Ilyen volt az Űrszekerek második közösségtalálkozója

2018. július 07. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

A Vault 51 Gamer Baron belül új helyszínen, kibővített programmal és meglepetés vendéggel várta a Star Trek rajongókat az Űrszekerek második közösségtalálkozója június 30-án, szombaton délután. A kedvezőbb, hétvégi időpont ugyan nem vonzott jelentősen több látogatót, azonban a jelenlévők kiválóan szórakoztak a meghívott vendégek, Dr. Vincze Miklós fizikus, valamint Kassai Károly, Jakab Csaba, Szersén Gyula és Németh Gábor színművészek társaságában, hogy aztán átadják magukat az Impulzus kocsmakvíz izgalmas kérdéseinek.

Az Űrszekerek közösségtalálkozója helyszínének tekintetében egy szinttel mélyebbre, a program-összeállítást illetően pedig egy szinttel magasabbra lépett, immár három fő műsormodulra kibővülve. A két emelettel az utcaszint alatt lévő, kellemesen hűvös helyszínen sikeresen tovább vitték az első találkozón spontán kialakult klub jellegű alapkoncepciót, ismét garantálva a közvetlen, fesztelen hangulatot. A Facebookon (tesztüzemben) élőben közvetített rendezvény az Űrszekerek és az emTV.hu csapata által üzemeltetett podcast adások tematikája mentén három program-panelből épült fel.

Elsőként, a Parallaxis LIVE blokkban az Űrszekerek tudományos-fantasztikus podcast műsorának vezetői, Ádám és Csaba ült le beszélgetni az adások visszatérő vendégével, Dr. Vincze Miklós fizikussal, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársával a Star Trekben megjelenő technológiák lehetséges megvalósításának elméleti hátteréről.

Dr. Vincze Miklós remekül adaptálta a közönségre és helyszínre az amúgy is izgalmas, és a podcastokban már érintett tudományos témákat, melyek kifejtésében Ádámtól kapott folyamatos motivációt: a Parallaxis műsorvezetője ugyanis újabb és újabb trek-technológiai kihívás elé állította a Űrszekerek "házi fizikusát", akiről egyébként megtudtuk: ősztől az állandó műsorvezetők között üdvözölhetjük majd a Parallaxis podcast havi adásaiban.

Ádám először újonnan vásárolt csillaghajójába szeretett volna fénynél gyorsabb meghatási módot találni, itt a Star Trekből ismerős, a téridő görbítésén alapuló utazási mód, a térhajtómű (warp drive) lehetőségeiről kaptunk áttekintést. Az emlékezetes gumilepedős tér-idő analógia mellett ismét megerősítést nyert, hogy térhajtás esetén sem kell az öveket bekapcsolni, hisz a hajó kvázi egy helyben áll, csak előtte és mögötte görbül-gyűrődik a tér, egyre közelebb hozva magát a célállomást a hajóhoz.

A hangulatos előadás közben a Vault 51 rögtönzött fizikaszertárrá változott, hiszen Vincze Miklós a kvíznyereményként helyben 3D-nyomtatott hajómodelltől kezdve a kólás dobozon és a megforgatott söröskorsón át a poháralátétig mindent felhasznált, hogy az elhangzottakat szemléltesse. A fizikus a téridő-görbület pozitív mellékhatásait is elénk tárta: a warp drive ezek alapján az idő egyenletes múlásáról, az állandó gravitációról, sőt a hajó deflektorpajzs általi védelméről is gondoskodik, de akár a dedikált vonósugár-generátort is feleslegessé teheti.

Ádám következő elméleti célkitűzése a transzportálás volt, ennek témáját körbejárva Vincze Miklós felhívta a figyelmet a különbségre, miszerint nem mindegy, hogy pusztán adatot/információt, vagy pedig magát az anyagot transzportáljuk. Információ teleportálása esetén ugyanis már ma is van működő technológia a 3D-nyomtatók képében, többek között a Nemzetközi Űrállomásra is telepítettek már egy felküldött fájlból ott helyben eszközöket nyomtató printert. Ez a fajta használat természetesen a replikátorokkal is közeli rokonságot mutat.

Tovább fejtegetve a témát, felmerült az is, hogy az sem mindegy, kit vagy mit transzportálunk, így szóba került Kirk híres megkettőződése az eredeti sorozatban, illetve a szintén transzportbalesetben megkettőződött Riker hadnagy esete. Az is kiderült, hogy az önkéntes transzportálásra jelentkezett alanyt, Ádámot - aki ráadásul több, mint molekulái összessége - nem is csak atomi, hanem kvark szinten kellene a kiinduló állomáson szétszedni, ráadásul a művelet sajnos egyúttal az eredeti személy megsemmisítésével is jár. A lélek, tudat és emlékezet transzportálása pedig külön erkölcsi kérdéseket is felvethet.

Vincze Miklós egy klasszikus összeesküvés-elmélet alá is lovat tett: lehet, hogy az épp száztíz éve becsapódott tunguszkai meteor valójában idegenek térhajtómű-kísérletének származéka?

Lehet-e egy geoszinkron pályán álló hajónak is pajzsa, azaz olyannak, ami épp nem térsebességgel halad – hangzott a következő megválaszolandó kérdés. Dr. Vincze Miklós többek között a Föld hatékony sugárzás elleni védelmével érvelt. Csaba kérdése nyomán a fézerfegyverekre, illetve a lézerekre terelődött a szó. A beszélgetés végén feltett nézői kérdések egy-egy érdekes sorozatepizódra (Az új nemzedék 6x02 "Realm of Fear", Voyager 2x11 "Threshold") terelték a figyelmet, de felmerült az időutazás egy sokszor emlegetett aspektusa, a múlt megváltoztatása nyomán keletkező új idősík problematikája is, a 2006-os Deja Vu című mozifilm említése kapcsán. Féregjáratok, neutrínók, és egy remek atommodell hasonlat (melyben a budapesti Bazilika közepén lévő cseresznye szimbolizálja az atommagot) zárta az érdekfeszítő előadáspanelt.

A Médiazabálók LIVE színészbeszélgetésén részt vevő Szersén Gyula, Kassai Károly, Németh Gábor, és a meglepetés-vendégként érkezett Jakab Csaba a májusi találkozóhoz hasonló kötetlen hangnemben emlékezett vissza a Star Trek sorozatok szinkronizálására, majd változatos módon idéztek fel érdekességeket, anekdotákat szakmájukból és pályafutásukból. Szersén Gyula elsősorban a mozifilmek Kirk kapitányának magyar hangjaként ismerős a hazai rajongók számára, ám nem csak az első hét filmben kölcsönözte William Shatnernek a hangját, hanem elkísérte a színészt további filmszerepeire is, többek között két Columbo-epizódba, két Airplane-filmbe, az Eszelős forgatás, a Beépített szépség 2 vagy épp a Fanboys – Rajongók háborúja című filmekbe is. Ha William Shatner és régi sorozatok, akkor a T.J. Hooker említése is kikerülhetetlen: az első szinkronos változatban Szersén Gyula volt a címszereplő magyar hangja, ahogy a Boston Legal – Jogi játszmák című szériában is ő szinkronizálta Shatnert.

A színművész ezután a Star Treken túli legendás, kedves szinkronszerepeit is felidézte, többek között a Polip és a Poirot sorozatokat. Egy izgalmas helikopteres forgatási sztori után sajnos a romló színész és szinkron munkakörülmények is felmerültek, illetve az újraszinkronizálás kérdése is, melyek az utóbbi években visszatérő témák, minden színész kerekasztal-beszélgetésen. Az új, digitális technika sajnos nem hozott minőségi javulást, hiába a kijelzők sokasága és az angol eredetit harsogó fülhallgató.

A régi legendás öregek is szóba kerültek, például Mádi Szabó Gábor híres fotografikus memóriája. Vidám anekdoták is elhangoztak, például arról, mi történik akkor, ha négy Gyula nevű színészt próbálnak egyidejűleg instruálni, de azt is megtudtuk, hogy latin nyelvre nem fizettek annak idején idegennyelvi pótlékot. Ismét elhangzott a markáns kijelentés, miszerint szinkronszínész nincs, csak színész, aki – a hangi adottságon és tehetségen túl – megfelelő ritmusérzékkel és empátiával rendelkezve jól tud szinkronizálni.

Kassai Károly, a Voyager Neelixének magyar hangja, aki immár visszatérő vendégnek számít az Űrszekerek közösségtalálkozóin, ismét felidézte az Ethan Phillips-szel való személyes találkozását is, és szóba került, milyen nehézségekkel is jár, ha súlyos maszk alatt kell szerepelnie egy színésznek. Kassai Károly egy másik legendás sci-fi franchise-ban való részvételét is felidézte: az első magyar szinkronváltozatban ő volt Luke Skywalker magyar hangja. Egy sajátos szinkronrendezői döntés nyomán azonban a következő magyar változatban már nem ő kölcsönözte a hangját Mark Hamillnek. Szomorú témaként került említésre a szinkron szakma művészi és anyagi lenézése is, a régi iskola "színház-film-televízió-rádió" értékelési sorrendje alapján.

Szóba került az az érdekesség is, hogy annak idején a Nemzedékek című mozifilmben Kassai Károly még Datát szinkronizálta – itt kapott szót Németh Gábor, aki Az új nemzedék (TNG) sorozat hét évada során szólaltatta meg magyarul a sokak által kedvelt android karaktert. Németh Gábor maga is science-fiction függőnek vallja magát, kisgyerekként élőben nézte a tévében Gagarin űrutazását, és a mai napig lenyűgözi a csillagos égbolt, így számára már nem volt ismeretlen a sorozat, sőt annak idején nagyon örült Data szerepének, emellett Brent Spinert is zseniális színésznek gondolja.

Hazai szinkroniparban ritka módon, a Family Guy egyik epizódjában felbukkanó Datát is Németh Gábor szinkronizálta. Az új nemzedék szinkronforgatásának kezdetén a rendezőnő eleinte idegenkedett a sorozattól – meséli Data magyar hangja – többek között a "gyűrött fejű" klingonok szúrtak neki szemet. Németh Gábor rögtönzött Star Trek kisenciklopédiát állított össze, melyben a klingon nyelvtől a fézerig a legfontosabb Trek-terminusok szerepeltek. A színész azt is elmondta, hogy először Patrick Stewart magyarországi látogatásán szembesült a hazai rajongók elkötelezett rajongásával, és "szent őrületével", főleg, mikor a fanok "Itt van Data!" kirohanással fogadták a rendezvény helyszínén. Németh Gábor a felgyorsult világgal, a vizuális média előtérbe kerülésével magyarázta, miért ismerik őt és kollégáit sok esetben inkább szinkronszerepeik alapján, mintsem színházi színészként.

Jakab Csaba, Archer kapitány magyar hangja, már a hazai szinkronizálás felgyorsult időszakában, a kétezres években dolgozott az Enterprise sorozaton, általában egyedül állva a mikrofon előtt, így a többiekhez képest kevesebb személyes emléke és kötődése maradt fenn a karakterrel kapcsolatban, színházi és szinkronos anekdotákkal azonban ő is bőségesen szolgált, többek között a Jurassic Park szinkronmunkálatairól, vagy a régi legendás színészvetítésekről.

Egy hallgatói kérdésre válaszolva a jelenlévő színészek – némi humorral – megerősítették, hogy a következő színésznemzedék is rengeteg tehetséges fiatalt tartogat még a szinkron szakma számára.

A rendezvényt záró Impulzus kocsmakvíz a sorozatokon és mozifilmeken át kalauzolva a Trek-sorozatok szinkronos változatairól és tudományos érdekességekről is vallatta a jelenlévőket, ahol is a nyertes egy értékes stratégiai táblás játékkal, a Star Trek: Ascendancy-vel lehetett gazdagabb.

A következő Star Trek rendezvényre még sokáig kell várni a rajongóknak, de ha az illető egyúttal Star Wars-fan is, akkor mindössze július 28-ig, akkor kerül megrendezésre ugyanis a Csillagromboló Party a Vault51-ben!

További fotók itt!

Az Űrszekerek második közösségtalálkozója az emTV.hu szervezésében, a Vault 51 Gamer Barral való szoros együttműködésében, a Direct Dub szinkronstúdió és a Dance FM támogatásával jött létre.

emTV.hu // fotók: Dave / emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7414098997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása