"Nem minden kalitka börtön, és nem minden börtön örök"

2019. január 24. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Karakterközpontú visszatekintés a Discovery évadnyitójára

A sorozat indulásakor, 2017-ben már tettünk kísérletet a karakterek összefoglaló ismertetésére, elsősorban az akkor megjelent promóciós sajtóanyagok és színészek rövid bemutatásán keresztül. Most, terveink szerint részről-részre szeretnénk figyelemmel kísérni fejlődésüket, jellemük és viszonyaik alakulását, melyet természetesen meghatároznak az egyes epizódokban a velük történt események is, így egyúttal a heti részek történéseinek rövid kivonatával is szolgálhatunk. Kiemelten spoiler-veszélyes visszatekintésünket tegnap Burnham, Saru és Pike karakterével kezdtük, most pedig következzenek a többiek!

Sylvia Tilly (Mary Wiseman)

Zászlósként szertelenebb és önfeledtebb, mint valaha – a készítők picit túlhúzták karakterének egyik jellegzetes vonását, mindazonáltal még mindig kedves, őszinte, lelkes és szerethető figura maradt, a hajó és a legénység érzelmi központja. Burnham patronáltja továbbra is, de másik mentorára, Stamets doktorra is csodálattal és szeretettel tekint, bébi tribbliként sírna ha az előző évadban időnként zord pokróc, máskor habókás mikológus tudós elhagyná a hajót. Immár szerves része az eseményeknek és az új felfedezésnek, így karaktere továbbra is az érdeklődés középpontjában marad.

Sarek (James Frain)

Az első évad pilotja, valamint a Lethe után talán itt kapta a legtöbb szerepet. Az első évad zárásában még egyszerű utasként tartott a vulkánra, immár Burnhammal együtt próbálják Spock titokzatos látomásait és eltűnését megfejteni. A legmarkánsabb Discovery-karakterek között van, reméljük jelenlétével, és a színész tehetségével élnek is a készítők, és nem ítélik báb-szerepre őt, (ismét) űrszappanoperává silányítva némelyik epizódot.

Amanda (Mia Kirshner)

A legnehezebb helyzetben gyöngéd és figyelmes pótanyaként próbál biztonságot és jövőt adni az elárvult földi kislánynak. Visszatérő motívum az előző évadból az Alice csodaországban felolvasása az ifjú Michaelnek. Mindeközben Spock csak néz... (nektek is a horrorfilmek gonosz kisfiúja ugrott be a jelenet láttán?) Kedves megjegyzés Sarek részéről, hogy bevallja: ő maga is hallgatta Amanda meséit.

Spock (Ethan Peck)
(fiatalon: Liam Hughes)

A legifjabb Spockról mindent elmondtunk, az "ifjabb", Ethan Peck által alakított karakter egyelőre csak voice over jelentkezik be, miközben Burnham a fivére személyes naplóját (!) visszahallgatva próbál utánajárni a Spock körül kibontakozó rejtélynek. Szerencsére az audiofájl további, rejtett adatokat tartalmaz, mely utat mutathat Spock megtalálásához. Spock nyomában járunk tehát majd a második évadban, de ha nem lenne ez elég áthallás a harmadik mozifilmhez, egy messzi (messzi) galaxis is eszünkbe juthat, ahol szintén nagy Erővel kerestek egy spirituálisan jelentős, szakállas karaktert egy egész mozifilm során...

Jett Reno (Tig Notaro)

Az epizód egyik meglepetéssztárja a szókimondó, karakán, fanyar humorú Reno parancsnok, a lezuhant USS Hiawatha túlélő legénységét mérnöki leleménnyel életben tartó főgépész. Tig Notaro komikus színésznő remek egyveleget ad elő a lassan ötvenhárom évnyi Trek-történelem összes szarkasztikus és cinikus orvos/mérnök karakteréből, stand-up-os múltjának köszönhetően tökéletes természetességgel. Akár a Discovery főgépészi posztját is átvehetné, ami most... kié is?

Connolly (Sean Connolly Affleck)

Óvakodj a karakterektől, akiknek neve, vagy annak egy része megegyezik valódi nevükkel... Egydimenziós, kissé arrogáns sablonfiguraként persze nem sok vizet zavar az epizódban, apróság, hogy hozzá kapcsolódik a Discovery USA-tévés besorolási kategóriájában megengedhető egyetlen szitok/epizód ("no shit"), valamint kiderült, hogy az Akadémián kaitián szobatársnője volt (a rajzfilmsorozatból ismert macskaszerű M'Ress is közéjük tartozik), és hogy nem igazán tiszteli tiszttársai szakmai véleményét. Nem úgy, mint Pike, aki a Connolly vs. Burnham vitában utóbbinak ad igazat, ám előbbit már ez sem mentheti meg, hiába a csillogó kék akcióuniformis.

Paul Stamets (Anthony Rapp)

A Discovery mikológus kutatótisztjét komoly válságban találja az évadnyitó epizód: a férfi képtelen túlesni szerelme, Dr. Hugh Culbert elvesztésén, a hajón minden őrá emlékezteti, arról nem is beszélve, hogy a hadnagy a múlt felidézésének egy különösen hatékony módját is használja: egy sajátos idegi interfész segítségével aktiválja egyik Culbert doktorhoz kötődő emlékét. A fájdalomban élő férfi ennek ellenére nem mulasztja el az iránta rajongó, és őt mentorának tekintő Tilly zászlós patronálását sem, bár a a fiatal tisztnő legnagyobb bánatára azt is közli, elhagyni készül a Discovery-t. Az aktuális küldetés, és az aszteroida befogása némiképpen kimozdítja ebből a lelkiállapotból, ugyanakkor kétséges, hogy az évad végéig a legénység tagja marad-e.

Airiam (Hannah Cheesman)
(az első évadban Sara Mitich)

A jelentős mennyiség kibernetikus kiegészítővel felszerelt, augmented emberi tisztnő szerepét az új évadtól kezdve Hannah Cheesman veszi át Sara Mitichtől, a karakter immár Airiam 2.0 néven "upgradelve" szerepel, de egyes források szerint a második részben már mint Airiam 2.5 jelenik meg – a robothölgy frissítése ezek alapján gyakoribb, mint a Firefoxé a kezdetekben.

Nilsson (Sara Mitich)

Immár Airiam maszkja nélkül, emberi karakterként láthatjuk a színésznőt, akit azonban majdnem redshirt végzet ér, hiszen az első epizódban majdhogynem magával sodorja az hangárban óriás űrbogárként aktiválódó gravitációs szimulátor.

Dr. Hugh Culber (Wilson Cruz)

Dr. Stamets idegi interface segítségével idézi fel párja opera-rajongását, egy megható és meghatározó emléket kettőjükről, hiszen a páros egy kasszilián operaelőadáson ismerkedett meg (erről egy képregény is megjelent tavaly). Jelenlegi állapota és sorsa ismeretlen, nem tudjuk, hogy a készítők milyen módon szeretnék visszahozni a karaktert, így egyelőre úgy tűnik, megmarad Stamets szomorkás flashbackjeinek főszereplőjeként.

Nhan (Rachael Ancheril)

Az Enterprise-ról Pike-kal együtt átszálló, valószínűleg barzani származású mérnöknő egyelőre kevés szerepet kapott az első részben, emiatt, és tündöklő, vörös színű Power Rangers egyenruhájából kiindulva akár redshirt is lehetett volna, egészen addig, míg Connolly hadnagy volt szíves átvenni tőle ezt a szerepet. Nhan elgondolkodtató
megjegyzése a Discovery látványos belsejét látva az, hogy már érti, hová folyik el a Föderáció pénze. A hajó fantasztikus belső tereit látva egyébként mi nézők is meglepődünk, hol titkolták mindezt az első évadban?!

Dr. Tracy Pollard (Raven Dauda)

Habár az első évadban sok ideig egyes egyedül láthattuk Dr. Culbert a Discovery vakítóan fehér gyengélkedőjében, a későbbiekben más orvosok is felbukkannak, köztük Dr. Pollard is. Egyelőre nem derült ki, ő lesz-e az orvosi főtiszt, mindenesetre Burnhamet ő kezeli mentőakciója után.

Linus (David Benjamin Tomlinson)

Ezüstbetétes, sok paszomány-csíkkal díszített egyenruhája alapján magasabb rangú tudományos tiszt lehet a Discovery fedélzetén. Szauriaiként talán bárpincérnek is elképzelhetnénk, főleg, mert mulatságos karakterként vezetik be. Egyetlen áldásos tette a már ekkor is kissé bosszantó Connolly turbóliftbeli letüsszentése, melyet a búskomorságából lassan visszatérő Burnham is mosolyogva fogad. Az Orville-ben remekül ülő helyzetpoén csúnyán kilóg a Discovery összképéből, nem mintha egy csöpp humort nem viselne el a széria, de azt például Reno karaktere tökéletesen hozta, Linus pedig még heti vicces alienként is ügyetlen húzásnak tűnik.

Gabriel Lorca (Jason Isaacs)

Szelleme a szerencsesütiben üzen kapitány-utódjának: "Nem minden kalitka börtön, és nem minden börtön örök". A készítők talán a jó öreg Lorca (melyik is...) visszatérését lebegtetik a konteógyártó rajongók szeme elé, vagy pedig ez csak egy egyszerű utalás a Kalitka (The Cage) című eredeti sorozatot nyitó pilot részre, melyben először láthattuk Pike kapitányt?

A Discovery második évadának nyitóepizódját az Impulzus Podcast aktuális adásában is kibeszéltük:

A Discovery-vel kapcsolatos további híreinkért kattints ide, vagy lépj be a sorozat rajongói és kibeszélő csoportjaiba, illetve hallgasd és lájkold az Impulzus Podcastet! A legfrissebb Star Trek tartalmakért pedig kövess minket Facebookon, Twitteren vagy Instán!

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr514583232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása