Az emberiség és a Föderáció

2018. június 22. 16:00 - Menyhárt Attila

A Bolygók Egyesült Föderációjának központja a Föld, és legfontosabb védelmi és kutatószervezete a Csillagflotta – ez történelmi tény. 2151-re a Föld kiheverte a harmadik világháború pusztításait, majd a Vulkán által gyámolított bolygók egyikeként bújt meg a galaxis egyik kevésbé felderített térségében. Az emberiségnek már voltak Naprendszeren kívüli kolóniái, csillagközi teherhajói. Megtörtént a kapcsolatfelvétel más fajokkal: denobulánok, deltaiak és a nausicaiak. Már létezett a Csillagflotta, és építés alatt állt az első valódi mélyűri cirkáló, hogy új világokat, új civilizációkat fedezzen fel. De hogyan lett az emberiség egy hatalmas csillagközi szövetség kötőanyaga?

foderaciomegalakulas.jpg

Tovább
komment

Ha a dinoszauruszok metropoliszban éltek, ma már nem tudnánk róla

2018. június 20. 16:00 - FCs.

Dr. Vincze Miklós, a Parallaxis című tudományos és fantasztikus podcastünk fizikusa visszatért, hogy a júniusi, ötödik adásban a földönkívüli élet és a klímakutatás világában kalauzoljon el minket – miután Stephen Hawkingtól végső búcsút veszünk, és a neutrínókutatás aktuális helyzetét is kitárgyaljuk. A részecskefizika és a klímamodellek felbecsülhetetlenül fontos következtetésekhez vezethetik az emberiséget, ufókról és kapcsolatfelvételről beszélgetni pedig még mindig nagyon izgalmas.

Tovább
komment

"A Star Trek mindannyiunknál nagyobb dolog"

2018. június 18. 16:00 - FCs.

Marianna Hillt Shatner és Nimoy is lenyűgözte a díszletek között

Az Impulzus adásaihoz kapcsolódó cikksorozatunkban az eredeti sorozat (TOS) ragyogó vendégszereplőivel foglalkozunk, az unikorniskutya óta pedig úgy alakult, hogy az általunk megtekintett epizódokhoz kiemelkedően csinos hölgyek társultak. A mesterhármast a Dagger of the Mind (1x10) című epizódban látható Marianna Hill zárja, a színésznő visszaemlékezéseiben azonban túlnyomórészt Leonard Nimoy és William Shatner nagyszerűsége elevenedik meg.

shatner_hill_1.jpg

Tovább
komment

Bővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását

2018. június 17. 16:00 - emTV

Megkezdődtek pénteken az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) bővítési munkálatai, amelyek célja, hogy 2026-ra javítsák a világ legnagyobb részecskegyorsítójának teljesítményét, még több ütköztetést végezzenek a kísérletek során, növelve az új fizika felfedezéseinek lehetőségét – közölte a CERN.

Tovább
komment
Címkék: Tudomány CERN

Grace Lee Whitney távozása és visszatérése a Star Trekbe

2018. június 16. 16:00 - FCs.

Rand segédtiszt és Kirk kapitány túl közel kerültek egymáshoz

Az eredeti sorozat (TOS) Miri című epizódjának leforgatása után a Rand segédtisztet megszemélyesítő Grace Lee Whitney nyomtalanul eltűnt a Star Trek színészstábjából: bár a hivatalos sugárzási sorrend miatt párszor még láthatjuk, a tényleges visszatérésére egészen a mozifilmekig várnunk kellett. Mivel az aktuális Impulzusban éppen a szóban forgó epizódot elemezzük, ezért bennünk is felmerült, hogy milyen lett volna a Star Trek, ha Janice Rand állandó szereplő marad. A Star Trek hivatalos oldalának korábban készült interjújában a színésznő elmeséli, hogy az őt ért zaklatás és a masszív alkoholproblémái miatt az elbocsátását követő időszakban a poklot is megjárta, de az akaraterejének köszönhetően végül kivezette magát a súlyos válságból.

Tovább
komment

A második évad közepén távoznak a Discovery showrunnerjei

2018. június 15. 16:00 - FCs.

Kurtzman átveszi a kormányt Bergtől és Harberts-től

A második évad készítése közben váratlan vezetőségcserével kell szembenéznie a Star Trek: Discovery-nek, ugyanis az eddigi showrunnerek, Gretchen J. Berg és Aaron Harberts hirtelen jött leköszönésével Alex Kurtzman vállalja át a pozíciót. A stábtagok elmondása alapján az írószobában toxikussá vált a légkör, ezért sokak számára nem volt kellemes a Discovery történetén dolgozni.

Tovább
komment

Csökken az emberek intelligenciája

2018. június 14. 16:00 - emTV

Norvég kutatók egy nagyszabású tanulmányban kimutatták, hogy rosszabb eredmények születnek az intelligenciateszteken a hetvenes évek óta. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában bemutatott eredményeik szerint nemzedékenként átlag hét ponttal rosszabbak az eredmények, ami nyilvánvaló irányváltást jelent az harmincas évektől tapasztalt tendenciától. Mi lesz velünk így a vulkániak érkezéséig? Tudomány az Űrszekereken!

Tovább
komment
Címkék: Tudomány

SporTrek: Anglia biztosan bejut a 2152-es foci-vébére

2018. június 13. 16:00 - Dave // emTV.hu

Focimentes Star Trek?

Csütörtökön az Oroszország – Szaúd-Arábia találkozóval veszi kezdetét a huszonegyedik labdarúgó-világbajnokság, és az átlag Star Trek rajongó, legalábbis a geek klisék szerint, kedvenc, futballmentes sci-fi univerzumába menekülve messze elvonul a zöld gyepes pályáktól. A közhelyeket tegyük inkább félre, hiszen bizonyára rengeteg foci-és sportrajongó egyúttal Trekker is, így jogosan teheti fel a kérdést: mi történik Roddenberry világában a labdarúgással, illetve a többi versenyszerűen űzött sportággal és szabadidős tevékenységgel?

messi_stewart.jpg

Tovább
komment

Klingon háború – a Discovery sorozat szemszögéből

2018. június 11. 16:00 - Menyhárt Attila

2256-ra gyakorlatilag nem beszélhetünk Klingon Birodalomról; területét a huszonnégy Ház felosztotta egymás között, a Nagy Tanács csak a nevében létezik, tényleges hatalma nincs. A Discovery a Star Trek történelmének egy fehér foltját tisztázza, a Föderáció és a klingonok közötti háború igaz történetét. A korszakét, mely voltaképpen átrendezte az Alfa kvadránst.

Tovább
komment

Tig Notaro a Discovery-ben: "Azt sem tudom, miről beszélek"

2018. június 10. 16:00 - Dave // emTV.hu

Mathilde "Tig" Notaro színésznő, rádiós, író, humorista áprilisban csatlakozott a Discovery második évadának forgatásához, az akkori bejelentés szerint az eddig még nem látott USS Hiawatha csillaghajó főgépészét alakítva, Denise Reno néven, visszatérő mellékszereplőként. Karaktere akkori rövid leírása szerint kerekesszékkel közlekedő, szókimondó hölgy, aki időnként szívesen megmossa szemellenzős, begyepesedett kollégái fejét.

Tovább
komment

William Shatner is flörtölt a legszexibb androiddal

2018. június 09. 16:00 - FCs.

Sherry Jackson a legcsinosabb Star Trek vendégszereplők toplistáin mindig dobogós, az sem ritka, hogy egyenesen az első helyen szerepel. Az Impulzus Podcast most közelebbről is szemügyre veszi az eredeti sorozat (TOS) "Ki pótolhat egy embert" (1x07) című epizódot, amiben a színésznő az érzelmekkel viaskodó androidot, Andreát kelti életre. A Star Trek hivatalos oldalának egy korábbi interjújából többet is megtudhatunk a karakter hátteréről, és természetesen az elképesztően merész öltözékéről, amelynek megtervezésében maga Jackson is aktívan közreműködött.

Tovább
komment

Star Trek színészek szólalnak fel az óceánokért

2018. június 08. 16:00 - FCs.

Egy csillaghajón amúgy mindent újrahasznosítanak. Mindent.

Június 8. az Óceánok Világnapja: a Földünk jelentős részét képező vízi élővilágok megóvása érdekébe az emberiség 1992 óta minden évben visszatér az óceánok ökoszisztémáját veszélyeztető ügyekre, amiből ezúttal a Star Trek ismert színészei is kiveszik a részüket. Jeri Ryan (Hétkilenced, Voy) és Michelle Yeoh (Georgiou, DSC) a tengerekben kikötő műanyagok visszaszorítására hívják fel a figyelmünket. A környezetvédelemnek egyébként a Star Trek több, mint fél évszázados történelmében már többször is hangsúlyos szerepe volt.

startrek4_orca.jpg

Tovább
komment