Discovery – a legdrágább Star Trek sorozat?

2017. július 02. 19:55 - Dave // urszekerek.hu

Júniusban valóságos hírözön árasztotta el az új sorozat leendő nézőit, egy angol rajongói videoblog pedig még ezeken kívül is hozott néhány érdekességet a Star Trek: Discovery produkciós hátteréről. Június végi állapot szerint a gyártás a hetedik epizód forgatási munkálatainál tart, miközben az első öt epizód komplett készen van, és a hatodik rész utómunkái zajlanak. A szeptember 24-i premierre az első fejezetként emlegetett első nyolc epizód teljesen el fog készülni. Az első nyolc rész után úgynevezett midterm brake szünetre vonul a sorozat, a hátralévő hét epizódot (második fejezet) pedig jövő januárjától (feltehetőleg január 21-től) láthatják majd a nézők.

std_dollars.jpg

Bár a forgatás helyszíne Kanadában a torontói Pinewood Studios, a produkciós csapat, élükön Aaron Harberts és Gretchen Berg showrunnerekkel, továbbra is Los Angelesben koordinálja a gyártás folyamatát. Eközben a Pinewood Studios legnagyobb műtermében január 24. óta zajlanak a forgatások, a helyszínt egészen szeptember 7-ig bérelték ki. A forgatás volumenét és feltehetően az elkészülő anyag minőségét is kifejezi, hogy volt olyan műtermi helyszín, melyet hat hétig építettek, és voltak olyan jelenetek, melyeket távoli külső helyszínen, méghozzá a Közel-Keleten, Jordániában vettek fel.

A sorozat Green Harvest munkacímen forog, ami egyúttal érdekes utalás a Star Wars hatodik mozifilmjére, a klasszikus trilógia befejező darabjára, A Jedi visszatérre, mely Blue Harvest munkacímen készült.

Bár az eredeti showrunner, Bryan Fuller még tavaly ősszel visszalépett ezen feladatkörétől, és azóta már "csak" co-creatorként vesz részt a sorozat készítésében, elhangzott egy apró utalás arra, hogy akár a második évadra visszatérhet majd. Mindenesetre a produkció az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően zajlik jelenleg is.

Ismert, hogy a sorozatnak mindössze az első bevezető epizódja lesz látható hagyományos tévécsatorna (CBS) műsorán, a pilot második része, és minden további epizód csak a CBS All Access előfizetői számára lesz elérhető az Egyesült Államokban. Kanadában a Bell Media birtokolja a terjesztési jogokat, a premiert a CTV műsorán láthatják majd a kanadai nézők, a további epizódokat pedig a Bell Media angol (Space TV) és francia nyelvű (Tele Z) tematikus kábelcsatornái adják majd, melyek a sci-fi és fantasy műfajra szakosodtak. Ezenkívül a Bell Media kanadai streaming szolgáltatásán, a CraveTV-n is elérhetők lesznek az epizódok. A világ többi részén, így Magyarországon is, szeptember 25-től a Netflix hetente teszi elérhetővé az epizódokat. A magyarországi, szinkronizált televíziós vetítéssel kapcsolatban is vannak mozgolódások, ám konkrétumról egyelőre még nem tudunk beszámolni.

Végezetül, ne legyünk naivak, és ne feledjük: habár a Star Trek által ábrázolt jövő már egy anyagi javaktól független világot mutat be, a Star Trek: Discovery-nél is, mint minden televíziós produkció esetében nélkülözhetetlen a komoly pénzügyi háttér – ez esetünkben némiképp összhangban áll a terjesztéssel is: az első évad produkciós költségeihez a Netflix nagyjából ötvenhétmillió dollárral (tizenöt és fél milliárd forinttal), a CBS és a kanadai CTV pedig mintegy ötvenmillió dollárral (tizenhárom és fél milliárd forinttal) járultak hozzá. Hogy helyén lássuk ezt a majd' huszonkilenc milliárd forintnak megfelelő mintegy százhétmillió dollárt (epizódokra lebontva hozzávetőlegesen hétmillió dollár, azaz közel kétmilliárd forint), a legutóbbi Star Trek mozifilm, a Mindenen túl (Beyond) összbüdzséje száznyolcvanötmillió dollár (ötvenmilliárd forint), a legutóbbi, az Enterprise sorozat egy-egy epizódjának költsége pedig körülbelül három és negyedmillió dollár, azaz nyolcszázkilencvenmillió forint volt.

Ugyanakkor ebben a tévés kategóriában, tehát a prémium kábelsorozatokat illetően vannak magasabb árcédulák is: az HBO a 2016-os Westworld esetében szintén százmilliónál (huszonhétmilliárd forintnál) többet költött a tíz részes, a sci-fi és a western műfajt zseniálisan vegyítő drámasorozatra, és egyedül a kilencven perces bevezetőrész huszonötmillióba (több mint hat és félmilliárd forintba) került nekik, a további részek pedig egyenként nyolc-tízmillióba (két-három milliárd forintba). A Trónok harca pilotja pedig annak idején húszmillióba, közel öt és félmilliárd forintba került az HBO-nak. A Netflix, mely időközben a saját gyártású sorozatok egyik éllovasává nőtte ki magát, szintén nem fél pénzt kiadni: 2017-ben mintegy hatmilliárd dollárt, azaz másfél trillió forintot tervez saját tartalom gyártásába fektetni. A Kártyavár egy-egy évada kábé hatvanmillió dollárjába (tizenhatmilliárd forint) kerül a streaming szolgáltatónak, a nemrég elkaszált, ám végül mégis egy záró epizóddal megajándékozott Sense8 egy szezonja pedig nagyjából száznyolcmillióba, azaz közel harmincmilliárd forintba.

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery-vel kapcsolatos legfrissebb hírekről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat!

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7012636821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása