A 31-es: szükséges rossz, vagy a Föderáció sötét arca?

2018. május 16. 16:00 - Menyhárt Attila

A sci-fi írók hatalmas fantáziája számos szervezetet és háttérhatalmat megalkotott az elmúlt évtizedek során. Az Alapítvány sorozatának rejtélyes Második Alapítványa, a Dűne ciklus Bene Gesseritje, az Alacrity & Hobart trilógia nagy hatalmú Kamarillája vagy a Csillagok Háborúja legendáiban felbukkanó Alfa Kék hírszerző csapata, hogy csak a legismertebbeket említsem.

A Star Trek viszonylag későn, a kilencvenes évek legvégén csatlakozott a klubhoz. A 31-es szekció néven ismert a Deep Space Nine (DS9) sorozat három epizódjaiban bukkant fel. De mi is a 31-es szekció? Egy átlagos Csillagflotta tiszt álmából felriasztva is részletesen el tudná magyarázni a romulán Tal Shiar vagy az kardassziai Obszidián Rend szerkezeti felépítését is, de a Szekció esetében tanácstalan lenne. Létezésével csupán néhány magas rangú Csillagflotta tiszt van tisztában, és ők nem osztják meg tudásukat másokkal...

Eredete a homályba vész, nyilván szándékosan. Ami bizonyos, hogy már az Egyesült Föld idején is létezett, jóval a Föderáció megalakulása előtt. Létezésük nem közismert, munkájukat a legteljesebb titokban végzik a háttérben maradva. Jelzés nélküli, fekete egyenruhájukat félik és rettegik ellenségeik – néha ez az utolsó amit életükben látnak. A szervezet legfőbb feladata a Föderáció védelme, de tevékenységüket alaposabban megvizsgálva, úgy tűnik, hogy a cél érdekében nem haboznak áthágni egyetlen szabályt sem, ha a szükség úgy hozza.

Nem tartoznak felelősséggel senkinek és semminek a Föderáción belül, teljesen függetlenek a Csillagflottától és minden más hivatalos szervezetből. (A Sötétségben mozifilmben ugyan mutatnak egy titkos 31-es labort, és Marcus admirálist nevezik a 31-esek vezetőjének, de ez szerintem nem volt túl jó ötlet.) Nem létezik hivatalos lista sem a 31-esek személyéről, beosztásáról sem – sokan gyakorlatilag nem is léteznek a Föderáció adatbázisai szerint sem. Ennek ellenére egyes ügynökeik ott vannak a föderációs szervezetekben, többnyire jelentéktelen pozíciókban – hivatalnokok, titkárok vagy akár a Csillagflotta alacsonyabb rangú tagjai –, és senki nem sejti milyen hatalmat birtokolnak valójában.

Szervezetüknek nincs igazi központja, a 31-es szekció rendkívül rugalmas és individuális szervezet. Nincs székházuk, nincs jelvényük se (a fekete Csillagflotta jelvény ami feltűnik a Discovery sorozatban szerintem ellenkezik a szervezet lényegével). Ügynökei többnyire magányosan tevékenykednek az ismert űrben és azon túl. Rendelkezésükre áll a Föderáció által létrehozott legmodernebb technológia, és még annál több is. A 31-esek tiltott eszközöket (például álcázóberendezést, szubtér transzportert és tiltott biofegyvereket) is felhasznál adott esetben, és ez igaz embereinek és titkainak védelmére is. Kivallatni egy elfogott 31-est: ez komoly kihívás lenne bármelyik romulán vagy kardassziai vallatótisztnek is.

Ugyanakkor időnként megpróbálnak egy-egy ígéretes Csillagflotta tisztet is beszervezni a soraikba. De korántsem válogatósak ilyen esetekben: ügynökeik, informátoraik behatolnak más csillagközi hatalmak államapparátusaiba, hírszerző szolgálataiba, komolyan beavatkozva belügyeikbe. És ez csak a jéghegy csúcsa, amiről tudunk...

De van-e létjogosultsága egy ilyen ellenőrizhetetlen szervezetnek a Föderáción belül? Mennyire mond ez ellent egy békeszerető, a konfliktusokat diplomatikus megoldásokkal kezelő demokratikus államformának? Szerintem egyáltalán nincs ellenmondás.

Természetesen nem értek egyet minden módszerükkel .Azonban a Flotta hírszerzése, vagy a 31-es szekció a szükséges rossz a huszonnegyedik században is. Mindegy mennyire demokratikus egy államhatalom, szüksége van egy olyan szervezetre, amely megvédi külső, belső ellenségtől. Bármennyire is tagadjuk, de a szabályok betartásával nem lehet harcolni olyan ellenséggel, amely nem törődik a Föderáció alapeszméivel és csak saját hódító vágyait szolgálja. Bár a legtöbb idegen életforma barátságos és erkölcsi szintje megközelíti a Föderációét, számos nagyhatalomnak nincsenek erkölcsi skrupulusai. Van amikor fel kell áldoznunk a szabályainkból valamennyit az önvédelem és túlélés érdekében...

usztal_banner.gif

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2113954806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása