Az unikorniskutya nyomában

2018. május 22. 16:00 - FCs.

Az Impulzus Podcast a Megkettőzve (The Enemy Within, TOS 1x05) című epizódot nézte a hétvégén, ami remek alkalom az Alfa 177-ről származó kutya hátterének megismerésére is. A Star Trek első kutyaszereplői néha komoly fejtörést okoztak a készítőknek, a négylábú vendégművészeket foglalkoztató koncepció pedig majdnem ebek harmincadjára jutott.

Az unikorniskutya megdöbbentően elhanyagolt téma a világhálón. A háttérsztorik után kutató rajongók utolsó mentsvára csakis a Memory Alpha lehet, ahol szerencsére kapunk némi komolyabbnak nevezhető információt, de betekintést nyerhetünk a készítők (vagy ha jobban tetszik, az "elkövetők") egykori elképzeléseibe is.

Az élőlény megnevezése nemes egyszerűséggel "Alfa 177 kutya" (Alfa 177 canine). A leírás sem tartalmaz meglepő állításokat: hasonló a földi kutyához, de egy vékony antenna is van a fején, na meg persze egy szarv.

A szóban forgó epizódban az idegen jószág Kirkhöz hasonlóan két külön entitásként jelenik meg a fedélzeten: egy szelíd, karba vehető egyszarvú kiskutyaként (ami első ránézésre nem sokban különbözik az eredeti állapotától), és egy agresszíven vicsorgó, ugató fenevadként, amit dobozba kell zárni. Mielőtt a két különböző Kirk kapitányt a transzporter segítségével megpróbálják újraegyesíteni, az állatokon hajtják végre az első kísérletet: az összetranszportálás sikeres volt, a kis élőlény azonban belahalt a folyamat során kialakuló sokkhatásba.

Az epizód készítésére vonatkozó korabeli feljegyzésekből egyértelműen kiderül, hogy az idegen kutya koncepciója Robert Justman társproducer életét nehezítette a legjobban. A forgatáskor jelentkező kihívások miatt számtalan alkalommal próbálta eltávolítani a négylábú vendégszereplőt az epizódból.

alfa177kutya.jpg

Az első sztorivázlatban még egy kisméretű, szelíd, bárányszerű lény szerepelt. Azt is kiemelték, hogy a főcím előtt Kirk dédelgette volna a kisállatot. Justman azonban nemigen tudott mihez kezdeni ezzel a koncepcióval, ezt pedig Gene Roddenberry-vel is közölte:

"Úgy érzem, nem kell nekünk ez a lény, két okból sem. Az egyik az, hogy nem tudom, hogy hogyan hozhatnánk létre ezt az állatot, hacsak nem szerzünk egy kutyát, aminek leborotváljuk a szőrét, vagy valamilyen úton más kinézetet adnánk neki."

Justman nem csak emiatt ódzkodott, véleménye szerint a kisállat a történetben is rossz helyen jelent meg. Az élőlény duplikációja túl korán felfedte volna az Enterprise legénysége előtt az alapszituációt (nevezetesen, hogy a transzporter minden élőlényt megkettőz), amit a későbbi verzióban Kirk és Spock igyekezett eltitkolni a legénység előtt.

A történet későbbi változatában már egy kistestű, szelíd, kutyaszerű állatka jelent meg. Az előző verzióhoz hasonlóan a kiskutyát ezúttal is Kirk gondoskodó karjaiban kívánták bemutatni az epizód elején.

A sztori átdolgozásakor Justman (a fotón jobbra, Gene Roddenberry mellett) egy másik megközelítéssel állt elő Roddenberry számára, az írócsapat ezúttal nem egy idegen teremtményben gondolkodott: a kisállat azoknak a földi egyedeknek lett volna az egyike, amiket korábban hagytak a bolygón, hogy teszteljék az ismeretlen környezet lakhatóságát.

"Így tehát, a kisméretű, szelíd, kutyaszerű élőlény, amit Kirk tart, és dédelget, ténylegesen egy kutya lehetne"

– javasolta Justman. A teljes mértékben földi kutyák ötletét azonban elvetették, később pedig két azonos külsejű kutyát találtak az idegen jószágok szerepére. Justman nyugtalan maradt a kivételes vendégszereplők ügyében:

"Meglehetősen nehéz számunkra, hogy két teljesen megegyező állatot szerezzünk, amiket űrkutyákká alakíthatunk, ráadásul minden tekintetben elég képzettek legyenek ahhoz, hogy a megfelelő reakciókat produkálják számunkra, amikre szükségünk lenne. A két azonos kutya, amiket találtunk, már önmagában is elég furcsán néznek ki, miután Freddie Phillips kezelésbe vette őket. Mindazonáltal az a helyzet, hogy egyik állat sem igazán teljesít a kamerának, vagy bármi másnak. Meg tudjuk őket mutatni vicsorogva, vagy egy-két vakkantást ki tudunk csikarni egyikből-másikból, de amennyire ez a teljesítmény jelenleg kinéz, szerintem akár ki is dobhatnánk ezt az ötletet. Egy részét persze meg tudnánk oldani ezeknek a problémáknak... ha eleve be lenne nyugtatózva az elvetemült állat, a többiek tudnának vele dolgozni a transzporter teremben. Ezzel azt a nehézséget is áthidalnánk, hogy egy kézi fézerrel kéne lelőni a nyamvadt állatot, és ezzel együtt megértetni a nézőkkel, hogy csak kábítva lett, nem megölve. Azt is tudni kell, hogy akárhányszor meg kell mutatnunk az állatot kiütve, az száz dollárba fog kerülni az állatorvos és az injekció miatt. Ráadásul ott van még az állatok kölcsönzése és a betanítók bére."

Justmannek azzal kapcsolatban is kétségei támadtak, hogy a kutyaszínészek képesek lennének üveges szemekkel fel-alá járkálni, majd parancsszóra összeesni. Ennek megfelelően az volt a javaslata, hogy a lény már eleve legyen halott a sztoriban, amikor újra materializálódik.

A producernek az is feltűnt, hogy a kutya újra és újra előbukkan:

"Miért kell látnunk a döglött kutyát ebben a jelenetben?"

Az űrkutyára vonatkozó leírás a végső történetvázlatban teljesen ugyanaz lett, mint az azt megelőző verzióban, eltekintve attól, hogy a szelíd szó kikerült belőle. A kiskutyát végül nem Kirk kapitány tartotta a karjaiban a főcím előtt, helyette Sulunak jutott ez a megtisztelő szerep, de futólag végül Kirknek is sikerült végrehajtania egy kisebb simogatást.

Az epizód történéseivel kapcsolatban a Spockot játszó Leonard Nimoy-nak is voltak meglátásai, ő például furcsának találta, hogy a lény halála egyedül Kirk problémájához kötődik, holott a bolygón rekedt leszállócsapat krízishelyzetére is utalhatna.

A kutyaszínészek fejviseletét a halott élőlény materializálódásakor is használták, de egy későbbi epizódban is láthatjuk (The Squire of Gothos, TOS 1x18), méghozzá egy igazi gyűjtő trófeái között: Gothos ura egy kitömött Alfa 177 kutya fejet tart az otthonában (többek között az első epizódban látható sóvámpír társaságában, aki feltehetőleg szintén preparált).

Aki a szóban forgó epizód szócikkén kívül próbál információkat gyűjteni az egyszarvú ebről, az meglepő módon egy hatalmas, tátongó ürességgel találja szembe magát a világhálón. Az interneten természetesen akad egy pár unikorniskutyás mém, de a MeTV és az io9 egybehangzó véleménye szerint közel sem annyi, mint amennyi a témához méltó lenne:

"Az Alfa 177 kutya (szó szerint egy alfahím) Tumblr-eket, mémeket és halloweeni jelmezeket inspirált, de mégsem érte el azt a szintet, amit az internet megérdemelne. Ez Star Trek. Ez egy cuki állatka. Ez az internet. Egy szinten kéne lennie a tribblikkel."

– írja a MeTV. A méltatlan mellőzöttség mellett az információhiány sem hagyja nyugodni a szerzőt, ezért egy felhívást intéz az olvasókhoz, hogy a kutya neve, fajtája, vagy bármilyen vele kapcsolatos részlet kiderülhessen:

"Valaki odakint csak tudja. Egy szuperrajongó, vagy egy stábtag."

A Nerdist úgy véli, hogy felismerte a kiskutya fajtáját, szerintük egy norfolk terrier. Az alapos felsorolás egyébként a popkultúra számos kutyájának azonosítja be a fajtáját, ami önmagában is szép munka, a képek alapján pedig a Star Trek vendégszereplőjére vonatkozó meglátás is hihető feltételezésnek tűnik, így máris egyel több dolgot tudunk a rejtélyes négylábú hátteréről.

Az Impulzus Podcast aktuális adásában természetesen az unikorniskutya is szóba kerül.

Itt találod az Impulzus Podcast aktuális epizódjának műsoroldalát, ahol különböző formában érheted el, vagy töltheted le a műsort!

usztal_banner.gif

emTV.hu // Impulzus Produkció

komment
Címkék: Podcast TOS Impulzus

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3413984240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása