Heten mint a gonoszok

2018. augusztus 16. 16:00 - Menyhárt Attila

Nincsen fény árnyék nélkül, ez igaz a Star Trekre is. A Csillagflotta tisztjei a pozitív jövő példaképei, ám nem mondható el az univerzum minden intelligens élőlényéről. Mindig akad egy új ellenség, akivel fel kell venni a küzdelmet. Negatív lista Khantól a Domíniumig. Szerintem.

Khan Noonien Singh

Génmanipulált személy, karizmatikus politikus a huszadik század végéről. A Herceg, ahogy előszeretettel utal magára. Génsebészeti úton létrehozott szervezete gyorsabban regenerálódik, immunis a legtöbb betegségre és kétszer akkora élettartamra számíthat, mint az átlagemberek. Fotografikus memóriája révén mindenre emlékezett amit valaha látott és olvasott. Nem csupán szuperintelligens személy, de mérhetetlen hatalomvágy is dolgozik benne. Képes kontrollálni érzelmeit, hűvös és arisztokratikus a megjelenése . Ha kell kellemes és udvarias tárgyalópartner, aki képes elbűvölni a nőket (mint McGivers hadnagy), de nem tűr ellentmondást. A huszadik század végén követői segítségével meghódította a Közel-Keletet és Dél-Ázsiát és nem sok választotta el attól, hogy zsarolással és manipulálással megszerezze a Föld feletti egyeduralmat. Ám tervei meghiúsultak, és kénytelen volt a forradalmian új DY-100 űrhajóval, a Botany Bay-jel elmenekülni a Földről ellenfelei elől. Kétszáz év hibernáció után a Kirk prancsnokolta USS Enterprise bukkan rájuk. Khan, miután felmérte a megváltozott helyzetet, megpróbálta megszerezni a csillaghajót, amely első lépés lett volna, hogy új birodalmat alapítson. Kirk azonban győzedelmeskedett felette és mindannyiukat az Alfa Ceti IV-re száműzte. Húsz évvel később a Genesis projekt révén Khannak lehetőséget kapott arra, hogy bosszút álljon Kirkön és az Enterprise-on. A szerepet a TOS-érában Ricardo Montalbán, a második, Sötétségben alcímű Kelvin filmben Benedict Cumberbatch (képünkön) alakította.

Gul Dukat

A DS9 (más néven Terok Nor) egykori kardassziai parancsnoka és a Bajor teljhatalmú ura eleinte nem tűnt igazán gonosz figurának. Ravasz katona, akit azonban pont ambíciói és jellemhibái miatt a kardassziai vezetés folyamatosan semmibe vesz az előléptetések során. A pozícióját vesztett tiszt azonban hamarosan áldozatául esett annak a téveszmének, mely szerint ő a megtestesítője a kardassziai erényeknek. Messianisztikus látomása miatt szövetséget köt a Domíniummal és kirobbant egy komoly csillagközi háborút. Lánya halála után elméje végképp megbomlik és a teljes Alfa Kvadráns megsemmisítésére is hajlandó lenne.

sela.jpg

Sela

Natasha Yar és Castillo hadnagy gyermeke, aki romulán fogságban született. Emberként nőtt fel ott, ahol az embereket lenézik és utálják. Ezért ő romulánabb lett a romulánoknál (még a hajviseletében is őket utánozza), és feladott minden emberi értéket azért, hogy hatalmat szerezzen a csillag impérium hierarchiájában. Ravasz és intelligens, nem válogat az eszközökben. Számos föderáció elleni műveletben benne volt a keze, többek között a Vulkán erőszakos annektálásának terve, a Föderáció és a klingonok szövetségének aláásása.

Seska

Jó eséllyel pályázhatna az Év kémje címre. Nem tudjuk hogy a katonai hírszerzésnek vagy az Obszidián Rendnek dolgozik, de felettesei elégedettek lehetnek a tevékenységével. A kardassziai titkos ügynök hosszú időn át mindenkit megtévesztett először a maqui szervezetben, majd a Voyager fedélzetén, elhitetve hogy ő tulajdonképpen egy bajori szabadságharcos nő, aki isteníti a parancsnokát, Chakotay-t. Igen sokoldalú képzettséggel és műszaki ismeretekkel bír. Mikor úgy tűnik a Voyager képtelen a gyors hazatérésre, Seska megpróbált technikai segítséget nyújtani az egyik kazon frakciónak, és miután lebukott náluk keresett menedéket. Feltett szándéka volt, hogy megszerezze a Voyagert és biztosítva a technikai egyeduralmat a kazonoknak létre tudja hozni a Föderáció egy új ellenfelét és potenciális szövetségest a kardassziaiaknak. De a Voyager holofedélzetén is hagyott néhány meglepetést minden esetre felkészülve.

Borg

A Föderáció talán leghalálosabb és legveszélyesebb ellensége a félig gép félig élő szervezetből álló borg, mely a huszonnegyedik századra a galaxis jelentős részének lakosságát asszimilálta kiborgizált, önálló akarattal nem rendelkező szervezetekké. Bár a birodalmat a kollektíva egy csoporttudat irányítja, az igazi vezető a Királynő. Lételeme a folyamatos terjeszkedés, melynek révén egyre több egyedet és technikai tudást olvaszt magába. Eleinte a Föderáció is csupán egy újabb asszimilálandó célpont volt, de aztán a legveszélyesebb ellenféllé vált a Királynő számára, és egyben kulcs a galaxis feletti egyeduralomhoz.

8472

A folyadékűr lényei először akkor kerültek kapcsolatba a dimenziónkkal, amikor a borg megtalálta a módját hogy átjusson hozzájuk. Csakhogy az ott élő 8472 faj biotechnológiára épülő civilizációja sokkal erősebbnek bizonyult, és ellentámadásba mentek át. Nem számított, hogy csak a borg volt az ellenség, a 8472 ki akart irtani minden értelmes életet a galaxisban kivétel nélkül. A Voyager legénységének sikerült fegyverszünetet kötni velük, de ez nem hárította el a tényleges veszélyt. Az idegenek immár a Föderációt tekintették elsődleges célpontnak, de a módszereik finomodtak: nem kívülről, hanem belülről akartak támadni beszivárogva a Csillagflotta soraiba. Ismét a Voyager legénysége akadályozta meg a terveiket, és ezáltal megoszlott a 8472 vezetőinek véleménye is a kérdésben, ami egyenlőre elodázza a veszélyt.

Agytröszt

Ha valaki segítséget nyújt ellentételezés nélkül, az önzetlenség. Ha segít, de fizetséget vár, azt nevezhetjük szolgáltatásnak is. De minek nevezzük azt ha valaki (vagy valakik) titokban és szándékosan előidéznek egy problémát, majd megkérik az árát a segítségüknek? A szubtérben rejtőzködő Agytröszt pontosan ezt teszi a Delta kvadránsban. Általában négy tagot számlálnak, de közben folyamatosan keresnek új tagokat is, hogy biztosítsák a szervezet folytonosságát. Az összegyűjtött fejlett technológiák révén viszályokat robbantottak ki fajok között vagy természeti katasztrófákat idéztek elő világok százain, hogy a becsapott lények tőlük várják a megoldást.

dominium.jpg

Domínium

A galaxis egyetlen ismert stabil féregjárata lehetőséget nyújtott a Gamma kvadráns felfedezésére. Azonban az Alfa Kvadránsból érkező utazok felkeltették egy több ezer éves birodalom figyelmét is. A Domínium vezetői, az Alapítók nem sokszor avatkoznak be a birodalom életébe: az irányítást ráhagyják a vortákra, és a Jem’hadarokból álló hadseregükre. Létezésük nagy részét a Nagy Láncban töltik, és azt akarják, hogy az életüket semmilyen életforma ne befolyásolja. De ez a fajta izoláció totális hatalomra tör, amely könyörtelenül elpusztít minden fajt és civilizációt amely nem hajlandó elfogadni az Alapítók által felkínált új rendet. Először viszályt szítottak az Alfa Kvadráns vezető nagyhatalmi között, hogy meggyengítsék azokat. Terveiket felgyorsította, hogy Gul Dukat a Kardassziai Unió nevében szövetséget ajánlott, és ez lehetőséget adott arra, hogy a Domínium hídfőállást létesítsen a kvadránsban. Ez a lépés egy sok pusztítással járó háború kezdetének bizonyult.

emTV.hu

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3914183633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása