Ez a divat: Star Trek

2018. október 17. 16:00 - Gáspár Klára

Ha a Star Trek univerzum kifejezést halljuk, csupán a végtelen űr feltérképezése, és az azzal járó kalandok jutnak eszünkbe. Ez a sorozat azonban jóval több ennél! Hatással volt a mindennapi életre, számtalan modern technikai eszköz kifejlesztésére, és igen, a divat világára is. De hogyan és kik által történt mindez? Egy csokorba gyűjtöttem nektek, milyen meghökkentő, innovatív és érdekes kreációkat láthattunk a szériában illetve a valós életben.

Bár egy tévéműsor kosztümjeit hozzáértő csapat álmodja meg és hozza létre, legnagyobb köszönettel mégis William ’Bill” Ware Theiss-nek tartozunk. Az 1931-ben született, amerikai származású jelmeztervező kreativitását tükrözi az eredeti sorozat (TOS) és Az új nemzedék (TNG) sok-sok ikonikus darabja. Utóbbinak végzett végzett munkáját egyébként Emmy-díjjal jutalmazták.

Ugyanígy Robert Blackman, akit tíz alkalommal jelöltek Emmy-re Az új nemzedék (TNG), a Deep Space Nine (DS9) és a Voyager szériákban, illetve a Nemzedékek és Kapcsolatfelvétel című filmekben – ebből két alkalommal sikerült is szobrocskára váltania a nominálást.

A képernyőn persze a leggyakoribb viselet a Csillagflotta uniformisa. Az elmúlt évtizedekben ez jó néhány változáson ment keresztül, két dolog azonban azonos marad az egyenruha: jellegzetesen testhezálló, ám minimalista stílusú öltözetekről van szó, ami minden esetben alkalmazza a color-blocking technikát, illetve mindig meghaladja korunk aktuális divatirányzatait.

uhura.jpg

A Flotta hölgytagjainak öltözékét alapvetően Uhura hadnagy piros miniruhája határozta meg. A hetvenes években elterjedt, igencsak rövid miniszoknyák elfogadása is részben a képernyőn már megszokottá vált minidivatnak köszönhető.

A férfiakat sem kímélték a tervezők: a TNG gálaegyenruhái a passzos harisnyával és tunikával karöltve valószínűleg a legtöbb férfiembernél kiveri a biztosítékot. (És ahogy erre a sorozat is számtalan alkalommal utal: ez a jövőben sincs másként, egyformán feszengenek benne ők is.)

De nem csak az uniformisok mutatnak túl a mindennapjainkon. A legénység tagjai szabadidejükben is igencsak látványos, merész ruhákban feszítenek. A legtöbbről az átlagembernek valószínűleg nem a kényelem és a praktikum ugrik be elsőre, de nagy valószínűséggel a jövőben a ruhaanyagok összetétele is jelentős fejlődésen ment keresztül.

Azért az űr felfedezése közben megismert idegen fajokat sem kell félteni. Akár a romulán vagy klingon seregek egyenruhái, akár a természeti népek viseletei külön posztot érdemelnének. A sorozatok egyik varázslatos elegye, hogy milyen jól sikerült minden egyes faj jelmezeit olyan módon megtervezni, hogy az a faj sajátosságait egyértelműen és hűen tükrözze. Gondoljatok csak bele, egy klingon harci ruha vagy fegyver vagy akár egy borg (ráadásul minden borg különböző) megálmodása mennyi kreativitás és beleérzést igényelhetett.

A mai napig rendkívül népszerű univerzum lelkes rajongói a különböző rendezvényekre meglepőnél meglepőbb cosplay jelmezeket öltenek. Ezek lehetnek akár házilag készített szerelések, de néhány élelmes webshopnak hála akár meg is rendelhetjük a sorozatban szereplő eredeti öltözet tökéletes mását.

És hogy mennyire felforgatta ez az irányzat a divat valódi világát? Gondoljatok csak bele, a Vouge és a nagy divatlapok külön cikkekben foglalkoznak a témával, és számtalan nagy nevű divattervezőt is megihletett már. (Alexander Wang 2015-ös tavaszi kollekciójában is találunk uniformisra hajazó modelleket, de Nicolas Ghesquiére is tervezett androidszerkót a Balenciaga divatháznak.) Egy szó mint száz, vitathatatlan kedvenc szériánk hatása a divat világára.

Nektek melyik volt a kedvenc jelmezetek? Kommenteljetek itt, vagy Facebookon!

emTV.hu

Ha szeretnél minket továbbra is olvasni, arra kérünk támogasd csapatunkat!

komment
Címkék: Divat Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4014306633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása