval jobban is élvezem."

Frakes azt is elmesélte mennyire szereti, hogy a Discovery kapcsán gyakorlatilag szabad kezet kapott, egyetlen dolog, amit elvártak, hogy az epizódok mozifilmszerűek legyenek. A sorozat sokat merített mozgalmasságban és stílusban a JJ Abrams-féle mozifilmekből. A mozgásban lévő kamerák, a sok daru Frakes szerint sokkal szórakoztatóbbak, mint mozdulatlan kamera mögül lesni.

Frakes szerint munkájának kedvenc része, amikor a színészeket instruálja. A Discovery színészgárdáját különösen csodálja, akiket hegedűművészekhez hasonlított, akik nem dramatizálják túl a feladatot, hanem egyszerűen csak stílusosan és elegánsan hangolják a hangszert a legjobb előadásra. Frakes szerint ezért élvezet velük dolgozni nap mint nap.

Jonathan Frakes rendezte egyébként a közönségkedvenc nyolcadik, Kapcsolatfelvétel (First Contact) című filmet, amit A Kapcsolatfelvétel Napja alkalmából rendezett Űrszekerek mozibulin nagyvásznon nézhettek újra. Regisztráció és belépő váltása az akapcsolatfelvetelnapja.emtv.hu oldalon!

emTV.hu // TrekMovie

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6214663381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása