Az emberiség és a Föderáció

2018. június 22. 16:00 - Menyhárt Attila

A Bolygók Egyesült Föderációjának központja a Föld, és legfontosabb védelmi és kutatószervezete a Csillagflotta – ez történelmi tény. 2151-re a Föld kiheverte a harmadik világháború pusztításait, majd a Vulkán által gyámolított bolygók egyikeként bújt meg a galaxis egyik kevésbé felderített térségében. Az emberiségnek már voltak Naprendszeren kívüli kolóniái, csillagközi teherhajói. Megtörtént a kapcsolatfelvétel más fajokkal: denobulánok, deltaiak és a nausicaiak. Már létezett a Csillagflotta, és építés alatt állt az első valódi mélyűri cirkáló, hogy új világokat, új civilizációkat fedezzen fel. De hogyan lett az emberiség egy hatalmas csillagközi szövetség kötőanyaga?

foderaciomegalakulas.jpg

A vulkániak kezdetben túl gyorsnak találták az civilizációnk fejlődését, és elhamarkodottnak a céljaikat. Szerintük még nem jött el az idő, hogy az emberiség kirajzzon a galaxisba, és felvegye a kapcsolatot más, fejlettebb fajokkal. Nem vették észre, hogy a Csillagflottában összpontosulnak az Egyesült Föld legkreatívabb, legrugalmasabb elméi, akik a csillagokba vágytak, és készek voltak szembenézni az ismeretlen veszélyekkel.

Volt azonban a vulkániak között egy másik csoport is. Ők már megértették, hogy a csillagközi birodalmuk fejlődése lelassult, és át kell értékelniük a kapcsolatukat az egyre szaporodó, csillagközi utazásra képes fiatal civilizációkkal. Új utakat kerestek – és az emberiség alkalmasnak tűnt erre a nagy kísérletre.

Az első mélyűri cirkáló, az NX-01 regisztrációs számú Enterprise tehát több szerencsés véletlennek köszönhetőnek útnak indulhatott az ismeretlen űrbe.

Archer és csapata érdemei elévülhetetlennek bizonyultak: nemcsak felfedték a temporális hidegháború titkait (ezzel megingatva a vulkáni tudomány egyik alapdogmáját, mely szerint az időutazás nem lehetséges), de új civilizációkat is felfedeztek. Ezek egy része ellenséges viszonyban állt, nemcsak egymással, de a vulkániakkal is. Az emberiséget azonban nem terhelték ezek a régi gyűlölködések, és ezért könnyebben fel tudták venni a diplomáciai kapcsolatot velük. Sőt a P’jem incidens megmutatta, az emberek nem követik vakon a vulkániakat, megvannak a saját elképzeléseik a csillagközi problémák kezeléséről. Ez növelte a reputációjukat az idegen fajok szemében. Ez nagyban volt köszönhető a Csillagflottának, mely bár számos dolgot átvett a vulkániaktól, gyakorlatilag menet közben alakította ki a saját szabályait. Az Egyesült Föld, és az azt képviselő Csillagflotta igyekezett a békés megoldásokat alkalmazni konfliktusokban, de nem riadt vissza fegyveres erő alkalmazásától sem.

Az emberek tehát kezdtek egyre nagyobb szerepet játszani a később Alfa kvadránsként ismert térségben, felkeltve az ősi fajok figyelmét. Eleinte csak a jövőbeli ellenségek (a Cabal Sulibánjai és a Gömbépítők által manipulált xindik) veszélyeztették az emberiség fennmaradását. De Archer és csapata megtette az elképzelhetetlent: felülkerekedtek a jövőből érkező ellenségen.

Természetesen a klingonok sem örültek a vulkániak árnyékában feltörekvő új hatalomnak. Többször is megpróbálták elkapni a bajkeverőnek tartott Archert és hajóját, noha az sokkal többet tett a civilizációjuk megmentéséért, mint azt valaha is sejtették. Miután a balul sikerült génkísérletük miatt meggyengültek, a klingonok majd egy évszázadig nem jelentettek komoly fenyegetést.

A romulánokkal egész más volt a helyzet. A vulkánon tevékenykedő beépített ügynökeik révén gyanakodva figyelték az emberiség lépéseit, különösen miután meghiúsították V’las terveit az Andória megtámadásáról, és jelentős részük volt a Vulkán belpolitikai fordulatában,melynek során T’pau került hatalomra.

Problémáik megoldására azt a megoldást választották, hogy megpróbálnak csillagközi háborút kirobbantani a jelentősebb fajok között, belerángatva természetesen az embereket is. Terveik szerint az elhúzódó konfliktusban a háborúzó felek eléggé legyengítik egymást, hogy a romulánok győztes hódítóként megszállják a világaikat. Azonban a romulánok törekvései pontosan azzal a következménnyel jártak, amitől valójában titkon rettegtek: az addig széthúzó, egymással is viszálykodó fajok, az emberek ösztönzésére félretették kicsinyes gondolataikat és szövetkeztek. Mivel nem bíztak egymásban, a háborús provokátorokat kereső flotta irányítását is az emberekre (pontosabban az NX Enterprise-ra) bízták. Lassan körvonalazódott egy szélesebb körű összefogás...

Természetesen akadtak olyan csoportok a Földön, akik nem bíztak az idegenekben (különösen a xindik által elkövetett tömegmészárlás után), és meg kívánták szakítani a kapcsolatot az idegen világokkal, akár erőszak árán is. A Csillagflotta azonban gyorsan, és viszonylag csekély károk árán megoldotta a problémát, megmutatva az idegeneknek, hogy képesek kezelni a radikális elemeket a saját házuk táján is.

A végső lökést az emberek és romulánok háború adta meg. Utóbbiak nyíltan színre léptek, hogy az utolsó emberig elpusztítsák a nekik annyi bosszúságot okozó fajt. Azonban nem számoltak azzal, hogy krízishelyzetben milyen teljesítményekre képes az emberi faj, amely a technológiai hátrány ellenére sem gondolt a megadásra.

Még egy dologban tévedtek: abban, hogy a többi faj tétlenül fogja nézni az emberiség kiirtását. Ha lassan is, de az idegenek a földiek segítségére siettek: az andóriaiak, tellariták, és maguk a vulkániak is. A Charon kisbolygó melletti utolsó csata kimenetelét az új Csillagflotta hajók és a küzdelembe beavatkozó vulkáni hadihajók döntötték el. Ez ellen már a romulánok is tehetetlenek voltak, és fegyverszünetre kényszerültek. Innen pedig már egyenes út vezetett a nemrég még a túlélésért küzdő emberiség számára egy új nagyszerű csillagközi szövetség felé.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4514063657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása