Divat, őrület, vagy valami más? – Mi is az a con és miért jó?

2017. szeptember 14. 13:25 - Idaho EL

Hétvégén tartják az idei Hungarocont

Minden rajongó hallott már a conokról, mely a convention szó rövidített alakja, azt jelenti: találkozó. De mi is ez valójában? Kik csinálják, mi történik ott? Vajon érdemes ellátogatni rájuk? Elmondjuk mire számíthat az, aki ellátogat egy rajongói összejövetelre!

slcc.jpg

Talán kezdjük az elején. Az esemény tehát egy rajongói találkozó, angol nyelven (fan) convention, elterjedtebb nevén con. Egy filmekkel, sorozatokkal, képregényekkel, hírességekkel (színészekkel, akiktől akár kérdezni is lehet) kapcsolatos összejövetel.

Az Amerikai Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvend, Magyarországon a legrégebbi, rendszeresen megjelenő hasonló esemény a Hungarocon. Ez utóbbi a legismertebb hazánkban, de a teljesség igénye nélkül például a Magyar Star Trek Klub, a Magyar Star Wars Klub, vagy éppen a Magyar Csillagkapu Klub is rendszeresen szervez eseményeket, de a japán animék szerelemesei sem maradnak találkozó nélkül, hiszen az MondoCon már hosszú ideje fontos rendezvénye a hazai rajongói életnek. A kisebb, akár Facebookon szerveződő közösségek is gyakran rendeznek vagy vesznek részt hasonló eseményeken.

Hogy is zajlik valójában? A külső szemlélő jelmezekbe bújt emberek (cosplayerek) tömegét láthatja kívülről. Talán egy farsangi forgatag? Kicsit több ez azért, mint a látszat! A rajongók gyakran hosszú hónapokat töltenek azzal, hogy a számukra hőn szeretett szereplőt megformázzák. A tükör előtt gyakorolják a leginkább jellemző mimikát (például Spock jellegzetes szemöldök felhúzását), mozdulatokat. Megtervezik, elkészítik a ruházatot. Persze nagy durranás lehet az interneten oly gyakran megjelenő kiegészítőket áruló cégektől rendelni egy ritka kelléket is. Ilyen lehet például egy olyan Star Trek trikorder, mint amit az első filmben (Csillagösvény) láthattunk. A trikordert kézzel készítették, és a benne lévő elektronikát 3D-s nyomtatóval alkották meg – olvasható a leírásban. Villog, csillog, és aki megveszi, biztos lehet benne, hogy felhívja magára a figyelmet egy ilyen rendezvényen.

Ha belépünk az ajtón, rohamosztagosokat láthatunk épp egy Csillagflotta tiszttel diskurálni. Sok társaság, közösség, egyesület is megjelenik még ezeken a rendezvényeken, népszerűsítve magukat. Vannak kihelyezett pultok, melyeken az egyes filmek, sorozatok relikviái, gyűjteményei vannak. Gyakran vásárolhatunk is ezek közül. Bármely asztal mögött álló személlyel bátran szóba elegyedhetünk, és segítségükkel megismerkedhetünk a minket érdeklő filmekkel, sorozatokkal, képregényekkel. Nagyon érdekes, gyakran még a témában jártas személyek számára is újdonságokkal tudnak szolgálni.

Ha tovább megyünk más lehetőségekkel is találkozunk. Gyakran jelennek meg cégek, csoportok, konzolos játékokkal és technikai újdonságokkal. Ezeket nem csak megnézni, de kipróbálni is lehet. Megnézhetjük a cosplay versenyt (ahol eldől, kié a jobban elkészített jelmez), vagy a performance-okat (ezekben két, vagy több résztvevő rövid jeleneteket adnak elő). Vannak vetítések, előadások, természetesen a legtöbb az épp aktuális rendezvény témáját öleli fel.

Ezek a rendezvények nem csak a hasonló érdeklődésű embereket hozzák össze, de lehetőséget kínálnak arra is, hogy az eltérő érdeklődési körű csoportok is kapcsolatokat építhessenek ki egymás között. A conok, rajongói szemmel mutatják be a filmeket, sorozatokat, ami egyfajta tisztelgés a színészek, rendezők felé is.

Legalább egyszer tehát mindenkinek érdemes lehet ellátogatnia egy ilyen eseményre! Akár a most hétvégén (szeptember 16-17 között) tartott Hungaroconra. Én ott leszek!

emTV.hu // képünk illusztráció, mely a 2015-ös Salt Lake Comic Conon készült

komment
Címkék: Hungarocon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9212828284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása