Sonequa Martin-Green a Discovery-ben ábrázolt diverzitásról

2017. június 22. 18:10 - Dave // űrszekerekflotta.hu

Már az első casting-pletykák és karakter-leírások óta vetik szemére a sorozatnak az élesebb kritikák, hogy túlságosan is nagy hangsúlyt fektet a szereplők esetében a nemi, faji, és szexuális orientációra vonatkozó sokféleségnek. Most maga a főszereplő, Sonequa Martin-Green emelt szót a diverzitás ellenzőivel szemben: A színésznő gondolatait az Entertainment Weekly június 30-án megjelenő számában található interjúból idézzük.

georgiou_burnham_desert_size.jpg

"Én arra bátorítanám a kritikusokat, hogy mindezt a Star Trek lényegének és szellemiségének jegyében tekintsék, és annak örökségeként, amit az ránk hagyott, utat mutatva egészen a velünk szemben ülő személyig, akiben felismerjük, hogy ugyanolyanok vagyunk, nem különülünk el egymástól, és mind egyek vagyunk.

Ez az, amit a Star Trek mindig is támogatott, és magam is szilárdan hiszek abban, hogy ezért is maradhatott afféle értékbeli támasz a társadalomban, és olyan sok ember szívében is, évtizedeken át.

Továbbá, arra bátorítanám a kritikusokat, hogy gondolják át kicsit a nézeteiket, a társadalmi helyzetüket, körülményeiket – és vegyék észre, mit is csinálunk mi most itt: egy olyan történetet alkotunk az emberségről, az erkölcsről, mely remélhetőleg mindannyiunkat egyesíti majd."

Ha ezt nem értik meg, és nem becsülik, akkor magát a Star Trek-et is nehéz lesz megérteni és értékelni. Úgy gondolom, ezek az értékek a legalapvetőbbek a Star Trekben, és ha pont ezeket nélkülöznénk, akkor gyakorlatilag az egész Star Trek-örökséggel szakítanánk.

Hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy főszereplő lehetek ebben a sorozatban, és a Star Trek olyan változatának frontvonalában lehetek most, ami egy színesbőrű nő szemszögéből lát mindent – ilyen még soha nem volt. Természetesen a Star Trek eddig is élen járt a sokszínűség más formáinak bevezetésében. Úgy érzem, most újabb lépést teszünk ebben is előre, amit, úgy gondolom minden új történetnek meg is kell tennie. Olyan utat kell bejárnunk, ahová még senki nem merészkedett – és ehhez hűnek is kell maradnunk."

Korábbi hír, hogy a Star Trek: Az új nemzedékből (TNG) jól ismert LeVar Burton (Geordi LaForge) nem rég egy videointerjúban nyilatkozott az előzetesről alkotott első benyomásairól: "Gyönyörűen néz ki... Nagyon tetszik még az is, hogy hű marad a Star Trek által képviselt értékekhez, például ezt igazolja, amit a klipben is láthattam, hogy a parancsnoki struktúrában színes [azaz afroamerikai és ázsiai] nők is vannak". Ted Sullivan később Twitter üzenetében köszönte meg LeVar Burton dicséretét.

Májusban rasszista rajongók a sorozatban szereplő túl nagy faji sokszínűség miatt háborogtak az Egyesült Államokban. George Takei (Sulu, TOS) síkra szállt a Star Trek: Discovery által képviselt faji és nemi diverzitás mellett. Az MSNBC videója itt.

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery-vel kapcsolatos legfrissebb hírekről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat!

emTV.hu // TrekCore // fotó: CBS

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1912614241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.