A legjelentősebb rajongói filmes Star Trek produkciók

2017. augusztus 30. 22:55 - FCs.

Úgy érzed, hogy a modern Star Trek filmek nem a te világod? Számtalan rajongói alkotás létezik, ami a kompromisszumoktól mentes, régi iskola féle Trek érzést hivatott visszaadni, vagy éppen egy olyan érdekes eseményt mutat be az univerzumban, amire eddig csak utalásokat hallhattunk. A szerteágazó projektek szinte minden klasszikus idővonalat felölelnek. A kattintás mögött a legjelentősebb rajongói filmes produkciókról írunk!

axanar.jpg

Star Trek: Axanar

A sort egy keserű precedens nyitja, ugyanis a Star Trek: Axanar megvalósulási tervei miatt látványos jogi összecsapások törtek ki a készítők és a CBS között. Hogy pontosan mire is számíthattunk volna, azt a Prelude to Axanar című rövid felvezető videó mutatja be: a címben megjelölt csata részleteiről dokumentumfilmes stílusban számolnak be a szereplők, ami a Star Trekben eddig egy szokatlan megközelítés, de kétségkívül érdekesen sikerült a megvalósítás.

Az eddig elkészült anyag alapján kijelenthető, hogy a Kickstarter közösségi finanszírozásból támogatott megmozdulás a rajongói filmekhez képest nagyon látványos és igényes képi világot prezentál. Ezt tovább fokozza, hogy a projekthez megnyert színészi gárda egy kimondott álomcsapat a sci-fi kedvelőknek, hiszen számtalan kiemelkedő karakterrel találkozhattunk volna a régi és új Battlestar Galactica-ból, valamint korábbi Star Trekek ből. A főbb szerepeket Richard Hatch (Apollo, BSG 1978; Zarek, BSG 2004), J.G. Hertzler (Martok, DS9), Kate Vernon (Mrs. Tigh, BSG 2004), Gary Graham (Soval, Ent), Michael Hogan (Tigh, BSG 2004) és Tony Todd (Kurn, TNG, DS9) vállalta volna be. A feldolgozott történelmi időszak is kimondottan érdekes része a Trek legendáriumnak.

Az Axanar hangos precedenst teremtett, a CBS pedig ennek kapcsán elkezdte kialakítani a rajongói filmekkel kapcsolatos politikáját: a fan filmek nem haladhatják meg a tizenöt percet (a sztori maximum két ilyen blokkból állhat), és nem vehet részt benne olyan hivatásos egyén – legyen az színész vagy egyéb filmes szakember –, aki korábban a Star Trekhez kötődött. A vaskalapos hozzáállást, és ezzel együtt a negatív megítélést azonban enyhíteni próbálta a stúdió: idén akadémiát hozott létre a rajongói filmeseknek.

Kapcsolódási pont a kánonnal: Az eredeti sorozat Akit az istenek elpusztítanak (Whom Gods Destroy) című része.

horizon.jpg

Star Trek: Horizon

A Horizon egy kimondottan érdekfeszítő korszak ismertetésére vállalkozik, mégpedig az első romulán-földi konfrontációt vázolja fel a Semleges zóna kialakulása előtt. Mivel a Star Trek: Enterprise már nem tudta bemutatni a kérdéses időszakot, a rajongók mindenképpen szükségesnek érezték, hogy ez megvalósuljon. A sikeres közösségi finanszírozás, valamint a film 2016-os megjelenése után a készítők ebben az esetben is a CBS nyomása alá kerültek. Bár jogi lépésekre nem került sor, az üzenet egyértelmű volt: a jogi béke érdekében nem javasolt, hogy a Horizon folytatást kapjon.

A történetben találkozhatunk a korszak Discovery csillaghajójával (NX-04) és legénységével, a romulán háborún kívül pedig a temporális hidegháború, valamint az Enterprise (NX-01) is felbukkan az események sűrűjében. A megvalósítás eléggé akció-orientált, a jelenetek nagy része pedig számítógéppel létrehozott hátterek előtt játszódik, aminek megítélése erősen egyéni ízlés kérdése. A szerénynek nevezhető produkciós költség (huszonkétezer dollár, azaz ötvenhatmillió forint) persze nem teszi lehetővé az épített díszletek jelenlétét és a helyszíni forgatásokat, de a módszer nagyobb költségvetésű és hivatalos címek esetén sem teljesen szokatlan, például a Battlestar Galactica: Blood & Chrome belső tereit is így készítették el.

A Star Trek: Enterprise-ban útjára indított történeti szálak egyenes folytatása miatt a Horizon kimondottan az Enterprise kedvelőinek jelenthet szórakoztató időtöltést.

Kapcsolódási pont a kánonnal: Az Enterprise Rejtélyes támadások (Babel One), Összefogás (United), Az Aenarok (The Aenar), valamint az eredeti sorozat (TOS) Nincsenek győztesek (Balance of Terror) című epizódja.

of_gods_and_men.jpg

Star Trek: Of Gods and Men

Az egy filmmé összeálló három részből álló minisorozat rendezése Tim Russ (Tuvok, Voy) nevéhez kötődik, a különböző karakterekhez pedig elképesztő mennyiségű Trek színészt sikerült megnyerni; többek között Walter Koenig (Chekov, TOS), Nichelle Nichols (Uhura, TOS), Alan Ruck (Harriman, Nemzedékek), Grace Lee Whitney (Rand, TOS) és Tim Russ szokásos karaktereivel találkozhatunk, de Garret Wang (Kim, Voy) is feltűnik egy számára új szerepben. Rajtuk kívül még további visszatérőket és régi arcokat is felfedezhetünk. A szereplőgárda már önmagában is imponáló a rajongók számára, Tim Russ és Sky Douglas Conway mellett pedig a történet szerzői is megjárták már a Star Trek hivatalos oldalát: Ethan H. Calk (DS9) és Jack Treviño (DS9) is besegített. A számtalan idővonalról összegyűjtött csapat alapvetően az eredeti sorozat idején koncentrálódik, a főszereplők kalandja pedig egy majdnem feledésbe merült fajjal történő találkozással indul.

A forgatás egy részét egyébként a Star Trek: The New Voyages díszleteiben bonyolították le, ami egy másik mérföldkő a rajongói alkotások között. Tim Russ filmje szintén meghatározó lehetett a CBS álláspontjának kialakításában, hiszen a végtelen mennyiségű Star Trek színész és író a vállalathoz tartozó szellemi terméket formálta tovább, csak éppen nélkülük.

Kapcsolódási pont a kánonnal: Az eredeti sorozat (TOS), és a Nemzedékek.

renegades.jpg

Star Trek: Renegades

Az Of Gods and Menhez hasonlóan itt is Tim Russ filmjével van dolgunk (emellett az írók is maradtak), de sokkal sötétebb hangvételben. Ezúttal a "cél szentesíti az eszközt" filozófia kerül előtérbe: ahol olyan radikális fellépés szükséges, amihez a csillagflotta már nem adja az arcát, ott természetesen egy kétes előéletű karakterekből álló legénységet kell bevetni, mindezt a megfelelő dilithium ellátottság biztosításának érdekében a Voyager csillaghajó hazatérése után körülbelül tíz évvel. A színészek itt is kiemelkedő nevek: Tim Russ mellett visszatér Walter Koenig, most azonban a Voyager színészek is teret kapnak, hiszen láthatjuk Robert Picardo (Doki, Voy) Dr. Zimmerman karakterét, valamint ManuIntiraymi (Itcheb, Voy) borg fiújának megkeseredett jövőjét. A Parker Lewis sohasem veszít és a Csillagkapu rajongók örömére Corin Nemec (Quinn, SG1) is feltűnik, de találkozhatunk még számtalan meglepetéssel.

A Renegades nem csupán egy film, hanem egy sorozat bevezető része, a CBS rajongói filmekre vonatkozó előírásai miatt viszont meg kellett változtatni a Star Trekhez kapcsolódó tulajdonneveket, így a sorozat további epizódjai már csak módosított karakter elnevezésekkel készülhettek el.

Kapcsolódási pont a kánonnal: Az eredeti sorozat (TOS), Voyager

Következő cikkünkben folytatjuk!

emTV.hu

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2712791586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása