SporTrek: Anglia biztosan bejut a 2152-es foci-vébére

2018. június 13. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Focimentes Star Trek?

Csütörtökön az Oroszország – Szaúd-Arábia találkozóval veszi kezdetét a huszonegyedik labdarúgó-világbajnokság, és az átlag Star Trek rajongó, legalábbis a geek klisék szerint, kedvenc, futballmentes sci-fi univerzumába menekülve messze elvonul a zöld gyepes pályáktól. A közhelyeket tegyük inkább félre, hiszen bizonyára rengeteg foci-és sportrajongó egyúttal Trekker is, így jogosan teheti fel a kérdést: mi történik Roddenberry világában a labdarúgással, illetve a többi versenyszerűen űzött sportággal és szabadidős tevékenységgel?

messi_stewart.jpg

Ötvenkét éves története során a Star Trek meglehetősen szűkszavúan foglalkozik a sportos témákkal, ez vonatkozik a mai is létező sportágak továbbélésére, és a fiktív szabadidős, vagy sport tevékenységekre is. Egy ilyen alaposan felépített univerzumban talán többet várnánk, főleg amikor más, akár sokkal fiatalabb kitalált világokkal hasonlítjuk össze: a Harry Potter-regényekből és filmekből megismert Quidditch szabályait például az átlagosnál kicsit gyakorlottabb rajongó szinte fejből kezdi el sorolni, míg a Trekben sokat emlegetett, de képernyőn soha sem látott Parrises Squares esetében a hardcore fanok is csak fejüket vakargatják, sejtetve, hogy talán valamilyen ütőkkel játszott labdajátékról lehet szó. Ennek ellenére számos létező és kitalált sport látható a sorozatokban, ezekből mutatunk néhányat – a teljesség igénye nélkül.

Labdarúgás és amerikai futball

Apró utalások sora erősíti meg a sportág amerikai és európai formájának huszonharmadik-huszonnegyedik századi jelenlétét is. Az Enterprise sorozatban például kiderül (2x3), hogy Anglia bejut a 2152-es foci-vébére. Persze, hogy ha a jelenlegi világkupa-sorozat a mostani ritmusában folytatódik, akkor 2152-ben nem lesz vébé, feltételezhetjük azonban, hogy a harmadik világháború idején ki fognak hagyni néhány világbajnokságot...

És persze azt se felejtsük, hogy az Enterprise sorozatban még többször felbukkan a téma, például amikor a Fortunate fedélzetén Keene kapitány és első tisztje alacsony gravitációs környezetben játszanak amerikai futballt (1x10). Majd a vulkáni Kov, egy korábbi említést félreértve azt hiszi, hogy a földi futball egy gyilkos küzdősport, aminek gyakorlása során az ellenfelek megölik egymást. Tucker parancsnok aztán felvilágosítja a vulkánit (1x17).

Az új nemzedékben (TNG, 1x16) Mr. Clemonds, aki egyike a több száz évig sztázisban alvó, és az Enterprise által felébresztett huszadik századi személyeknek, egy tévét kér a kabinjába, hogy megnézhesse az aktuális focieredményeket. Data világosítja fel, hogy a televíziózás 2040-ben megszűnt.

Azt, hogy a futball még az Enterprise-D-n szolgálók fiatalkorában is biztosan jelen lesz, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Az új nemzedékben (TNG 4x23) Dr. Crusher felidézi, hogy nyolcéves korában fülig szerelmes volt egy tizenegy éves focistába. Majd a Deep Space Nine (DS9) egyik epizódjában (5x07) Worfról megtudjuk, focizott gyerekkorában, még csapatkapitány is volt. Ehhez egy szomorú történet is kapcsolódik, mivel az egyik mérkőzés döntő pillanatában az ifjú klingon megkísérelte a labdát a kapuba fejelni, ám összeütközött egyik ellenfelével, akinek az ütközés következtében kitört a nyaka.

Vívás

Szinte az első sportok egyike, ami egyáltalán megjelenik a Star Trekben: az eredeti sorozat (TOS) az Impulzus podcast által is nemrég kibeszélt hatodik epizódjában a legénység sajátos megrészegedésétől szintén érintett Sulu saját vívótőrével hadonászik a hídon és a fedélzeten. Sokkal fegyelmezettebb már Picard kapitány hozzáállása, aki rendszeres holofedélzeti edzéseken gyakorolja a sportot.

Az új nemzedék (TNG, 1x24) We always have Paris című részében sajátos időismétlődés zavarja meg Picardék vívóedzését, az I, Borg (5x23) című részben pedig Guinan vív Picarddal, és egy szabálytalan manőverrel próbálja meggyőzni a kapitányt, hogy ne mutasson együttérzést a borggal. A Lessons (6x19) című epizódban pedig Picard Rikerrel vív, habár az első tiszt előtte beismeri, nem uralja olyan jól a vívás fortélyait, mint Picard.

Baseball

A TNG harmadik évadának legelső részében a hajóra érkező Dr. Stubbs még keserűen mesél Wesley Crushernek arról, hogy a baseball, ami évszázadokkal azelőtt még Amerika egyik legkedveltebb sportja volt, a türelmetlenség áldozata lett, és elfelejtették, mert az emberek jobban kedvelték a gyorsabb sportokat. Stubbs megszállott rajongónak tűnik, mert fejből ismeri az összes statisztikát, a játékosokat és a rekordokat, sőt, űrbeli kísérletét is egy hatalmas meccsnek tekinti. Szintén a TNG-ben, egy Dixon Hill holoszimulációban Data egy korabeli újságcikk nyomán a híres játékos, Joe DiMaggio rekordjairól mesél Picardnak.

A Deep Space Nine-on már első számú, és legtöbbet emlegetett sportnak tekinthető a baseball, lévén Sisko is lelkes rajongó. Baseball-labdája íróasztalának emblematikus dísze. Azt is tudjuk, hogy a kapitány egykori jó barátja, a trill Curzon Dax is imádta a sportot, ám a gazdatest későbbi tulajdonosa, Jadzia például már nem annyira, ő inkább a klingonokért, illetve a küzdősportjaikért van oda.

A kapitány még a lineáris létet is a baseball segítségével magyarázza meg a prófétáknak, második feleségét is a közös rajongás nyomás ismeri meg.

A sportág szempontjából legmarkánsabb Trek-epizód A nagy holo-rangadó (7x04). Ebben feltűnik az állomáson Sisko egyik régi ellenfele, egy Solok nevű vulkáni kapitány, aki már jó ideje rivalizál Siskóval. Ezúttal arra veszi rá, hogy álljon ki ellene az állomás legénységéből szervezett Niners nevű csapatával. Sisko nagy lelkesedéssel készíti fel csapatát, akik azonban sajnos nem éppen a sportág rekorderei. A végén a vulkániak győznek, ám Sisko tesz róla, hogy legénysége ne teljes vereségként élje meg az eseményt.

Jégkorong, korcsolya

A Voyager-ben (6x14) B'Elanna egy régi televíziókészüléket ajándékoz Tomnak, aki később egy hokimeccset néz rajta, majd a holofedélzetre egy pár korcsolyával igyekvő Kim zászlósról kiderül, hogy Lyndsay Ballard zászlóssal fog korcsolyázni (6x18). Egy évaddal később (7x5) Paris-t és Kimet egy holofedélzeti jégkorongmérkőzést követően kisebb sérülésekkel kell ellátni a gyengélkedőn.

Vízilabda

Legjelentősebb képviselője az Enterprise sorozat Archer kapitánya, aki ifjú korában maga is játszott, a jelenben pedig komoly rajongó. A kapitány sajnálja, hogy az Enterprise-on nincs medence, ahol játszhatna. Problémák esetén, vagy egy sikertelen küldetés után szívesen vonul el szállására, hogy megnézzen egy-egy mérkőzést. Ebben időnként Tucker is társaságot nyújt neki. Egy másik alkalommal Forrest admirális küldi el Archernek a friss eredményeket. Az egyik epizódban (2x12) Archer kénytelen a kézi padd-jén vízilabdát nézni, egy másikban (3x6) pedig egy tértorzulás miatt a kapitány eldobott labdája a falban ragad.

chakotay_fight.jpg

Ökölvívás

A földi boksz sem tűnt el a huszonnegyedik századra: 2369-ben a Deep Space Nine-ra érkező, és a Siskót provokáló Q egy csettintésével egy ringbe helyezi át a parancsnokot és saját magát. Sisko leüti Q-t, aki méltatlankodva jegyzi meg, hogy Picard sosem ütötte meg.

A Voyageren szolgáló Chakotay parancsnoknak is egyik kedvenc sportja az ökölvívás. Az egyik epizódban (5x19) egy holofedélzeti szimulációban is részt vesz, ahol a Csillagflotta Akadémia híres kertésze, Boothby az edző. A szimuláció később segít kijutni a Voyagernek az űr egy kaotikus térségéből, ami szoros összefüggésben áll Chakotay ökölvívással kapcsolatos hallucinációival: a régióban élő lények Chakotay génhibájának köszönhetően látomások formájában kommunikálnak a parancsnokkal, így segítve kijuttatni a hajót a veszélyes övezetből.

Aikido

A japán eredetű önvédelmi sport nem tűnt el a századok alatt, a Csillagflottában többen is űzik: az NX-01-es Enterprise-on Hoshi Satoról tudjuk, hogy fekete öves aikido-mester, de biztonsági főtisztek is szívesen edzenek a holofedélzeten, így Tasha Yar is az Aikido-1 programot hívja be Az új nemzedék (TNG) első évadának elején (1x04). Ugyanebben az epizódban Tasha kénytelen egy fontos oltószer megszerzése miatt életveszélyes küzdelmet vívni a ligoni vezető egyik feleségével, ennek során változatos, gyilkos kézifegyverekkel vívnak látványos közelharcot.

Darts

A Deep Space Nine-on, Bashir és O'Brien rendszeresen játszanak a Quark bárjában felállított darts-táblán, ennek során Bashir, aki genetikusan feljavított ember, többször is hagyja O'Brient nyerni.

Golf

A Paris hadnagy alakjában megjelenő idegen alakváltó Steth éppen B'Elanna szállásán gyakorol egy golfmérkőzésre, Torres hadnagy nem kis bosszúságára (4x20), a sorozat utolsó évadában (7x3) pedig a Doktor kifejti, hogy az ökölvívást barbár, a golfban viszont tetszését leli. Pár epizóddal később meg is hívja a holografikus formában a hajóra érkező Barclay hadnagyot egy partira, aki azonban visszautasítja. A záróepizódban bemutatott alternatív jövőben a Doktor szintén Barclay-t keresi fel, aki először azt hiszi, elfeledkezett a közös golfmérkőzésükről, a Doktor azonban megnyugtatja, az majd csak a jövő héten lesz.

Ping-pong

Kultikus jelenet (5x24), amikor egy asztalitenisz mérkőzés során, melyet a Paris-Hetes és a Kim-Torres párosok vívnak, Paris hadnagy egyik ütése nyomán a labda megáll a levegőben egy temporális anomália miatt. Később ugyanitt Hetes egyik temporális alteregójának felbukkanása okoz újabb zűrzavart.

Tenisz

Már az eredeti sorozatban (TOS) is többször szóba kerül, Kirk például megemlíti, szívesen elmenne egy hajóútra, és teniszezne a fedélzeten. Egy TNG-epizódban (6x22) aztán Guinan azt hazudja Beverly-nek, teniszkönyöke van, ám ez csak egy motiváció a doktornő kutatásainak folytatáshoz, az eset végén pedig Dr. Crusher egy új ütőt ajándékoz Guinannek. A Deep Space Nine-on is van szó erről a sportról, méghozzá Bashirről derül ki, hogy majdnem profi teniszező lett, de végül az orvosi pálya mellett döntött. Az egyik epizódban (3x18) pedig egy látomásban Bashir és Garak a promenádon teniszeznek. A Voyagert irányító Janeway kapitány is teniszezett gyerekkorában. A jövő vége című dupla-rész (3x08) elején pedig Janeway a készenléti helyiségben gyakorol egy ütővel, mikor a labda röptében csaknem eltalálja a hirtelen belépő Tuvokot, aki azonnal ad is egy tanácsot a pontosabb ütésekhez, pusztán az elméleti fizikából kiindulva.

Tsunkatse

Az arénában vívott küzdősporttal a Voyager a Delta-kvadránsban találkozott (6x15). Míg a legénység nagy része szabadidejét tölti, és eközben meglátogatja a norkádiaiak által szervezett és térség szerete holografikusan is közvetített tsunkatse-meccseket, sőt fogadásokat is kötnek rá, nem is sejtik, hogy a felderítő küldetést végző Hetes és Tuvok a mérkőzéseket üzemeltető norkádiaiak fogságába estek, akik brutális küzdelmekre kényszerítik őket, melyek egyikét aztán a legénység néhány tagja végig is nézi a lelátóról. Az epizódban vendégszerepel Dwayne The Rock Johnson is, mint a Hetes ellen küzdő egyik pendari harcos, akinek ez volt első szerepe egy televíziós sorozatban.

Bajori ugrólabda

Kira Neris és Bareil vedek egyik kedvenc labdajátéka, amiben egy háromoldalú zárt játéktérben, a kézhez rögzített ütővel kell a szemközti céltábla szegmenseit eltalálni. Szabad kézzel nem szabad megfogni a labdát, azonban a másik játékost – korlátozott mértékben – ki lehet cselezni, hogy az ütését átvegye az ellenfél, akár a partnert megérintve is. A játék erőtér mögött zajlik, emögött foglal helyet a közönség. Az ütések kiértékelése és a szabályok felügyelete természetesen teljesen elektronikusan, a komputer által zajlik.

Racketball

A tenisszel és a squash-sel rokon ütős labdajátékot először az Enterprise-D fedélzetén láthatjuk (4x4), ahol Picard kapitány és a fiatal Jeremiah játszanak. A Deep Space Nine fedélzetén Bashir és a O'Brien is rendszeresen játszanak, utóbbi 2370 körül egy pályát is létrehoz az állomáson. Quark ötlete nyomán bajnokságot is rendeznek, melynek során a ferengi csapos felajánlja, hogy a fogadásokból bejövő profit felét a bajori hadiárváknak adja...

Velocity

Holofedélzeti ügyességi verseny, a két ellenfélnek fézerrel kell egy gyorsan repülő korongot eltalánia, ami ennek következtében színt és irányt vált. A Voyager fedélzetén Chakotay parancsnok, Kim zászlós, illetve Janeway kapitány és Hétkilenced is űzi a sportot, Hetes szerint Janeway "megsemmisítő ellenfél".

emTV.hu // címlapkép: Lionel Messi argentin labdarúgó és Patrick Stewart tavaly a FIFA Football Awards-on

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr814045520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása