Star Trek: Discovery – 1x7 epizódleírás

2017. november 05. 08:20 - FCs.

A főcím előtt ezúttal semmilyen jelenet nincs, az epizód pedig Burnham naplóbejegyzésével kezdődik. A személyes tapasztalatok ismertetése közben egy összefoglaló videómontázst látunk a legénységbe történő beilleszkedésről és a mindennapokról.

epizodleiras_1x7_1.jpg

Tyler hadnaggyal kapcsolatban a készítők minden epizódban fenntartják a gyanút a nézőben:

"Tyler hadnagy rettentően sokat szenvedett, és mindezek ellenére méltóságot és jóindulatot áraszt magából."

A naplóbejegyzés Burnham aktuális kihívásával zárul: party van a Discovery-n, a vulkáni közösségekben ilyen sosem fordult elő. Tilly szerint ez az esemény remek alkalom lenne arra, hogy Burnham közelebb kerüljön Tyler hadnagyhoz,ennek érdekében egyedül hagyja őket. Mielőtt azonban az oldott csevegés teret tudna hódítani, mindkettőjüket a hídra szólítják.

epizodleiras_1x7_2.jpg

Útközben egy kereszteződés közepén váratlanul összeütköznek Dr. Culberrel és Stamets-cel. Annak ellenére, hogy egy láda hasznosnak tűnő dolog a földre hullik, Stamets szokatlanul kedélyesen viselkedik, miközben finom utalást kapunk Tylerrel kapcsolatban:

"... bámulatosan jó formában van hét hónapnyi kínzás után."

A kínosan kedveskedő hadnagy feszélyező kérdést tesz fel: mi a helyzet Tyler és Burnham között? Burnham zavarba jön, majd Tylerrel együtt folytatják útjukat a hídra.

epizodleiras_1x7_3.jpg

A hídon azonosítatlan jelforrást érzékelnek, hamarosan egy űrben lebegő élőlény jelenik meg a kijelzőn: egy gormagander. A kapitány csalódottan fújja le a sárga riadót, egy jó kis csatára számított. A kihalás szélén álló teremtmények nem a vadászat miatt fogyatkoztak meg, hanem változó, komfortos életmódjuk juttatta őket idáig. Ez az egyed ráadásul rendkívül gyenge életjeleket mutat. A veszélyeztetett fajokat a szabályzat szerint azonnal xenológiai létesítménybe kell szállítani, így a Discovery fedélzetére sugározzák.

Az élőlény az egyik hangárban kap helyet, a belsejéből viszont váratlanul egy andoriai-sisakot viselő idegen lép ki, aki azonnal lövöldözni kezd. Burnham éppen megmenekül, a behatolót pedig sikerül bekeríteni az egyik folyosón. A sisak levétele után kiderül: Harry Mudd támadta meg a hajót. Rendkívül ideges, mert a kapitány és Tyler otthagyták őt a klingon cellában. Miután beszámolt a sértettségéről a kapitánynak, felrobbantja hajót.

epizodleiras_1x7_4.jpg

A teljes megsemmisülés után újra a buli helyszínét látjuk: a szereplők valószínűleg időhurokba kerültek. A party-ból távozva Stamets állítja meg a Tylert és Burnhamet: úgy tűnik, hogy ő az egyetlen, aki képes észlelni az események ismétlődését. Felkészíti a hídra igyekvő tiszteket, hogy egy gormaganderrel fognak találkozni, ami be is igazolódik. Mivel a szaporodásnak hátat fordított lények száma drasztikusan lecsökkent, normál esetben elhanyagolható esélye lett volna a hadnagynak, hogy ráhibázzon. A kapitány most még csalódottabb, mint az első ciklusban. Tyler és Burnham ismét lemennek a hangárba, hogy fogadják az gormagandert.

Az előző huroktól eltérően most máshogy történnek az események: valaki aktiválja a spórameghajtót. Tyler és Burnham a gépházba siet, ahol Mudd már mindenkit elintézett. Burnham számára világos lesz, hogy Tyler és Mudd ismerik egymást. A szélhámos a hajó meghajtóendszerének működésére keresi a választ (ami a klingonok számára értékes lehet), eközben túlterheli a hajtóművet, ami hatvan másodperc múlva megsemmisül. Mivel erőtérrel védi magát, Tyler nem tudja megállítani, Stamets azonban sikeresen mögé kerül, és lelövi. Sajnos a hajón ez már nem segít: a túltöltődés visszafordíthatatlan, újabb végzetes robbanás következik be.

epizodleiras_1x7_5.jpg

A következő alkalommal Stamets már a party-ban próbálja utolérni Burnhamet, de elkerülik egymást. Burnham már a hídon van, a látványosan közönyös Lorcával együtt. Amikor elindul a hangárba, Stamets ismét megpróbálkozik beszélni Burnhammel. Felfedi előtte az időhurok működését. Eközben Lorca az érzéketlenségének hangot adva halnak nevezi a sikeresen felsugárzott élőlényt, majd belép a turboliftbe, mert Culber kéreti a gyengélkedőre Stamets miatt. A liftből kilépve azonban Mudd várja őt egy fézerrel. A kapitány személyes kutatólaborjába szeretne bejutni, azt remélve, hogy ott rátalál a spórahajtómű titkára. Egyúttal az önmegsemmisítő rendszert is elindítja a nyomaték kedvéért.

Stamets tájékoztatja Burnhamet, hogy Mudd valamiféle berendezés birtokába került, ami az elmúlt harminc perc megismétlését teszi lehetővé számára. Újra és újra próbálkozik, hogy fényt derítsen a hajtómű titkára. Stamest a multidimenzionális medveállatka DNS-ével kezelte magát az ugrásokhoz, így kívül tud állni az eseményeken, és minden hurok történéseire emlékszik. Mivel Tyler volt Mudd cellatársa, ezért Stamets azt reméli, hogy a biztonsági specialista rendelkezik valamilyen információval Mudd technológiáját illetően. Stamets arra kéri Burnhamet, hogy áruljon el egy olyan titkot, amit még soha senkinek nem mondott el: így egyszerűbb lesz őt meggyőzni a következő alkalommal, ha erre a titokra hivatkozik.

epizodleiras_1x7_6.jpg

Lorca elvezeti Muddot a privát kutatószobájába, majd egy videó-összeállítás keretein belül betekintést nyerhetünk azokba az alkalmakba, amikor Mudd megölte Lorcát (ez addig ötvenháromszor történt meg, de a visszaemlékezésben csak néhányat látunk közülük). Lorca birodalmában izgalmas fegyverek vannak, az egyiket Mudd ki is próbálja a kapitányon, a hajtómű működési elvéhez viszont nem kerül közelebb.

Stamets sikeresen megtalálja Burnhamet a buliban, és a féltve őrzött titokkal nyitja a beszélgetést, miszerint Burnham még sohasem volt szerelmes. A következő lépés Tyler meggyőzése: ez Burnham feladata, mert a biztonsági főtiszt kedveli őt. Burnham ebben a körben nem jár sikerrel, lepattintja a táncolni vágyó hadnagyot, így Tyler a hídra megy, Burnham meg ottmarad a helyszínen. Újra Stamets-nek kell gatyába ráznia a szituációt. Fel kell készíteni az oldott hangulatra képtelen Burnhamet, hogy közelebb tudjon kerülni Tylerhez. A mai epizódban sokszor használt kereszteződésben táncpróbát tartanak, ahol Stamets el is meséli, hogy ő hogyan ismerkedett meg Culberrel. A sokszor levont tanulság ezúttal is megjelenik: a szerelem egyáltalán nem logikus.

epizodleiras_1x7_7.jpg

A soron következő alkalommal már Burnham kapja el Tylert, majd táncba viszi a hadnagyot. A romantikus keretrendszer már teljesen felépült, itt az ideje Muddról és az időhurokról beszélni. Tyler ráhangolódik a szituációra: ha ismétlődik az idő, egy csókból nem lehet baj.

Mudd kapitány ezúttal a hídon csap le: a vezérlés teljes egészében az ő kezében összpontosul, Lorcát pedig a fogdába sugározza (szerencséjére most nem az űrbe). Koncentrált sötét anyag bogyóval fenyegeti a híd személyzetét, amit a hősködő, véletlenszerű kommunikációs tiszten majdnem ki is próbál, de hirtelen megjelenik Tyler, Burnham és Stamets. Tyler megpróbálja lelőni Muddot, de a zsivány ezúttal is erőtérrel védi magát. A lila kínbogyót így végül Tyler kapja, akinek megsemmisülésén Burnham eléggé felhúzza magát. Saru anyagszerkezeti lebontására már nem kerül sor, Stamets megmutatja Muddnak, hogy ő az, aki szükséges a hajtóműhöz. Ketten együtt lesugároznak a gépházba.

epizodleiras_1x7_8.jpg

Tilly és Burnham megvizsgálják a gormagandert, aminek a belsejében egy hajót fedeznek fel, az pedig egy olyan kristályt tartalmaz, aminek merőleges indexe megegyezik a Mudd csuklóján viselt berendezéssel. Burnham szerint a hajtómű elvesztése után Mudd már csak egy módon vehető rá arra, hogy újraindítsa az időt.

Burnham meglátogatja Muddot a kapitányi szobában, és közli vele, hogy ő az a Michael Burnham, aki megölte T’Kuvmát, így a klingonok jelentős felárat fizethetnének érte. Az információ átadása után Burnham feláldozza magát egy sötétanyag-golyóval, amit lenyel. A klingonok már a helyszínre lettek hívva, de Mudd nem tud ellenállni a megnövekedő profit csábításának: nyom egy resetet.

epizodleiras_1x7_9.jpg

Amikor Mudd újra a hídra érkezik fenyegetőzni, a legénység már várja őt: a kapitány átadja neki az irányítást és a széket. Emellett biztosítja számára a hajót, Burnhamet és Stametset. Cserébe azt kéri, hogy a legénység távozhasson: nem szeretné, ha a Buran incidens újra megismétlődne. Mudd gyanakszik, de belemegy az alkuba. Az időhurok megszűnik, a csuklóberendezés végleg eltűnik.

A klingonok megérkeznek a helyszínre. Mudd Burnham, Stamets és Tyler társaságában indul a klingonok fogadására. A folyosón azonban hamar kiderül, hogy minden nem-kritikus rendszer Mudd ellen lett hangolva: nincsenek klingonok, helyette viszont érkezik Stella és a kifosztott édesapja, akik elől Mudd valójában elmenekült. Átadják a szélhámost a zűrös családnak, a flotta többet nem szeretne találkozni Muddal.

epizodleiras_1x7_10.jpg

Burnham és Tyler úton a hídra, a turboliftben beszélik meg az történteket, amiket egy másik időhurokban éltek át.

Star Trek: Discovery
hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8313179618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása