Téves teóriák a negyedik mozifilmről

2018. április 07. 10:00 - Dave // urszekerek.hu

A kezdeti produkciós nehézségek ellenére a huszonhárommillió dolláros költségvetésből készült produkció minden várakozást felülmúlt a filmszínházakban, és nem csak a Paramountot, hanem még a Star Treket nem ismerő nézőket is meggyőzte. A Star Trek IV: A hazatéréssel kapcsolatban több rajongói teória is közismert, ezek nagy része helytálló, ám van, aminek a fele (sem) igaz. Jöjjön ezek közül három.

A film talán legismertebb, később kultikussá vált jelenete, a buszon utazó punk vulkáni nyakfogással történő semlegesítése szintén megihlette a rajongói fantáziát, és így keletkeztek olyan mendemondák is, miszerint ez a kis epizód igaz történeten alapul, ami Leonard Nimoy-jal valóban megesett.

Ez esetben a fele igaz minősítés helytálló, ugyanis maga a történet, ilyen formában soha nem esett meg, az alapötlet valójában Nicholas Meyer írótól származik, aki voltaképpen az 1979-es Időről időre című – szintén időutazásos – filmjének egyik jelenetét dolgozta fel itt újra, ott a jelenbe érkező H.G. Wells találkozik egy bömbölő rádiósmagnót hallgató tinédzserrel New York utcáin. (Az említett Meyer filmben, mely az azonos című regényből készült, Hasfelmetsző Jack a H. G. Wells által épített időgéppel menekül a huszadik századba, nyomában a feltalálóval.)

A rocker vulkáni nyakfogással történő elcsitítása viszont már tényleg Nimoy ötlete volt, aki a film DVD-változatának rendezői hangsávjában elmondta, egy alkalommal New Yorkban sétálva tényleg kedve lett volna Spock nyaki idegfogásával leteríteni egy punkot, aki az összes járókelőt zavarva, fülsértő hangerővel hallgatta a zenét.

A punkot alakító, és amúgy Star Trekhez méltó nevet viselő Kirk R. Thatcher, aki valójában a film egyik producere volt, harmincegy évvel később ismét felelevenítette a neves cameo fellépést, a tavalyi Pókember: Hazatérés című filmben. Ebben egy hot-dog árus közelében bukkan fel a kultikus, üvöltő rádiósmagnó társaságában. A cameora egész véletlenül került sor, egy Thatcher és Kevin Feige, a Marvel producere közötti megbeszélés során merült fel az ötlet. Kiderült, hogy Feige imádja a negyedik Star Trek filmet, és azon belül is a punkos jelenet az egyik kedvence, így hamar rábeszélte Thatchert egy new yorki útra, a felvételek helyszínére, ahol két napon belül sor is került a jelenet rögzítésére. Kirk R. Thatcher egyébként reméli, ez csak a kezdete egy sor punkos cameonak (így végül is egy másik Marvel cameo-legenda, Stan Lee nyomába léphet, aki nélkül egyszerűen elképzelhetetlen egy-egy Marvel-mozi, vagy sorozat-pilot.)

Rajongói körökben Kirk rendszeresen visszatérő frázisaként emlegetik a "Scotty, beam me up!" (Sugározz fel, Scotty) című mondatot – a fan teóriákkal ellentétben Shatner ezt egyetlen alkalommal mondta csak ki ebben a formában – éppen ebben a filmben.

Sokáig tartotta magát az szóbeszéd is, miszerint Leonard Nimoy egy másik híres időutazós film, a szintén 1985-ben készült Vissza a jövőbe rendezője lett volna, ám ezt pont a Star Trek IV munkálatai miatt nem tudta vállalni. A Back to the Future sorozat atyja, Bob Gale 2010-ben ezt megcáfolta, kijelentve, hogy csakis Robert Zemeckis volt esélyes valaha is a rendezői posztra.

Ebben a cikkben további érdekességeket olvashatsz a negyedik Star Trek moziról, és itt találod az Impulzus Podcast aktuális epizódjának műsoroldalát, ahol különböző formában érheted el, vagy töltheted le A hazatérésről szóló műsort!

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5213802340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása