Harry Mudd – zseni vagy az univerzum balekja?

2018. május 28. 16:00 - Menyhárt Attila

Harcourt Fenton Mudd – van-e olyan Trek rajongó, aki e nevet nem ismeri? A huszonharmadik század híres-hírhedt bűnözője, aki kétszer is bajuszt akasztott Kirk kapitánnyal és legénységével. a karaktere annyira megtetszett a Discovery alkotóinak, hogy az eredeti sorozathoz hasonlóan két epizódot szenteltek becses személyének.

Csillagközi kalandor, szélhámos, tolvaj, bankrabló és csempész – mindez Harry Mudd, a Star Trek Han Soloja. De hogyan létezhet egy bűnöző egy tökéletesnek látszó társadalomban? A Föderáció belső vidékein nyilván szilárd a törvény és a rend, de a peremvidéken ez már nem mondható el. A határain kívül pedig akadnak független bolygók, amelyeket laza gazdasági kapcsolatok fűznek össze, és sokkal lazábban kezelik a törvényeket. Ezek a kapcsolatok gyakran a Föderációig nyúlnak. (Ne feledjük, Mudd apósa egyaránt üzletelt a klingonokkal és a Föderációval is a háború alatt!) Egy vállalkozó szellemű kreatív ember számára a lehetőségek végtelen tárháza a peremvidék, és az ismeretlen űr.

Harry Mudd bár bűnöző, de rendkívül sokoldalú és intelligens személyiség. Képes elbűvölő beszélgetőpartner lenni, és manipulálni a gyanútlan embereket.

Fiatalabb korában kedvelte a praktikusabb, kevésbé feltűnő ruhákat, de Kirk korában már inkább extravagánsabb darabokat öltött magára, ami utal a hiúságára. Ezt erősíti, hogy időnként egyes szám harmadik személyben említi saját magát, a teljes nevén.

Anyagi helyzetéről nem sokat tudunk. Egy-egy sikeres akciója után valószínűleg szórja a pénzt, ha kudarcot vall, akkor meghúzza a nadrágszíjat. Nyilván ez utóbbi fordult elő többször. Azonban elég óvatos ahhoz, hogy fenntartson egy privát búvóhelyet, ahol az összegyűjtött technológiákat tartja.

Ha nem téved rossz útra, talán kitűnő tudós lehetett volna, az idegen és különleges technológiák szakértője. De ő önmagát inkább a körülmények áldozatának tartja, hiszen csak egy holdat akart vásárolni Stella Grimes-nak, a feleségének, az egyetlen nőnek, akit valóban szeretett. Az hogy olyanoktól vett fel kölcsönt, akik valójában uzsorások, csak egy kozmikus tévedés. Önmagát nyilván egy kreatív személyiségnek tartja, aki ellen időnként összeesküdik az egész univerzum.

Mudd a maga módján igazi zseni. Minden lépését gondosan megtervezi, és tartaléktervekkel készül minden eshetőségre. De pontosan ez az alapossága a gyenge pontja. A rögtönzés és az improvizálás nem az erős oldala. Legfőbb hibája, hogy képtelen elhinni, hogy túl lehet járni az ő eszén is. Pontosan ezt használja fel ellene Lorca és Kirk kapitány is. Mindig történik valami apróság, ami miatt könnyen lépéshátrányba kerül és a terve szinte azonnal összeomlik. Ilyenkor fennhéjázó modora eltűnik, és az egész ember leereszt. Azonban a javára írható, hogy hajlandó beismerni vesztett helyzetét.

Mégis, Harry Mudd minden nyersesége és cinizmusa ellenére egy kedvelhető figura a Star Trek univerzumban. Ki tudja, talán egy szerencsésebb világban nem tért rossz útra...

Mudd karakterét a múltban, azaz a Star Trek: Discovery-ben Rainn Wilson, az eredeti sorozatban (TOS) Roger C. Carmel alakította. Míg előbbivel az Űrszekerek szerkesztői az Impulzus Podcast ebben és ebben az adásában, utóbbival a legújabb, a Mudd asszonyai (1x6) című TOS-epizódot kibeszélő adásban foglalkoztak.

Itt találod az Impulzus Podcast aktuális epizódjának műsoroldalát, ahol különböző formában érheted el, vagy töltheted le a műsort!

usztal_banner.gif

emTV.hu // Impulzus Produkció

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9314004780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása